7,3 102 tys. ocen
7,3 10 1 102297
7,2 42 krytyków
The Hurt Locker. W pułapce wojny
powrót do forum filmu The Hurt Locker. W pułapce wojny

Ludzie, przestańcie porównywać dzieło Bigelow z AVATAREM w kontekście Oscarów, bo tych filmów nie można równać! To są rzeczy z zupełnie innej beczki. Co ma wysokobudżetowa baja (świetna baja, nie powiem:) do tak skromnej produkcji jak Hurt Locker, która ma na celu przekazanie emocji i odczuć żołnierzy stacjonujących w Iraku. Jak dla mnie znakomita gra aktorska (szczególnie Renner, fantastic:), realistyczne ujęcia bez hollywoodzkiej nawalanki. Moi drodzy, misje saperów to bardzo żmudne, monotonne, a jednocześnie zabójcze zadania, a nie wieczna sieka rodem z "Komando". Jak dla mnie zdecydowanie najlepszy film roku (AVATAR powinien wygrać w innej kategorii), świetna reżyserka Bigelow, dziwi mnie tylko brak Oscara za fotosy, są naprawdę znakomite! 9,5/10. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 2
dominik_08

Ja nie porównuję ani nigdy tego nie robiłem, film uważam za kiepski. I jakie to emocje film Tobie przekazał? tęsknotę za domem, czy kultowe już wśród fanów "uzależnienie od adrenaliny"?

Film w założeniu miał być i może realistyczny, ale wyszła szmira, sceny zawierają karygodne wręcz błędy, Oscary jak i wszystkie te kilkadziesiąt amerykańskich nagród o jawna gra pod obecną sytuację w Iraku. Jeżeli masz wątpliwości to posłuchaj lamentów Bigelow po wręczeniu statuetek, lamentów nad uciemiężonymi marines w Iraku i ich cięzkim żywotem w wojnie o pokój.