A kto czytał książkę? :] O niebo lepsza. Co prawda film i tak mi się podoba, ale w porównaniu z książką i japońską wersją nie ma porównania ; D. Chociaż w sumie japońska wersja też ma wady, najbardziej by mi się podobało, gdyby zrobili coś bardziej zgodnego z książką.
Książka mi się podobała, ale niestety to już nie te emocje, co w filmie. Poza tym, czytałam ją po obejrzeniu filmu, więc ani nie trzymała w napięciu, ani nie była zaskakująca. Niemniej jednak, wyjaśnia o wiele więcej niż film - historię dziewczynki (jej rodzina jest przedstawiona nieco inaczej), skąd się wzięła kaseta, itd.
poza tym książka dotyczy japońskiej wersji i mówi o dorosłej dziewczynie, a amerykańska wersja to zupełnie coś innego
Po książkę sięgnęłam z ciekawości. Miało to być takie uzupełnienie tego co już widziałam. I po przeczytaniu, polecam ją gorąco każdemu kto zainteresował się filmami z tej serii. Jest to całkiem inna opowieść. Różni się zarówno od amerykańskiej jak i japońskiej wersji. Mało tam strasznych momentów, właściwie jest to w większej części dramat przeplatany z elementami horroru. Warto przeczytać dla dwóch rzeczy:
Po pierwsze - otrzymujemy odpowiedź na pytanie dlaczego powstała przeklęta kaseta.
Po drugie - jest opisane to czego nie ukazał żaden film. Nie chodzi mi tylko o dziwną "przypadłość" Sadako, ale o dramat jaki przeżyła ona i jej rodzina, oraz trudna decyzja jaką musi podjąć Asakawa po rozwiązaniu zagadki.
Ja wiedziałem, że istnieje książka, ale nie wiedziałem, że została wydana po Polsku :P...
Poszukam...
Ja również czytałem. Byłem strasznie zaskoczony podczas czytania tej ksiązki. Jest zupełnie inna niż film. Bardziej interesująca, ciekawe opisy śmierci. I jedno pewne: BARDZO WCIĄGAJĄCA!! Czytałem dwa razy!
Ps. Spróbuj poszukać w bibliotece, bo powinno być... :)
Ja też czytałam kilka razy; fantastyczna! Niesamowita atmosfera. I co najciekawsze,w książce ofiary umierają w inny sposób niż na filmach,co dodatkowo podkreśla aurę tajemnicy.
Chciałabym przeczytać jeszcze ''Honogurai mizu no soko kara'' Koji'ego Suzuki,ale chyba nie jest przetłumaczona na polski ani nawet angielski.
Ps. W Empiku jest też dostępna:)