Skoro tu jestem to chciałbym poruszyć temat kasety. Jak zresztą wiecie ten 1,15 minutowy spektakl scen i elementów przeplatających się jest bardzo niezwykle interesujący choć przypomina senne koszmary. Oto muj pogląd na film dokładnie przeanalizowany na historie Samary:
-Kaseta zaczyna sie tak:
Pojawia się świecący krąg (w żeczywistości patrząca Samara z dna studni po odzyskaniu przypotmności, ale to wiedzą wszyscy)
1.Następnie scena wody z krwią (może oznaczać tragedie koni licznie dotykały i umirały w wodzie albo to że Samara sie ich bała)
2.Krzesło na środku pomieszczenia (Samara na nim siedziała podczas badań nad jej chorobą, też może być to krzesło w stodole na górze na którym oglądała mały telewizor (widać moce światło) albo kamera
3.scena z włosami i grzebieniem (nie ma co mówić)
4.Bardzo ciekawa scena z Anną po prawej stronie w lustrze czeszącą sie i zaraz po lewej Samara oddalająca się (w przeszłości Anna lubiła dużo czasu spędzać przed lustrem, Samara często to widziała ale.. Samara w lustrze nie jest w najlepszym stanie wygłada jakby już była po śmierci. Czyżby to właśnie znak że widziała co ją czeka? musiała mieć przedziwne zdolności)
5.Igła z kroplą krwi (zapewne cierpienie Samary lub złe miejsce o którym nie mam pojęcia)
6.Richard Morgan w oknie (scena która też często widywała Samara. Czasami chodziła po dworze i oglądała cały dom)
7.Krajobraz z muchą (tzw klif który znajduje sie poza terenem domu nad oceanem Spokojnym, niedaleko domków a na środku poruszająca sie mucha- Nie wiem dokładnie co to może oznaczać. Można ją wyjąć z telewizora tak jak Rachel to zrobiła więc coś to musi znaczyć. Jest chipoteza że może w tym miejscu latały muchy albo to ma być znak że Samara znajduje sie w pobliżu)
8.Następnie są bardzo szybkie 5 scen. Pierwsza-
??? Tak naprwde nie potrafie zromieć tej sceny ale miałem sobie za cel zrozumieć! Jest to coś co musiało spotkać za życia Samare czegoś czego nie lubiła albo że to jeden ze koszmarów których nigdy nie śniła ACHH! gdydym mógł zobaczyć większą przestrzeń w tej scenie to może bym widział. Może to jeden z tych snurów od ojca którymi musiała sie zadławić jak sie nimi bawiła. Może jeszcze inny koszmar?
9.Druga- Szarpana scena (Worek nałażony na Samare w celu jej uduszenia przez Anne ale jak widać..nie udało sie jej)
10.Trzecia- Zamykająca się studnia (Tuż po scenie z workiem i wiadomo co dalej)
11.Czwarta- Płonące drzewo (puźniej wyjaśnie)
12.Piąta- Przybijający palec gwoździem (Scena ta ukazuje jedno z cierpień Samary które przeżywała dni życia w studni. Możliwe że Samara niszczyła lub traciła paznokcie ilekroć próbowała sie wydostać spinając sie po komianiach do góry. Niektóre kamienie są porysowane to też mogła źle sie wspinać)
13.Białe Robaki i mnóstwo ludzi (Bardzo ciekawa scena ukazująca też cierpienia Samary. Ona musiała chyba stracić cały rozum by desperacko prubować coś sobą zrobić. Ponieważ nigdy nie spała musiały nachodzić ją w nocy taki myśli o nagich ludziach w wodzie czy robakach. Chociaż to robaki bardziej pasują do jej psującego sie ciała (zepewne w 5,6 dniu prawdziwa agonia)
14.Odsuwające sie krzesło od stołu i przechodzący wielki robal (To musi być scena gdzie Samara przesiadywała na badaniach u pewnego pana dokładnie niewiadomo a szklanka wody o tym świadczy. Samara na pewno bardzo nie lubiła tego przesłuchatora który podłączał ją do coś w stylu prąd albo urządzenie wykrywające kłamstwa. Musiała wyobrazić sobie jak odchodzi z miejsca to wyłazi ten paskudny robal nareście.
15.Scena z jakimś zwierzęciem (Przypomina koze albo psa chowającego sie za dom. Samara po przenosinach do schroniskach prwdopodobnie w ostatni dzień swojego życia na powieszchni chdziła po polanie widzać takie zwierze gdzie Rachel też była. Tuż po prwej stronie jest ten domek gdzie obejżała kasete.
16.Tajemnicze oko (Tak naprawde oko konia jak wszyscy wiedzą. Jest to scena dokładnie ze statku gdzie Rachel płynała na wyspe Moesko. W odbiciu oka to widzać dokładnie te same kraty ale..może być to też ogrodzenie ze stajni gdzie Samara często z kontaktem wzrokowym końmy je straszyła.
17.Szybka scena z zamykającym się kręgiem (Tużpo scenie z workiem i z poprzednią tą samom scenom)
18.Palce w pudełku (Poruszające sie palce które świadczą o cierpieniach Samary w studni. Palców jest siedem więc siedem dni żyła jeszcze. Ten najbardziej ruchliwy to ostatni dzień)
19.Płonące drzewo (Jedna z najciekawszych scen w ksecie. Scena mówi o tym że jest to ostatnia żecz jaką widziała Samara w prawdziwym świecie. Dlaczego płonące? bo zawsze rano i w zachodzie ślońca tak wyglądało jakby przez słońce sie paliło. Wyglądało to pięknie bo dawało to efekt czerwono-jasnych klonów które tak widywała Samara. Ten znak możliwe że mówi też o nadprzyrodzonych zdolnościach Samary które polagają na wypalaniu przez dłonie róźnych żeczy. Jest pokazanie jak na badaniach Samara stworzyła tak jakby rendgenowskie zdjęciacia i na nich też jest to drezwo..tylko w jaki sposób hmm to tego chyba nikt nie wie.Nie wiadomo czy to przez same patrzenie?)
20.Druga szarpana scena (Ta sama co poprzednia)
21.Anna nadal przed lustrem (ogląda sie za siebie. Czyżby Samara chciała rozmawiać albo jest wkurzona. Tylko jak ona to zrobiła że niwidać jej w odbiciu)
22.Scena z 6 punktu (Richarda już nie ma)
23.Kręcące sie krzesło w powietrzu (Bardzo dziwna scena i ciekawa. Może mówi to o Samarze która przedewszystkim nie była do końca normalna a tym bardziej nie wiadomo czy zdrowa. Tak najwyraźniej działała jej wyobraźnia)
24.Drabina (Scena mówi o drabinie na której Samara schodziła na dół z góry stodoły i wchodziła na góre ale drabina jest oparta na ścianie. Rachel taką widziała ale drzwi nigdzie nia ma)
25.Nieżywe zwierzęta (Konie które popełniały samobujstwo po tym jak Samara jej.. nie wiem jak je straszyła że tak sie działo.
26.Scena w której są trzy mniejsca- Anna żucająca sie w przepaść na klifie (Zaraz po wżuceniu dziewczynki do studni Anna idzie nad klif gdzie postanawia sie zabić (już nie mogła dłużej tego znieść) gdy spada do oceanu drabina też która jest porównaniem do tej sceny no i wkońcu trzeci raz pokazane zamykanie się kręgu już do końca gdzie widać na początku kasety.
27.Ostania scena kasety- Studnia (Do obkoła mglisty las. Czyli na pewno jest to scena tuż po śmierci Samary. Jest to wstęp ostateczny do załatwienia osoby która obejżała kasete po siedmu dniach)
Jeżeli ktoś sie interesuje tymi scenami i wie nieco więcej a na pewno jest więcej do powiedzenia o kasecie ten niech odpisze.
może nie tyle co scenami z kasety, ale obejrzalam jeszcze raz dwojkę i jedynkę to zrozumiałam, że Rachel wypuściła Samarę ze studnii, dlatego Samara ich z Aidanem ściała gdy uciekli. W dwójce Rachel dostała się do telewizora, i zamknęła tam Samarę (tak jak jej matka kiedyś,) żeby przestała i ... rzuciłą się z klifu. Może jak matka Samary popełniała samobójstwo to było to cośw rodzaju... bo ja wiem... oczyszenia?? ...
z góry sory za niektóre niedokładne napisane zdania ale to wszystko prawda. Czyli uważasz za na tym sie kończy ale jakby była trzecia część to już bym chyba wszystko wiedział tylko nie wiem tej jednej sceny; 8 gdy ten jakiś sznurek czy coś wyjmuje sie z ust?? o co w tym chodzi? przynajmniej wiadomo kto to jest?
ten sznurek... nie pamiętasz? w jedynce Samata byłą badana nimi, w psychiatruku, wydaje mi się że kiedyś się jednym zadławiła...
oo kurde czegoś takiego nie widzieć! rzeczywiście to jest to bo co by to innego mogło oznaczać! nie wiem ale trafiłaś w sedno
Jedno trza przyznać- uważam że The Ring wogule cała saga "The Ringu" są to najmądrzejsze i jedne z najlepszych horrorów jakie kiedykolwiek były. Te filmy widocznie różnią sie od innych thrilerów horrorów np: podejściem psychologicznym, zbędna ilość krwi, bardzo ciekawą historią gdzie wszystko jest dla nas zadziwiające. Napawde trzeba sie dużo napatrzeć by zrozumieć głębiej cały The Ring
Ciekawa jest też melodia którą śpiewa Samara od czasu do czasu- tak brzmi
Round We Go
The World Is Spinning
When It Stops
It's Just Beginning
Sun Comes Up
We Laugh And We Cry
Sun Gose Down
Then We All Die
Dużo jest w tym związane z kasetą, śmiercią Samary i jej całym życiem
Bardzo przydatne, dzięki, ale sporo błędów zrobiłeś (ortografia itp.)
no, cóż. ogólnie nie ma się do czego przyczepić. pozdrawiam.
4.Bardzo ciekawa scena z Anną po prawej stronie w lustrze czeszącą sie i zaraz po lewej Samara oddalająca się (w przeszłości Anna lubiła dużo czasu spędzać przed lustrem, Samara często to widziała ale.. Samara w lustrze nie jest w najlepszym stanie wygłada jakby już była po śmierci. Czyżby to właśnie znak że widziała co ją czeka? musiała mieć przedziwne zdolności)
* Moim zdaniem cała sekwencja z lustrem to bardziej manifestacja zdolności dziewczynki. Siłą woli przesunęła lustro na siebie gdy jej matka się czesała, co wywołuje zdziwienie Anny i spojrzenie w drugą stronę. Było nie było, Samara miała długie włosy już za życia, w białej sukience też chadzała.
8.Następnie są bardzo szybkie 5 scen. Pierwsza-
??? Tak naprwde nie potrafie zromieć tej sceny ale miałem sobie za cel zrozumieć! Jest to coś co musiało spotkać za życia Samare czegoś czego nie lubiła albo że to jeden ze koszmarów których nigdy nie śniła ACHH! gdydym mógł zobaczyć większą przestrzeń w tej scenie to może bym widział. Może to jeden z tych snurów od ojca którymi musiała sie zadławić jak sie nimi bawiła. Może jeszcze inny koszmar?
* To są te kabelki, których używano w szpitalu, widać je na taśmie, którą ogląda Rachel na farmie Morganów. Zakładam, że to właśnie one kojarzyły się Samarze z jej pobytem w szpitalu, którego to szpitalu zresztą nie znosiła, miała stamtąd właściwie same złe wspomnienia. Rachel we śnie wyciąga ona sobie z gardła taki kabelek. Spróbujcie sobie wsadzić coś w gardło - wspomnienie niefajne.
12.Piąta- Przybijający palec gwoździem (Scena ta ukazuje jedno z cierpień Samary które przeżywała dni życia w studni. Możliwe że Samara niszczyła lub traciła paznokcie ilekroć próbowała sie wydostać spinając sie po komianiach do góry. Niektóre kamienie są porysowane to też mogła źle sie wspinać)
* Nie "możliwe", tylko na pewno. Gdy Rachel wpada do studni widzi zadrapania na ścianach i znajduje oberwany paznokieć.
13.Białe Robaki i mnóstwo ludzi (Bardzo ciekawa scena ukazująca też cierpienia Samary. Ona musiała chyba stracić cały rozum by desperacko prubować coś sobą zrobić. Ponieważ nigdy nie spała musiały nachodzić ją w nocy taki myśli o nagich ludziach w wodzie czy robakach. Chociaż to robaki bardziej pasują do jej psującego sie ciała (zepewne w 5,6 dniu prawdziwa agonia)
* Scena rzeczywiście ciekawa. Zakładam, że celem sceny jest stwierdzenie człowiek=robak, tylko właściwie kogo to się tyczy? Samary, która mimo swoich zdolności nie potrafiła poradzić sobie z jednym kamieniem (wiekiem studni) czy innych ludzi, których Samara mogła uważać za "gorszych", którzy powinni być jej posłuszni?
14.Odsuwające sie krzesło od stołu i przechodzący wielki robal (To musi być scena gdzie Samara przesiadywała na badaniach u pewnego pana dokładnie niewiadomo a szklanka wody o tym świadczy. Samara na pewno bardzo nie lubiła tego przesłuchatora który podłączał ją do coś w stylu prąd albo urządzenie wykrywające kłamstwa. Musiała wyobrazić sobie jak odchodzi z miejsca to wyłazi ten paskudny robal nareście.
* A co powiesz na to, że jest to krzesło w jej pokoiku w stajni? Robaków na pewno było tam mnóstwo, Samara zapewne bała się ich (jak to dziecko), a wiadomo, że wyolbrzymia się to, czego się boimy.
26.Scena w której są trzy mniejsca- Anna żucająca sie w przepaść na klifie (Zaraz po wżuceniu dziewczynki do studni Anna idzie nad klif gdzie postanawia sie zabić (już nie mogła dłużej tego znieść) gdy spada do oceanu drabina też która jest porównaniem do tej sceny no i wkońcu trzeci raz pokazane zamykanie się kręgu już do końca gdzie widać na początku kasety.
* Gdzieś w necie czytałam ciekawy opis tej sceny. W pierwszej chwili widać spadającą drabinę, potem krótkie ujęcie na zasuwaną pokrywę studni i znów drabina, tym razem leżąca na ziemi. Wg autora opisu jest to związane z więzieniem Samary - kiedy pokrywa nie była zasunięta, Samara mogła jeszcze wyjść, ale po jej zasunięciu nie ma już możliwości ucieczki (tak samo jak będąc na górze nie możesz podnieść przewróconej drabiny).
To tyle ode mnie. :)
7.Krajobraz z muchą (tzw klif który znajduje sie poza terenem domu nad oceanem Spokojnym, niedaleko domków a na środku poruszająca sie mucha- Nie wiem dokładnie co to może oznaczać. Można ją wyjąć z telewizora tak jak Rachel to zrobiła więc coś to musi znaczyć. Jest chipoteza że może w tym miejscu latały muchy albo to ma być znak że Samara znajduje sie w pobliżu)
--
to znak, że z telewizora można "wyjść".
podziwiam, że chciało Ci się tyle tego pisać. pomijam sporo błędów ortograficznych, ale całość wyszła nieźle. ;)
dzieki dziewczyny za dobrą analize :) ale jest jedno ciekawe pytanie z The Ring nie dotycząca kasety... "czego do cholery nie wie tatuś?" to było jak Rachel oglądała ten zapis przesłuchania
Richard Morgan nie wiedział tego,że ,,wszyscy będą cierpieć''.To nie jest pokazane na filmie,ale Samara mówi to w tle jednego z trailerów(''Everyone will suffer'').Scenę ostatecznie usunieto z filmu.
Jak myślicie czemu przy dowiadywaniu się ważnych/dziwnych rzeczy (Rachel i mucha, Noah i tamto archiwum) puszczała się im krew z nosa. I po co Samara miałaby usiąść (na krześle, podobnym jak w toszku i w kręgu wody, chodźby zgnitej) sobie w domu Rachel i złapać ją za rękę, potem ta się obudziła gdzieś indziej (w innym pokoju) i miała ślad na ręce.
1. Krew z nosa,myślę,była spowodowana wysokim ciśnieniem powstałym na skutek napięcia i/lub strachu.
2. To z Samarą siedzacą na krześle było snem Rachel.A ślad na ręce oznaczał możliwość ingerencji Samary w sen drugiej osoby.
Podbijam temat, bo jest wartościowy.
Bardzo ładnie, autorze tematu, wyjaśniłeś punkt po punkcie (szkoda tylko, że tyle byków strzeliłeś, bo przez to czytelność tekstu spadła; może warto go zredagować, dodać to, co powiedzieli inni i wkleić jeszcze raz?).
Ja większość rzeczy sam zrozumiałem, ale na przykład punkt 9., tę "szarpaną" scenę, zawsze uważałem za efekciarstwo i nigdy nie skojarzyłem z momentem duszenia Samary przez matkę.
Punkt 8. ktoś już wytłumaczył. Faktycznie Samara była tymi "kabelkami" badana. Czy się zadławiła, tego nie wiem i nie pamiętam, żeby w filmie była o tym mowa. Ja uważam, że po prostu była nieszczęśliwa z powodu pobytu w klinice i wszystkiego, co wiązało się z tamtym miejscem, nienawidziła. Dlatego i ten rekwizyt znalazł się na filmie Samary. A to, że "kabelek" wychodzi z czyichś ust? Moim zdaniem nie należy do tego przywiązywać większej uwagi. Z której strony by na to nie patrzeć, horrory starają się zawsze być efektowne i to ujęcie ma, mówiąc kolokwialnie, wbijać widzów w fotel.
W punkcie 1. piszesz: "Następnie scena wody z krwią (może oznaczać tragedie koni licznie dotykały i umirały w wodzie albo to że Samara sie ich bała)".
To raczej konie bały się Samary. Zresztą w punkcie 16. piszesz o tym, że Samara straszyła konie. Albo albo.
Ta scena oznacza śmierć koni, które rzucały się do wody. Samara się ich nie bała, raczej nienawidziła ich, bo konie nie dawały jej spać (w klinice natomiast koni nie było, mimo to Samara nie spała ;p).
"5.Igła z kroplą krwi (zapewne cierpienie Samary lub złe miejsce o którym nie mam pojęcia)"
Pewnie masz rację. Można się jeszcze dowiedzieć, czy aby w klinice nie było potrzeby nakłuwania skóry Samary. Sam nie wiem, czemu miałoby do służyć, ale może pobierali jej krew czy coś? A jeśli nie, to należy uznać to za symbol cierpienia Samary i ewentualnego cierpienia innych ludzi.
Punkt 12. Tak jak powiedziała nensha: nie możliwe, ale na pewno.
"13.Białe Robaki i mnóstwo ludzi (Bardzo ciekawa scena ukazująca też cierpienia Samary. Ona musiała chyba stracić cały rozum by desperacko prubować coś sobą zrobić. Ponieważ nigdy nie spała musiały nachodzić ją w nocy taki myśli o nagich ludziach w wodzie czy robakach. Chociaż to robaki bardziej pasują do jej psującego sie ciała (zepewne w 5,6 dniu prawdziwa agonia)"
Poza tym, że trafne wydaje mi się porównanie ludzi do robaków, to jeszcze uważam, że Samara chciała zgotować ludziom podobny los do swojego. Ludzie w końcu topią się w wodzie, tak jak ona w studni.
"15.Scena z jakimś zwierzęciem (Przypomina koze albo psa chowającego sie za dom. Samara po przenosinach do schroniskach prwdopodobnie w ostatni dzień swojego życia na powieszchni chdziła po polanie widzać takie zwierze gdzie Rachel też była. Tuż po prwej stronie jest ten domek gdzie obejżała kasete."
Pies to nie jest na pewno. To jest koza. Nie wiem, co to ujęcie oznacza... Nie wydaje się Wam, że ta koza nie ma jednej tylnej nogi (lewej chyba)? Dlatego kuleje.
"18.Palce w pudełku (Poruszające sie palce które świadczą o cierpieniach Samary w studni. Palców jest siedem więc siedem dni żyła jeszcze. Ten najbardziej ruchliwy to ostatni dzień)"
Nie przyszło mi do głowy, żeby liczyć palce. Były już paznokcie, są i palce. Ale dlaczego całe pourywane palce? Czy możliwe, żeby je sobie pourywała na ścianie, chcąc wyjść ze studni? A może sama je sobie odgryzła z głodu? Makabrycznie brzmi, faktem jest jednak, że zjawa wychodząca z telewizora pod koniec filmu, kiedy Noah ginie, nie ma palców u rąk, a jedynie kikuty. Wystarczy się dokładniej przyjrzeć, zatrzymać film w odpowiednim momencie.
Wyjaśnienia w tym filmie chyba się nie znajdzie. Może w scenach usuniętych, może w dodatkach na DVD coś o tym mówią. Może w "Ringu" japońskim coś o tym jest. Czy ktoś pamięta, czy była mowa o palcach Samary? Czyżby rzeczywiście sama je odgryzła z głodu?
"19.Płonące drzewo (Jedna z najciekawszych scen w ksecie. Scena mówi o tym że jest to ostatnia żecz jaką widziała Samara w prawdziwym świecie. Dlaczego płonące? bo zawsze rano i w zachodzie ślońca tak wyglądało jakby przez słońce sie paliło. Wyglądało to pięknie bo dawało to efekt czerwono-jasnych klonów które tak widywała Samara. Ten znak możliwe że mówi też o nadprzyrodzonych zdolnościach Samary które polagają na wypalaniu przez dłonie róźnych żeczy. Jest pokazanie jak na badaniach Samara stworzyła tak jakby rendgenowskie zdjęciacia i na nich też jest to drezwo..tylko w jaki sposób hmm to tego chyba nikt nie wie.Nie wiadomo czy to przez same patrzenie?)"
Moim zdaniem drzewo było wskazówką, gdzie szukać Samary. Jej ciała. Gdzie jest studnia itd.
Punkt 23. do wyjaśnienia. Może ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia?
Przypominam o tym, żeby zredagować ten tekst. Zebrać wszystko, co ludzie powiedzieli, do kupy i przedstawić go jeszcze raz. Chodzi o to, żeby wyeliminować wszelkie niepewności, zdania, gdzie piszesz, że coś jest "możliwe", no i błędy ortograficzne. Przy niektórych punktach jest więcej interpretacji, więc dobrze by było podać jedną czy dwie więcej. Oczywiście w granicach rozsądku.
Jak chcesz, to ja się tym zajmę i utworzę nowy temat.
Pozdrawiam.
amerrozzo przerażasz mnie z tą wypowiedzią na temat palców w pudełku :( oczywiście to może być 100% trafność ale wole jeszcze o tym sie więcej dowiedzieć. I jak chcesz założyć własny temat kasety to prosze bardzo, chętnie obejże inne analizy.. może napisze o tym książke kiedyś ;)
aha ciekawe jest też to (nie dotyczące kasety) chodzi o moment kiedy ofiara jest zabijana po 7 dniach od obejżenia kasety. Pokoleji twarz robi sie czerwona, oczy stają sie całe czarne, robią sie głębokie bruzdy i wkońcu zniekrztałca sie twarz, chyba najstraszniejsze momenty w The Ring. To napewno może dotyczyć sprawy wszystkich cierpień Samary spędzonego czasu w studni które przechodzą bezpośrednio na ofiare.. tylko co sie puźniej z tą ofiarą dzieje? czy żyje jeszcze, czy jakaś siła kieruje nią by udała sie w pewne miejsce i tam mogła do końca umrzeć, czy Samara siłą woli kieruje nią.. tak jak było na początku z Katie w jej pokoju, stała na środku a puźniej znalazła sie w szafie..nie wiem może ze strachu skryła sie w niej albo to co wcześniej napisałem.
Witajcie :)
Mam kilka istotnych dla mnie pytań, przez które nie mogę spać po nocach :)
A mianowicie proszę o wyjaśnienie niektórych momentów...być może są one bardzo jasne i oczywiste jednakże jestem "na świeżo" po obejrzeniu obydwu części ringu i nie ejstem w stanie tego wyłapać...
1.Dlaczego pan Morgan nie chce Samary? i dlaczego mała musi mieszkać w stajni...
2.Dlaczego mówi, że żona nie powinna była mieć dzieci...a skoro tak bylo to dlaczego zaadoptowali Samarę...?
3.Skoro Anna tak bardzo pragnęła dzieci dlaczego zabiła Samarę? wiem że mąż jej nie chciał ale to troszke dziwne ze zgodzila się na zabicie wymarzonego dziecka...i zrobiła to własnoręcznie..?
4.Mam wrażenie że gdy samara wychodziła z telewizora była już dużo starsza...a w momentach we wannie i gdy Reachel znajduje ją w studni(później pod koniec 2 części ucieka przed nią) nadal jest dzieckiem?
Bardzo proszę o odpowiedz
Hej, no postaram się na nie odpowiedzieć:)
Samara mieszkała w stajni, bo wzbudzała w swojej przybranej mamie jakieś wizje, pan Morgan miał wrażenie, że jego żona wariuje, konie przez Samarę pozdychały, to był kolejny powód, no i Samara straszyła dzieci
Powiedział, że żona nie powinna mieć dzieci - adoptowane to też dziecko, prawda? - po tym, co Samara zrobiła jego żonie tak powiedział.
Wyjasnienie dlaczego Anna zabiła Samarę jest w drugiej części Ringu, więc jeśli nie widziałaś jeszcze to ja nie będę Ci psuła wrażebnia:)
Co do wielkości Samary nie przypominam sobie, by się zmieniała. Ale może takie było wrażenie w ty telwizorze, dla wzbudzenia efektu?
Dzięki;]
w zasadzie już moja ciekawość została zaspokojona ale ja własnie obejrzalam 2 część i nie wyłapałam dlaczego ją zabiła...
Według mnie Samara od początku była opętana przez zło, jej matka czuła, że Samara nie jest córką, chciała ją zabić, żeby ją uratować - jak Rachel Aidena - i to samo dokoczyła za nią przybran matka, zrobiła to, bo nie mogła jej znieść.
O a takie male jeszcze pytanko...wie ktoś może jak dokładnie umarła Samara?
utopila sie? moze z głodu?
na co umarła? Żartujesz, prawda? To chyba oczywiste... w studni, wyczieczenie, stracią przytomność i umarła, głód, pragnienie, chyba wszystko na to się składa.
no to wiem;]
ale myslalam ze byl konkretny powod bo nie rozumiem czemu zostawiala taki slad na ręce reachel ;]
Być Może zło, które było w Samarze dawało o sobie Poznać ;]
Takie piekielne wypalenia na skórze Raechel po dotyku Samary ;]
"Nie przyszło mi do głowy, żeby liczyć palce. Były już paznokcie, są i palce. Ale dlaczego całe pourywane palce? Czy możliwe, żeby je sobie pourywała na ścianie, chcąc wyjść ze studni? A może sama je sobie odgryzła z głodu? Makabrycznie brzmi, faktem jest jednak, że zjawa wychodząca z telewizora pod koniec filmu, kiedy Noah ginie, nie ma palców u rąk, a jedynie kikuty. Wystarczy się dokładniej przyjrzeć, zatrzymać film w odpowiednim momencie.
Wyjaśnienia w tym filmie chyba się nie znajdzie. Może w scenach usuniętych, może w dodatkach na DVD coś o tym mówią. Może w "Ringu" japońskim coś o tym jest. Czy ktoś pamięta, czy była mowa o palcach Samary? Czyżby rzeczywiście sama je odgryzła z głodu?"
wydaje mi się, że palce miała całe, ale nie miała poznokci, jak już było wspomniane Rachel znalazła jakieś w studni. w japońskiej wersji dokładnie widać brak paznokci u rąk Samary
pozdrawiam i podziwiam za spostrzegawczość - ilu się rzeczy dowiedziałam! :)
może to po prostu podkreślenie tego, jak bardzo starała się wyjść ze studni? Poraniła sobie po prostu ręce, a te palce... wydaje mi się, że te w misce to był tylko symbol tych 7 dni
Co mam kliknąć na płycie DVD, aby obejrzeć ten dodatek, zawierający nagranie z taśmy?
Być Może zło, które było w Samarze dawało o sobie Poznać ;]
Takie piekielne wypalenia na skórze Raechel po dotyku Samary ;]
"1.Następnie scena wody z krwią (może oznaczać tragedie koni licznie dotykały i umirały w wodzie albo to że Samara sie ich bała) "
Może również oznaczać scenę z przyszłości, a właściwie scenę gdy koń wyskoczył i wpadł na śrubę, a woda zabarwiła się krwią.
Mam pytanie bo coś mi umknęło....wiem, że Samara nuciła piosenkę, jej matka tez ale skąd te słowa? czy to jest w jakiejś rozszerzonej wersji? Bo ja tych słów nie zarejestrowałam w filmie...
Co do sceny ze studnią to w jedynce w momencie kiedy to nasz Aidan ogląda kasetę i jak wymieniona wcześniej scena jest przybliżona do kamery prawda??To jak się dobrze przyjrzy człowiek to widać ,że z tej studni jak by to nazwać....tak jakby Samara już wychodzi ,ale widać tylko ramię i na tym się kończy...znaczy nie wiem ja tak miałam jak oglądałam.A niech mi ktoś proszę powie bo na dwójce na końcówce(jak Reachel próbuje wydostać się ze studni)to stchórzyłam i skończyłam oglądać ,a ktoś powiedział ,że ona Samarę wrzuca do studni i zrzuca się z klifu to ona ginie rozumiem??Nie wraca do Aidan'a??
Jeżeli was nadal interesuje kaseta z Ringu - łapcie link do wersji rozszerzonej, w której co prawda mało nowości ale widzę że rozpracowujecie każdy szczegół więc przyda się. Film pochodzi z wersji DVD na której kaseta jest ukryta w menu ;0
http://www.youtube.com/watch?v=6J9o7csMW-g
O mój Boże. Faktycznie, u lewej dłoni są same kikuty! http://spb.fotolog.com/photo/59/39/125/zamaramorgan/1246950638792_f.jpg
o kurde.. tak rozpracowanej ale strasznie porytej wypowiedzi jak na początku hedzien napisałeś jeszcze nie widziałem tutaj :O widziałem ten film już dawno temu ale też mnie zastanawia coś w tej kasecie..a mianowicie 23- odwrócone kręcoce sie krzesło w powietrzu.. nie wiem na czym to polega ale musi to być coś innego niż to co tam napisane jest.. może ktoś dokładnie wie.. a tak wogóle to hehe hedzien dałbym ci 10-siątke normalnie za twoją detektywistyczną postawe :D bo mnie zmiażdzyłeś normalnie- spiecialnie sie zjarałem żeby przeczytać to wszystko od początku do końca