Czy mógłby ktoś podać mi tytułu filmów podobnych do tego, o ile takowe są ?
Z góry mówię że nie chodzi mi o film typu "Cienka czerwona linia", nie chcę filmów typowo wojennych. Mnie bardzo interesują właśnie filmy dokładnie takie jak ten, to znaczy właśnie jakieś misje na terenach Somalii, Iraku, Afganistanu, w których udział bierze amerykańska armia. Zawsze lubiłem takie filmy, zawsze trzymają w napięciu gdy grupa przechodzi przez miasto i nigdy nie wiadomo co się stanie, takie skradanie :P Mógłby ktoś pomóc ?
Takich filmów może być mało bo w standardowym filmie wojennym chodzi tylko o rozwałkę a w tym filmie wynika jednak co innego.
jednak nić nie przychodzi mi do głowy.
Dużo jest tego typu filmów ale są raczej przeciętnej jakości, jeżeli chcesz coś współczesnego to może "Black Hawk Down" czy polska nawet dobra produkcja "Operacja Samum" ;)
oglądałem Black Hawk Down który moim zdaniem jest filmem genialnym, mistrz nad mistrzami... operacje samum także ale to już nie jest to samo... chodzi mi właśnie coś w podobnie do BHD lub właśnie Hurt Lockera...
Nie znajdziesz tam takiego "skradania" jak to ująłeś, ale myślę, że filmem o podobnej tematyce jest Jarhead
Obejrzyj sobie film pt. "Królestwo" anglojęzyczny tytuł "Kindom" jest naprawdę dobry a finał filmu powala!! Polecam
Człowieku... Czy znamy? :)
Te film to prawie kopia Jarheada (który to z kolei jest podobny do Full Metal Jacket), tak samo gra w nim Brian Geraghty, takie samo zafascynowanie i uzależnienie od wojny, nawet podobne napisy statystyczne podczas filmu.
Polecam obejrzeć te dwa filmy powyżej.
Obejrzałem... na Full Metal Jacket usnąłem... Jarhead całkiem miło się oglądało jednak akcja toczyła się na pustyni. Nie wiem czemu polecasz mi te filmy. Oglądałeś helikopter w ogniu lub hurt locker ? Nie bez powodu pytam o filmy podobne do tych dwóch. Jeśli dojdziesz do tego o co mi chodzi to wtedy polecaj filmy ;)
Szkoda tylko, że Guy Pearce tak szybko ginie :P Jakoś nie zasługuje na taką szybką śmierć, choć aktorzy w tym filmie bardzo dobrze grają (według mnie).
A może Generation Kill: Czas wojny? Co prawda jest to mini serial HBO ,jednak mógłby się spodobać:) Sama się zabieram za Kompanie Braci.