PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106410}

The Ring 2

The Ring Two
2005
6,3 56 tys. ocen
6,3 10 1 55592
4,7 7 krytyków
The Ring 2
powrót do forum filmu The Ring 2

... Jestem fanem horrorów i thrillerów i śmiało mogę powiedzieć, że "The Ring 2" to godna kontynuacja pierwszej amerykańskiej części. Film ma bardzo mroczny, przerażający klimat - praktycznie przez cały czas odczuwamy napięcie. Widać dość spore różnice między reżyserią Gore'a Verbinskiego (reżysera 1 części) a pracą Hideo Nakaty (twórcą dwójki). Ten pierwszy stosował wiele "nagłych straszaków" ... cisza, cisza i bęc !!! I wiele osób miało mu to właśnie za złe (ja się do tych osób nie przyłączam - strach to strach i to się w tym gatunku liczy). Natomiast Nakata dozuje napięcie ... stopniowo buduje mroczny klimat - chociaż również mamy tu do czynienia z kilkoma scenami podczas których podskakuje się na fotelu (jednak jest ich wyraźnie mniej niż w części pierwszej). Jednak mimo tych różnic film jest straszny - a to jest w horrorze najważniejsze. "THE RING 2" przeraża i znakomicie spełnia swoją "horrorową" rolę. A na dokładkę mamy tu jedną z najlepszych aktorek młodego pokolenia - nominowaną do Oscara Naomi Watts. Polecam !!!

ocenił(a) film na 8
____OSCAR____

Po pierwsze druga czesc podobnie jak czesc pierwsza zawiera wiele "naglych straszakow", ktore sa standradem we wspolczesnych horrorach.

Po drugie nie uwazam zeby rzeczywiscie istnialy duze roznice miedzy rezyseria Verbinskiego w The Ring a Nakaty w The Ring 2. Ring 2 to horror nakrecony w stylu amerykanskim nie Japonskim i jest nawet bardziej amerykanski niz Ring 1. Japonskie horrory to przede wszystkim klimat, mrok, niepewnosc, lek przed czyms czego nie widzimy i nie znamy a horror amerykanski to efekty specjalne. W Ring 2 mamy duzo wiecej efektow specjalnych niz w jedynce (np scena w wannie) no i Samare ktora jest "podana na talerzu" - czesto sie pojawia i widzimy ja bardzo dokladnie.

Mimo to uwazam jednak ze The Ring 2 jest filmem dobrym, a napewno lepszym od wiekszosci badziewia ktore powstaje w tym gatunku w ostatnich latach.