7,3 102 tys. ocen
7,3 10 1 102297
7,2 42 krytyków
The Hurt Locker. W pułapce wojny
powrót do forum filmu The Hurt Locker. W pułapce wojny

Spoko

ocenił(a) film na 6

Film jest dobry, porządna gra aktorska, zdjęcia, ALE TO JUŻ BYŁO. Nie zachwyca, nie wywołuje większych emocji, nie wzrusza, nie szokuje, jest w porządku, jest poprawny politycznie, jest strasznie amerykański. Chyba w Oskarach chodzi też o koncept, oryginalność, a nie tylko poprawne emocje wywołane pacyfistycznym patosem.
Doceniam, ale to NIE był najlepszy film 2009 roku.
Nie wiem czy dać 7 czy 8.

ocenił(a) film na 5
Cotta

Ty nie wiesz co piszesz ten film jest beznadziejny . Jaka gra aktorska , to co oni pokazali w tym filmie to jest nie realne . Jakiś debil zgrywa kozaka i idzie bez kamizelki do ładunku wybuchowego ha ha ha . Takie coś nigdy nie miało by miejsca . Wiem bo byłem w Iraku i dla mnie to jest beznadzieja , dno .

ocenił(a) film na 9
Pietruch_2

A kto powiedział, że ten film ma być o tym, co "ma miejsce"?

Cotta

oh "wiem bo bylem w iraku" haha a kto cie tam wie czy ty byles czy nie,
moze ty i nawet jestes 14-letnim zagubionym dzieckiem z kompleksami
wiekszymi niz dick miedzy nogami a w domku przed monitorem to nawet i ja
moge byc chuck noris :D no jak ja nie lubie takich ludzi straszne po
prostu straszne! Nawet jesli byles to dajze czlowieku jakis bardziej
konkretny powod dla ktorego twoja ocena jest taka a nie inna? Co tam
bylo nie tak poza ta kamizelka? Jakbys sobie ruszyl glowa raz na ruski
miesiac to byl zrozumial o co chodzilo w tym watku - no ale jesli zbyt
to trudna sztuka to sluze pomoca:
otoz po otwarciu bagaznika zolnierz tudziez saper znajacy sie na rzeczy
dostrzega przed swoimi oczami tyle ladunku wybuchowego ze w razie
eksplozji moglby on zmiesc z powierzchni ziemi nie tylko jego i ten caly
"kombinezon" ale rowniez caly oddzial gapiacy sie na niego z daleka. W
tejze sytuacji juz powinienes sie domyslac ze kombinezon wydawal sie nie
tyle zbedny co wrecz "przeszkadzajacy". Zolnierz stawia wszystko na
jedna karte, sciaga "kombinezon" aby moc z wieksza precyzja przeciskac
sie w kolejnych zakamarkach samochodu aby rozbroic SKOMPLIKOAWNY
mechanizm bomby.
ohh ze ty zolnierz jestes to az wstyd sie przyznac - no takich jak ty to
az strach nawet na warte wystawic heh
p.s ja tez jestem zolnierz w call of duty wymiatam jak kenijski sprinter
:D

ocenił(a) film na 5
witkacy

Ale ty to dopiero piszesz pierdoly . Nie tylko chodzi o ta kamizelke , zobacz sobie jak on postepuje z ladunkiem . Jest kilka odciagów od pocisków a on sobie lapie reka i szarpie jakby to byl jakis sznurek . Akurat bylem w Iraku i wiem co pisze . No to podam ci nastepny debizizm tego filmu . Jak szedl sam do ladunku i rzucil dym , po co zeby go chlopaki nie widzieli i nie mogli go ochraniac ? Pomysl troche czlowieku . Ok jesli lubisz amerykanskie bajki to ok film na twoim poziomie . Kazdy lubi cos innego . Pozdro...

Pietruch_2

A co ta kamizelka by ci pomogła ...
Co z tego ,że byłeś ...
Ja też byłem na misji i się nie chwale ...
I co służyłeś w amerykańskim wojsku czy polskim.
Śmiać mi się chce ...

ocenił(a) film na 5
Tibn

Chodz o fakt ze tak sie nie robi no ale tak wy lubicie filmy amerykanskie dla dzieci wiec nie zwracacie uwagi na szczegoly .
Ja to oceniam na podstawie swoich doswiadczen i wiem co mowie . A ty moze i byles na misji i co siedziales w bazie i pewnie pisales rozkazy .

ocenił(a) film na 7
Pietruch_2

Wyluzuj. To jest film fabularny, a nie dokument. Tak reżyser, jak producent i odbiorcy w głębokim poważaniu mają twoją służbę i wnioski. Irak i wojna są ŚRODKIEM do przekazania treści, a nie treścią samą w sobie.

Sposób postępowania? Zdejmowanie kamizelki? Protokół? To są szczegóły świata realnego, a nie wykreowanego tutaj na potrzeby pokazania reakcji bohatera na otaczającą go rzeczywistość w wizji reżyserki/scenarzysty.

HalfBlackPrince

Uważam, że Pietruch_2 ma sporo racji w tym co mówi, bez względu czy był w Iraku czy nie. Główny bohater jest przesiąknięty cynizmem i gra jak w jakimś westernie. Potem dzieciaki oglądając pseudo wojenne wygibasy takiego sapera nie mają za grosz szacunku do żołnierzy walczących na prawdziwej wojnie którzy wracają stamtąd zamknięci w sobie, z płaczem i przerażeniem i wydaje im się, że same podbiłyby cały świat, tyle że akurat jeszcze nikt ich o to nie poprosił.
Czy sierżant sztabowy jest odważny? W tym filmie jest, owszem. Jednak realność jego postawy przyrównałbym do dywagacji na temat skutków budowy Gwiazdy Śmierci przez Vadera w odniesieniu do sytuacji polskich pielęgniarek. Skrótem, THL nie znajduje wspólnej płaszczyzny z rzeczywistością. Ten film to fantastyka przedstawiona przez kogoś kto nie bardzo wie o czym mówi. Jednak przyjemnie się go ogląda o ile przymruży się półtora oka.

HalfBlackPrince

Chciałbym dodać, że się mylisz. Wojna może nie, bo to zbyt ogólnikowe pojęcie ale Irak zdecydowanie jest treścią. Irak (dzięki polityce propagandowej zarówno politycznej jak i popkulturowej) jest metaforą walki dobra ze złem. Konkretnego dobra z konkretnym złem. Nie widziałem jeszcze filmu w którym wojska zachodnie byłyby przedstawione jako ci źli. Zawsze występują w roli wybawicieli walczących z niewdzięcznymi dzikusami w arafatkach. The Hurt Locker jest tylko oprawioną w fantastyczną formę ciągle tą samą treścią głoszącą, że araby są be.

ocenił(a) film na 9
dyszol

Jeśli chcesz oebejrzeć film, gdzie "tymi złymi" są wojska zachodnie obejrzyj "Dolina wilków: Irak" ("Kurtlar vadisi - Irak"). Tylko uwaga - ten film to propaganda (niemal) stuprocentowa. Abstrahując zaś od tego to cienki film jak dla mnie.