PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=374529}
6,3 11 tys. ocen
6,3 10 1 10993
4,9 10 krytyków
The Collector
powrót do forum filmu The Collector

Nie spodziewałem się trafić na wyśmienity film , który tak podniesie mi ciśnienie. Jest to esencja horroru , akcja szybko się rozkręca (bez zbędnego pierd*lenia).Dobra muzyka (szczególnie ten kawałek na początku).
I zapowiada się druga część , byle tylko jej nie popsuli.

Benios

Wiesz w ogole co znaczy ten wyraz ? Szczerze mowiac watpie widzac jakiego poziomu filmami sie
entuzjazmujesz :-).

ocenił(a) film na 8
roberto27

Wiem doskonale co znaczy ten wyraz i dalej uważam że swoja osobą go prezentujesz. To że czasami człowiek mam ochotę na takie filmy, a nie filmy pokroju Bergmana lub Lyncha nie znaczy że jest bezmózgiem, a to że mi się spodobał to już mój gust, proste.

ocenił(a) film na 6
demson

haha, jak zobaczyłem Twojego posta to musiałem napisać - czy to jest horror ?? Oczywiście, że nie jest !! Czy "Siedem" albo "Piła" to też wg Ciebie horror? Co tu było niezwykłego?? Bo zobaczyłem, że Gość z recenzji/opisu napisał "horror" to znaczy, że tak jest? Tak samo się zna na kinie jak co niektórzy tutaj - To jest Thriller !! Wy i te Wasze "esencje horroru" !! Nauczcie się odróżniać Horror od Thrillera - Horror ma w sobie coś fantastycznego, nie do końca realnego - przykładowo- Zombie,duch,dziewczynka z the ring itd, a Thriller jest "prawdziwy" - mamy w nich ludzi z krwi i kości, gdzie fabuła nakręca nas na niepokój- a więc teraz pytanie- kogo mamy w The Collector? -Psychola !! Czy ma on jakies nadzwyczajne moce? NIE !! Czy jest zombie ?? NIE !! Jest człowiekiem z bardzo unikalnym hobby - i tyle w temacie "znafcy" kina !!

emqbro

No w sumie to masz racje. Ale nie zmienia to faktu że film wywołał u mnie emocje, co w dzisiejszych horrorach jest rzadko spotykane.
Pewnie dlatego od razu po seansie poniosło mnie i dlatego tak napisałem horror .

ocenił(a) film na 6
demson

spoko :) - ja tez np nie wytrzymałem i napisałem posta powyżej- tyle, że (chyba) z sensem :)

roberto27

kolejny filozof i wszechwiedzący lanser doskonałości wszelakiej :)

użytkownik usunięty
demson

Całkiem nieźle jak na gatunek, który został doszczętnie wyeksploatowany.Co do muzy,to został w nim użyty min.utwór topowej grupki z lat 80-tych BAUHAUS.Utwór ten był-i jest-ilustracją muzyczną w filmie z roku 1983 "Zagadka Nieśmiertelności" Tony Scott'a.Czy to zbieg okoliczności?Wspomniany film to bardzo dobry,klimatyczny horror w dobrej obsadzie.Jeżeli lubisz takie rejony to gorąco polecam.

ocenił(a) film na 6
demson

bez przesady ze "esencja hororu" - Saw to też horror? Mimo wszystko - miło byłem zaskoczony tym filmem :)