7,3 102 tys. ocen
7,3 10 1 102298
7,2 42 krytyków
The Hurt Locker. W pułapce wojny
powrót do forum filmu The Hurt Locker. W pułapce wojny

Tak sobie siedzę i myślę że zwycięstwo Tarantino było by OK., choć Bękarty Wojny to jednak jeden z Jego słabszych filmów, ale miał pecha z Pulp Fiction (bo wtedy startował Forrest) więc mogła by to być nagroda "za całokształt" (w końcu facet ma klasę i jakością sam w sobie), zwycięstwo nienominowanych The Watchmen, czy np. Everybody'fine z De Niro - jak najbardziej, powiem wiecej zrozumiałbym oskara dla najlepszego filmu dla animowanego UP (bo był ciepły, mądry, wzruszający a początkowa "historia ludzkiego życia w pigułce" to majstersztyk. 6 oskarów dla filmu, który tak naprawdę niczym sie nie wyróżniał, który oglądało sie bez większych emocji i który z realiami wojny w Iraku i w ogóle wojskowości miał tyle co John Rambo czy Commando lub Rocky IV z realnym boksem to dla mnie jakaś katastrofa!
PS1: uwielbiam stare filmy akcji ze Stallone i Arnoldem - ale do oskara bym ich nie nominował.
PS2: The hurt locker określiłem kiedyś jako świetny, ale ... patrz PS1
PS3: w końcu co by jednak nie powiedzieć to film o amerykańskich okupantach, którzy wciąż tam są - za wcześnie chyba na dystans i rozliczenie z przeszłością jak to ma miejsce w przypadku do wojny w Wietnamie
PS4: główny wątek ze świrem szukającym adrenaliny to poniekąd autoplagiat - ta Pani nakręciła już przecież podobną historię (skądinąd świetny Point Break z ś.p Patrickiem i Keanu) - teraz przeniosła akcję filmu do Iraku.