tu kino sie zaczyna i kończy nierozumiem krytyki wielu osób, że w Hollywood sie kręci dużo i jest duzo dennych komedi na potrzeby rynku famillijnego i cienkich filmów akcji to nieznaczy ze wszystko jest tam takie złe maja też świetne filmy które naprawde robią wrażenie a japońce chince i np fracuzi( u nich nie lubie częstego robienia parodi z poważnych spraw) kreca mało filmów jak na lekarstwo i statystycznie i czasem im sie uda coś originalnego wiadomo mają inna kulture np świetny był dom latajacych sztyletów Taxi francuski i le transporter albo purpurowe rzeki. A myśle że amerykańskie kino mimo to jest najlepszy choć nieanglojęzyczne także. Ja lubie klimaty amerykańskie coś w górach skalistych okolice aleski te wąskie autostrady jakieś stare domki po secesji to nadaje klimat horrorom z zaoceanu. wracając do the ringa zaczołem od japońskiego i był taki dziwny nie wiem prosty nudny wyłączyłem po jakichs 20 min amerykańskiego oglądnołem 3 razy i był fajowy to nie jest moim zdaniem horror to coś po między thrilerem i dramatem z elementami horroru no iczeba przyznać ze takie gatunki mi najbardziej odpowiadaja i ten amerykański the ring jest swietny. np ostatnio zrobili amerykańce remake Taxi i w tym przypadku amerykański był fajny ale tu czeba przyznać że bez klimatu ta murzynka mnie zadziwiła jak można było zastąpić Marion Cottilard facetem taka piękna suczke i na dodatek daniela zamienić w babe to niedorzeczność jedyne co mnie pocieszyło to ładna policjantka i sexpwne przestępczynie ale to i tak nie to samo, myśle ze amerykaniec byłby lepszy gdyby powiedzmy dali jakiego fajnego gościa na taxiarza i catherine zeta-jones na jego laske i by robili podchody do pierwszego orgazmu przez cały film. a AMERYKAŃSKI THE RING JEST LEPSZY BO MA W TYM PRZYPADKU WSZYSTKO NA SWOIM MIEJSCU I LEPSZY KLIMAT I LEPSZA MUZA I WOLE ZACHODNIE HORRORY, WSCHODNIE TO SĄ FAJNE FILMY O SAMURAJACH CHOC OSTATNI SAMURAJ I TAK LEPSZY OD ZATOICHI