Terminator: Ocalenie

Terminator Salvation
2009
6,5 148 tys. ocen
6,5 10 1 147734
4,9 32 krytyków
Terminator: Ocalenie
powrót do forum filmu Terminator: Ocalenie

Salvation mnie zaskoczył. Niestety tym, że okazał się, mimo moich najszczerszych chęci, tak kiepski jak czytałem w opiniach na filmwebie, które mimo wszystko często bywają przesadzone i niesprawiedliwe.

I nie chodzi nawet o to, że ta wizja kolejnej części legendarnego filmu nie przypadła mi do gustu. Najsmutniejsze jest to, że film był cieniutki nawet bez porównywania do T1 czy T2, słaby jako komercyjny film akcji. Generalnie oglądając T:S aż bije po oczach brak kunsztu reżysera. Chaotyczny scenariusz, kolejne sceny połączone ze sobą bez ładu i składu, bohaterowie bez wyrazu (tylko Marcus jakoś się broni). Niby są fajne efekty, ale w dzisiejszych czasach spektakularne wybuchy mamy w każdej większej produkcji tego typu, więc nie da się na tym pociągnąć całego filmu. Kurcze, tu nawet muzyka nie robi wrażenia, a przecież współtworzyli ją Fiedel i genialny Danny Elfman!!!

Jedyne światełko w tunelu widzę w tym, że może producenci pójdą po rozum do głowy i powstanie kolejna część pod okiem kogoś bardziej doświadczonego.