7,3 102 tys. ocen
7,3 10 1 102298
7,2 42 krytyków
The Hurt Locker. W pułapce wojny
powrót do forum filmu The Hurt Locker. W pułapce wojny

Film powstał i miał premierę w 2008 roku. Jaki jest powód by nagrodzić go Oscarami za następny rok? Powinien się znaleźć na liście nominacji ze Slumdogiem jak już.
Pewnie Akademia wtedy go nie wrzuciła do gara ponieważ trzeba było nagrodzić Slumdoga i Hurt Locker. Co za problem przenieść film na następny rok. To jedynie dowodzi politycznej poprawności Akademii.
Fani Bękartów Wojny i Avatara nie martwcie się. Bękarci mają szansę otrzymać statuetkę za Najlepszy Film i reżyserię w 2011 roku, a Avatar w 2012, jeśli sytuacja polityczno-społeczna będzie tego wymagać. Akademia wtedy odkopie filmy i będzie git.
Ja liczę że w 2013 roku Brad Pitt otrzyma Oscara za Fight Club.
Pozdrawiam,
KLA

Co ty pieprzysz? W 2008 roku film miał premierę festiwalową. W kinach w USA pojawił się w czerwcu 2009.

ocenił(a) film na 9

Film - o czym nie raz już pisałem - nakręcony był w 2008, ale pokazywany był jedynie na przeglądach i festiwalach. Do publicznej dystrybucji kinowej na terenie USA wszedł w 2009 roku, a to jest jeden z warunków bycia nominowanym. Oscary w danym roku przyznawane są filmom mającym premiery kinowe w roku poprzednim (czyli w tym roku za roku 2009). Stąd nominacje dla The Hurt Locker.
Dawno temu w 1944, ze słynnym filmem Curtiz'a "Casablanca" była podobna sytuacja.

ocenił(a) film na 8
fdghfdgfd

Jak psychofan Avatara nie ma się czego czepiać to się czepia daty, chociaż nie liczy się data produkcji tylko data premiery i każdy kto choć trochę myśli jest tego świadom...Żałosne...wierne pieski Camerona...jak jeszcze się skompromitujecie w tym skomleniu, że wasza bajeczka o niebieskich nie dla wszystkich jest takim arcydziełem?