PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=186343}

Terminator: Ocalenie

Terminator Salvation
2009
6,5 148 tys. ocen
6,5 10 1 147572
4,8 37 krytyków
Terminator: Ocalenie
powrót do forum filmu Terminator: Ocalenie

SPOILER!!!!:)

Wytłumaczcie mi jeden motyw z T4.
Jak więźniowie wysiadali z więźniarki(w tym kyle) w bazie skynet, Kyle patrzy w pewnym momencie w górę i widać tam 3 albo 4 postacie( wyglądają na człekokształtne:) ).
Zwrócił ktoś z was na to uwagę?
Kto to mógł być(choc pewnie w kolejnych częściach zostanie to jakoś wyjaśnione, o ile był to istotny motyw?)

ocenił(a) film na 1
elmietko

to były T600 - roboty tego samego typu co ten który gonił Kylea po mieście i na którego spóścili oś lokomotywy.
T600 to prekursor T800

Pozdrawiam

elmietko

to nie chodzi mi o te z karabinami, tylko były w pewnym momencie pokazane 3-4 postaci na jasnym tle, które jakby obserwują więźniów i to raczej nie były terminatory(ta scena była na chwilę przed tym gdy maszyny rozpoznały Kyla i go zabrały do celi)

ocenił(a) film na 8
elmietko

No ja nie zauwazyłem. Byłem tak przejety tym co sie stanie z tymi wiezniami ze nie zauwazyłem:( A.... wiem...zachwycałęm sie T-600 bo wygladał jak Nemesis z Resident Evill Apocalipsa. Nawet miniguna miał takiego samego i te spojrzenie ;)

użytkownik usunięty
ImixVega

Liczyles, że maszyny poczęstują ludzi kawą i ciasteczkami?

A co do ludzi to na 100% była to ekipa sprzątająca (w końcu wszystko w pomieszczeniach, gdzie był marcus było zrobione na błysk i zero kurzu!)

ocenił(a) film na 6
elmietko

No właśnie, ja też tego nie zauważyłem. Nie mniej ciekawe spostrzeżenie.
Bo gdyby założyc, że twórcy Skynetu w tym i pani doktor chora na raka, zafundowali sobie taki sam zabieg co Marcusowi. A teraz świadomie z nim, tzn ze Skynetem współpracują (z jakiegoś bliżej nieokreślonego powodu).
Byłby niezły twist :) No i jeden zarzut, który wielokrotnie pada - po co w bazach Skynetu terminale dostępu dla ludzi. Ano może właśnie dla tych pół-cyborgów. Tak sobie fantazjuje, ale nie wiemy co dokładnie szykują nam twórcy w kolejnych odsłonach.

ocenił(a) film na 7
naima2

No jak to po co? Przeciez kontynuacja tego wszystkiego jest MATRIX !!! Czekalem na ten film tylko dlatego by zobaczyc te wojne(choc w sumie juz jedna Wachowscy pokazali w trzeiej czesci tylko ze chodzilo o Syjon a nie o ludzkosc na ziemi czyli niejako jak to bylo na poczatku! Oczywiscie jest Animatrix ale to tylko kilka anime choc bardzo ciekawe!

P.s: gdyby jeszcze maszyny byly nieco inne(matwowiaste,hehe!) no ale to juz do Wachowskich trzeba miec zal ze nie zrobili MATRIX4 opowiadajacy jak to sie zaczelo,ale moze i dobrze bo pierwsza czesc to strzal w dziesiatke,nikt nie wiedzial o co biega itp. Tak swiezego tematu jak ten jeszcze w histori kina nie bylo(rok 1999) Wedlug mnie to Arcydzielo w histori kinematografi,zarowno pomysl(terminator,superman,man in black i inne wrzucone do jednego wora!)jak i efekty specjalne za ktore zdobyl Oscara! Widzialem go kilkadziesiat razy i moge ogladac jeszcze!

Pozdrawiam fanow Matrixa i Terminatora tez.

elmietko

Jemu chodzi o ten momnt co kyle spojrzał na samom góre tego budynku i przy oknie stały 4 postacie też mnie to zaciekawiło :D

ocenił(a) film na 8
_WhySoSerious_

W końcu jestes T800 to widzisz sporo wiecej niz ja ;)

ocenił(a) film na 5
ImixVega

Kurcze ,też widziałem w takim niebieskim świetle i też nie wiem kto to jest. Może jakaś wycieczka szkolna do fabryki terminatorów?

ocenił(a) film na 5
_WhySoSerious_

Może to ludzie z ekipy Mc G ? :D

ocenił(a) film na 6
kadim21

No faktycznie było coś takiego - co to było - nie mam pojęcia... Chyba trzeba zassać CAMa z torranta co by się przyjrzeć... ;)

ocenił(a) film na 6
kadim21

No faktycznie było coś takiego - co to było - nie mam pojęcia... Chyba trzeba zassać CAMa z torrenta co by się przyjrzeć... ;)

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

Nareszcie, ktoś to zauważył. Ja też się zastanawiam kto to był, właśnie pobrałem cama żeby się upewnić czy coś tam było i rzeczywiście są tam ludzkie postacie. A co jeśliby okazało się, że tak naprawdę skynetem steruje jakaś grupka ludzi? tylko jaki byłby sens eksterminacji ludzi... Nie wiem co o tym myśleć. A Pani doktor to chyba cyborg, w trakcie w bazie Skynet jej twarz na ekranie zmienia się w pewnym momencie w twarz Terminatora. Być może to ona jest Skynetem?

ocenił(a) film na 10
hasta_la_vista

Jeśli ktoś posiada wersję CAM to podane postacie można zobaczyć 1.02.35 s do 1.02.38 s. To na pewno są ludzie. 3 mężczyzn i jedna kobieta... :) tylko kim Oni są??? Macie jakieś propozycje?

hasta_la_vista

Pewnie coś takiego wyjdzie w następnych częściach, że ludzie kierują skynetem. A co z tego wyjdzie to się zobaczy. Boję się żeby tylko reżyser za bardzo nie namieszał w tej całej historii:/

ocenił(a) film na 10
elmietko

Miejmy nadzieję, że nie namiesza. Ale powiem szczerze, że byłoby ciekawie gdyby się okazało, że ludzi kierują Skynetem bądź z nim współpracują, chyba że były t cyborgi jak Marcus być może jego stwórcy. Swoją drogą ciekawe jakim modelem jest Marcus ;)

PS: Terminator przekroczył w amerykańskim Box Office 100 mln $ więc myślę, że na całym świecie zarobi jakieś 400 mln ;) Chyba możemy się spodziewać 5 części, tylko może z lepszym reżyserem?? :D

ocenił(a) film na 4
elmietko

zauważyłem, wedle mnie to typowa zmyłka, (ktoś spodziewał by się kasty uprzywilejowanych niewolników, a inni uznali by od razu, że to świeże T-800 obserwują ludzi w celach edukacyjnych) i furtka do mącenia w wyobrażeniach fanów przed następną premierą ("pamiętacie tajemnicze sylwetki z poprzedniej części? w piątej odsłonie przygód blaszaka poznamy o nich prawdę!")

ocenił(a) film na 10
harkonen_mgla

Być może masz rację :) jednakże zastanawia mnie to kim oni są :) miejmy nadzieję, że doczekamy się odpowiedzi w Terminatorze 5 :)

ocenił(a) film na 8
hasta_la_vista

z całym szacunkiem dla was, ale nie chcę zeby z Terminatora zrobili Prison Break... Czy inny zagmatwany serial z grupą trzymającą władze, że wszystko jest z góry ustalone, że ktos dyryguje wszystkim i wszystkimi.
Ja z całym szacunkiem nie chcę czegos takiego...

To juz podchodzi pod opere mydlaną...Potem juz nie bede mógł spojrzec na T2 wiedząc do czego to zmierza...i chyba znajda sie tutaj osoby co mysla podobnie jak ja...

ocenił(a) film na 10
ImixVega

Zgadzam się z Tobą, ale Prision Break uwielbiam :) Lecz Terminator to co innego. Nikt nie zakłada, że to ludzie steruje Skynetem. Sądzę, że jest dobrze tak jak jest, czyli komputer który zyskał samoświadomość :)Wydaje mi się, że szukamy tylko odpowiedzi skąd w bazie Skynet wolni ludzie, chyba że były to jakieś nowe modele Terminatora :) Może T-800? Chciałbym doczekać się Terminatora, który dorównałby T2. Myślę, że następne części będą dużo bardziej mroczne, choćby ze względu na postęp technologiczny Skynetu i pojawienie się zaawansowanych T-800 :)

ocenił(a) film na 8
hasta_la_vista

Prison Break pierwszy sezon był kapitalny ale później to był rzadki snickers z tego.Wogóle masa ludzi przy pierwszej scenie TS miała skojarzenia z Prisonem.Niestety.

ocenił(a) film na 8
Wojtek_dpo

Prosta metoda na sukces....

NIE UDZIWNIAĆ!!!

najlepiej nakręcić ciąg dalszy niczego nie zmieniając. ani Aktorów, montazystów, przede wszystkim reżysera i kompozytora i sukces murowany...tak jak powstał T2

Terminator to nie:
Prison Break
Star Trek
Transformers
...

ocenił(a) film na 10
ImixVega

Tu się zgadzam. Aktorzy itd powinni zostać natomiast McG out! Ten koleś, który nie ma żadnych sukcesów nie powinien kręcić czy raczej profanować dzieł takich jak Terminator. Jest wielu wybitnych reżyserów, którzy na pewno z miłą chęcią przyjęliby propozycję reżyserowania Terminatora ;) A podobno Marcus Wright ma się pojawić we wszystkich częściach nowej trylogii :) Za Star Trekiem nie przepadam, ale transformers lubię choć traktuję je jako lekkie kino akcji bez głębszego przesłania ;) Jednakże transformers 1 był całkiem dobrym filmem i 2 też się tak zapowiada. Co do Terminatorów to myślę, że dobrze że pojawiły się nowe typy robotów i to mi akurat w nowym T4 nie przeszkadza :)

ocenił(a) film na 8
hasta_la_vista

Tego to nie wiedziałem. Jezeli to prawda to bede szczesliwy, bo gdyby nie marcus to T4 byłby filmem który pewnie szybko chciałbym zapomniec ;)

elmietko

Potwierdzam, były tam 4 sylwetki. Spodziewałem się rozwinięcia tego wątku. Dodając do tego terminale dostępowe i wygląd wnętrza Skynetu, coś ciekawego się kroi. A może będzie poszerzone wydanie dvd. Generalnie, ciekawa sprawa.
A film mi si epodobał.

ocenił(a) film na 8
torturr

MOze to doktor, którego będzie grał Robert Patrick i na którym wzorować będą T1000.

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

To by miało jakiś sens. Dużo mówi się o zaangażowaniu Roberta Patricka do roli doktora przeprowadzającego na sobie eksperymenty w T5. Ale zastanawiam się, czy Ci ludzie nie zginęli w eksplozji ogniw wodorowych T-800?? ;D

ocenił(a) film na 4
hasta_la_vista

kyle reese w T1 powiedzial"nikt nie wie kto zaczął...podobno same się udoskonaliły" może to jakaś grupka ludzi cholera wie..

ocenił(a) film na 10
tomcraft0

Mnie się wydaje, że ktoś musiał zbudować pierwsze człekokształtne terminatory, a T1 na gąsienicach chyba nie były raczej w stanie tego dokonać ;) Choć szczerzę mówiąc wolałbym żeby Skynet pozostał Skynetem a nie programem sterowanym przez grupkę ludzi. Ale obecność tych osób w bazie Skynetu jest intrygująca.

ocenił(a) film na 8
hasta_la_vista

Robert Patrick byłby niezłym wzbogaceniem T5. Jak sami dobrze wiecie potrafi zagrać prawei kazdą rolę.
Ale jak sami wiecie. Robią smaka a potem zatrudniają jakiegos tam Batmana ;/

ocenił(a) film na 10
ImixVega

Bale to nie jest zły aktor. W T4 nie zagrał genialnie ale źle też nie :) Robert Patrick w T2 był kapitalny, ta mimika twarzy i w ogóle. Naprawdę arcydzieło :) Mam nadzieję, że zagra w T5

ocenił(a) film na 6
hasta_la_vista

Rowniez mam nadzieję że Patrick pokaże swe oblicze w T5, a także że będzie więcej Arniego w roli infiltratora :) Licze tez na to że akcja rozgrywać będzie się w 2029r, zapezentują armię maszerujących T-800 strzelających z działek plazmowych :) Wszędzie w powietrzu fioletowe smugi laserowych pocisków, czaszki chrupiące po gąsiennicami maszyn... ach, oby Connor był tym razem konkret i T5 ma potencjał na naprawde zajebisty film. Salvation jako wprowadzenie do nowego postapokaliptycznego świata też niebył najgorszy. Teraz może być tylko lepiej, ciekawe tylko ile każą nam czekać, pewnie znowu conajmniej 5 lat... :/

Wojtek_dpo

T-1000 zabił policjanta w T2 od którego przejął "twarz". Dlatego przestańcie gadać bzdury o doktorze który był wzorem dla T-1000.
A co wizji przyszłości Camerona to były fajne ale baaardzo groteskowe i przesadzone. Gdyby rzeczywiście taka armia była na stanie maszyn to wojna trwałaby 5 minut i nie było po co robić filmu. Wydaje mi się że te futurospekcje celowo były takie mroczne i przesadzone żeby zdołować widza. Ale nie poradziłyby sobie jako pełny metraż. No i te setki tysięcy czaszek jedna na drugiej. Terminatory układały sobie czaszki bez szkieletów żeby je potem majestatycznie zgniatać?

ocenił(a) film na 8
torturr

Chyba filmu nie ogladałeś!!
Jaka Twarz??
Luknij sobie film ze 100 razy i zobaczysz ze koles z latarką co podchodzi do siatki to jakis leszczu a nie Robert Patrick...

Wielcy Fani T2... smiech na sali ;/

ocenił(a) film na 3
elmietko

prawdopodobnie chodzi o t-700
w filmie było łącznie człekokształtnych:
t-600
t-700
t-800
marcus -nawet mu nazwy kołki nie wymyślili

ocenił(a) film na 3
pa6l1

na t-700 też lepiej leży gumowa skóra bo jest szczuplejszy i z tego co widziałem więcej ich jest w bazie skynetu niż na zewnątrz.

elmietko

To ja może wyjaśnię jak to z tymi postaciami było.

Tak jak podejrzewał naima2 to były hybrydy ludzi i maszyn.
Foty na dowód: http://www.hopeofthefuture.net/deletedscenes/t4del07-03.jpg i http://www.hopeofthefuture.net/deletedscenes/t4del07-04.jpg i http://www.youtube.com/watch?v=MFDcZY8opsM

Początkowo miało być tak że "przywódcą" tych hybryd miała być dr. Serena (http://blog.landofthegeeks.com/wp-content/uploads/2009/04/serena-t4.jpg, co zabawne pamiętam jak niektóre osoby twierdziły że jest to fota prosto z filmu), jednak z przyczyn osobistych Helena Bonham Carter nie mogła stawić się na planie przez co dostaliśmy "gadającą głowę".najwidoczniej skoro producenci nie mogli mieć Sereny-hybrydy postanowili wylać dziecko z kąpielą i wyciąć wszystkie inne hybrydy ze SkyNet City. Jak widać nie dość dokładnie

A i co do sterylnej czystości laboratorium to w nowym Star Treku pokład Enterprise jest zawsze wypucowany na błysk, a jakoś nie widziałem żeby ktoś się do tego przypiepszał

ocenił(a) film na 8
KoKlusz

No to sporo wyjaśniłes ;)

Ale jak znam zycie, pewnie wstawia to do wersji rezyserskiej, jak czesto to robią ;)

ImixVega

Na trailerach i TV spotach (nawet tych najnowszych) PEŁNO jest scen które nie trafiły do wersji kinowej. Cała lista tutaj :http://www.terminatorfiles.net/forum/viewtopic.php?f=31&t=4098

KoKlusz

ehhh... do dupy się ten link wstawił. jeszcze raz:
http://www.terminatorfiles.net/forum/viewtopic.php?f=31&t=4098

KoKlusz

In the original script the title Terminator Salvation actually meant something. Watching the finished film it's hard to figure out why it has that name - is it because Marcus saves Connor's life in the last minute? In the original script Serena has a bigger role than a quick cameo, and she explains the salvation element.

Marcus comes to Skynet City and finds... a seaside resort populated with humans. He sees Terminator landscapers! It turns out that Skynet hasn't been trying to wipe out humanity. It's been trying to save us.

This is perhaps the most bizarre idea in the whole script, and the one that most obviously doesn't work. It seems as though Brancato and Ferris thought people liked the Matrix sequels, as this all feels like it could be in those films. See, Serena heads Project ANGEL, which is making Hybrids (ie, Cyborgs). The reason? Skynet did a calculation and realized that humanity was going to be extinct in 200 years; the machines decided to save a few by turning them into Hybrids and wipe the rest out. It makes no sense, and is the kind of thing that makes you wonder if these guys ever even watched the previous Terminator films.

What's fascinating is that the Project ANGEL stuff lasted well into production. While I was on set I was given a security badge that gave me access to all the stages; it had Project ANGEL's logo on it. While being given a tour of pre-production artwork we were told more about Project ANGEL and the role it would have in the movie, a role that's completely removed from the final film. At the time I visited the set it seemed like Serena was going to show up in person at the end of the movie, just as she does in the script, and I saw artwork depicting that.

http://chud.com/articles/articles/19577/1/EXCLUSIVE-WHAT-WENT-WRONG-WITH-TERMINA TOR-SALVATION/Page1.html

oto i odpowiedz.

ocenił(a) film na 6
torturr

Przeczytałem ten artykuł i mnie zamurowało.

Przecież oryginalne założenie było naprawdę klimatyczne i szokujące.
Szkoda, że uległ zmianie.

Tak jak pałałem sympatią do Christiana tak mój entuzjazm mocno osłabł.
Ambicje przysłoniły jego zdolność racjonalnego myślenia.

Gdyby zrealizowano do końca pierwotne założenia, film mógł być naprawdę bardzo dobry.

SZKODA :(

ocenił(a) film na 4
elmietko

teraz sobie ekipa poduma - patrzcie jakie zamieszanie wywołało przypadkowe pozostawienie sceny z humanoidami za szkłem! może warto zabawić się tym wątkiem? współczesny widz lubi tajemnice, spiski i zagadki rodzące zagadki.

ocenił(a) film na 4
harkonen_mgla

znaczy się ekipa w wytwórni i rozważy spłodzenie kolejnego Terminatora w duchu Zagubionych albo innego Kodu da Vinci.

elmietko

Ja widziałem te postacie o których pisze założyciel tematu.
Skojarzyły mi się z szarą eminencją Skynetu, bo jak wiadomo okrutną prawdą jaką odkryje Connor w piątce będzie to że za Skynetem i całą zagładą ludzkości stoi pewna grupa ludzi - elita rodem z Zeitgeista.

ocenił(a) film na 4
elmietko

hybrydy usuniete z filmu, niewiadomo czemu -

http://www.zend2.com/go.php?u=Oi8vd3d3LmhvcGVvZnRoZWZ1dHVyZS5uZXQvZGVsZXRlZHNjZW 5lcy90NGRlbDA3LTAxLmpwZw%3D%3D&b=13

http://www.zend2.com/go.php?u=Oi8vd3d3LmhvcGVvZnRoZWZ1dHVyZS5uZXQvZGVsZXRlZHNjZW 5lcy90NGRlbDA3LTAzLmpwZw%3D%3D&b=13

http://www.zend2.com/go.php?u=Oi8vd3d3LmhvcGVvZnRoZWZ1dHVyZS5uZXQvZGVsZXRlZHNjZW 5lcy90NGRlbDA3LTA1LmpwZw%3D%3D&b=13

ocenił(a) film na 7
shamar

Czekam na wersję reżyserską, może już za rok na DVD. Usunięto z filmu koło 20 minut z tego co słyszałem/czytałem, więc może ten wątek jest tam lepiej wyjaśniony.

ocenił(a) film na 10
elmietko

Hmm też to zauważyłem(takie trzy lub cztery postacie na jasnym tle za szybą)-może to są te hybrydy,które miały występować we wcześniejszej wersji filmu tzn.tej ze wszystkimi scenami...

"Czekam na wersję reżyserską, może już za rok na DVD. Usunięto z filmu koło 20 minut z tego co słyszałem/czytałem, więc może ten wątek jest tam lepiej wyjaśniony."

Ja przeczytałem na jakimś forum szukając informacji o T:S,że McG pozbawił filmu ok 40 minut scen,aby ten mógł otrzymać kategorię PG13,mam nadzieję,że na DVD w wersji reżyserskiej pojawią się wszystkie wycięte sceny i film wejdzie w inny wymiar(tzn.odpowie nam na te wszystkie nieścisłości nękające T:S)Pozostaje tylko czekać...

Pozdrawiam

użytkownik usunięty
elmietko

A tak w ogóle to PO CO maszyny zbierały tych ludzi do więźniarek i przetrzymywały w skynecie?

ocenił(a) film na 10

Musiał mieć w tym jakiś cel, bo jeśli SKYNET'owi zależałoby na całkowitej eksterminacji ludności to wszyscy zostaliby po prostu zabici. Ja tak sądzę. Może chcieli zmienić ich w hybrydy?