Raczej nie trwa tyle. Alternatywne zakończenie jest o drobine dłuższe od normalnego ale nie aż tyle. 147 minut trwa wersja reżyserska z normalnym zakończeniem.
ConnorJ - po co się odzywasz jak, że tak powiem gówno wiesz? ;)
W kinach USA filmy są wyświetlane w NTSC, przez co mają wolniejsze przejście klatek na sekundę i trwają dłużej. Każdy film wydany w Polsce na DVD (region 2) jest w PALu, gdzie mamy szybsze przechodzenie klatek co sprawia, że w Polsce każdy film jest parę minut krótszy.
Terminator 2 w wersji kinowej trwał 137 minut, a w Polsce trwa 131'.
Wersja rozszerzona "T2" trwa w USA (tam jest region 1 i chyba tylko tam filmy są w NTSC) 152', a ja posiadam wersję reżyserską i ta trwa 146 minut (minutę krócej niż pisze na opakowaniu ConnorJ).
Wersja z alternatywnym zakończeniem trwa w Stanach 154 minuty tak jak napisałem (bo nie została wydana w Polsce). Gdyby pojawiła się w naszym kraju trwała by w PALu jakieś 148 minut!
Tyle...
To nie do końca tak.Filmy na taśmie 35mm mają przepustowość 24 klatki/s.Natomiast żeby móc film wyświetlić w TV trzeba "puścić"25 klatek/s.po to tylko żeby obraz nie migotał.Obojętnie czy to jest w PAL.SECAM czy też NTSC,stąd bierze się różnica w czasie trwania filmu,czyli jest o 4% krótszy niż w kinie.Przykład film który w kinie trwa 100 minut w TV ma 96.W przypadku T-2 154 min w kinie i 148 po przeróbce,żeby można było to oglądać na ekranie TV a nie kinowym
Dlatego w TV trwał 131 minut,wersja reżyserska została również zgrana z tego samego nośnika.W kinach w 1992 roku mieliśmy wersję producenta z wieloma wyciętymi scenami wg nich niepotrzebnymi .Nie ma Michaela Biehna,zakończenie jest zupełnie inne.Ale tak się robi z wieloma filmami."Obcy -decydujące starcie" w kinach 137 minut a wersja reżyserska bardziej ciekawa moim zdaniem,która kiedyś wyświetlana była na TVN 161 minut w TV 155.Obecnie gdy całkowicie zrezygnowano z celuloidu (mam na myśli ostatnie 3-4lat)ten problem zniknął.W kinie i TV film będzie miał ten sam czas
W kinach była ta skrócona wersja przez producenta.Wersja reżyserska pojawiła się jedynie na DVD,a na ten nośnik ,żeby uzyskać dobrą jakość obrazu trzeba jednak 25 klatek/s.Nie mylić z fps bo to zupełnie jak wiecie inna para kaloszy.Ja posiadam T-2 nagranego niestety w systemie MKV i ma 154 minuty i 38 sek.Można go przerobić na Avi oczywiście dając nawet 30 fps/sek a czas trwania filmu się nie zmieni