7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790117
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

Profesjonalni ludzie na pokładzie, przystosowany sprzęt, cała masa sztabu obserwującego, jak można było nie dostrzec góry lodowej? Można to nazwać niekompetencją tych ludzi. Z tego co mi wiadomo ster pierwotnie był kręcony w prawą stronę. Taka była podobno decyzja kapitana. Gdyby ster od razu był kręcony w lewą stronę, myślę, że uniknięcie zderzenia byłoby bardzo możliwe. Poza tym, liczba szalup. Była znacznie mniejsza, niż liczebność pasażerów. Przy takim "cudownym" statku, jakim był titanic, w którego włożone zostały grube pieniądze, liczba szalup powinna być znacznie większa. Nie wierzę, że nie można było załadować większej ilości. Warto zwrócić uwagę na to, że do szalup wprowadzana była o ponad połowę mniejsza liczba osób. Można więc powiedzieć, że jedna osoba szła na dwa miejsca. To jest komiczne. Cały ten absurd, niekompetencja. Skandaliczne.

ocenił(a) film na 7
JustFurious

Przecież niby 11 września też można było by uniknąć.
Ludzie uczą sie (no przynajmniej w teorii) na własnych błędach, Tytanic był właśnie takim błędem.

JustFurious

Patrz na czasy 1912 rok.
Wczoraj zresztą w I części była powiedziana fajna i ważna rzecz że Ocean jest spokojny i woda nie rozbija się o górę lodową, dzięki którym mogłaby być zauważalna
a to z wikipedii
Wieczorem – 14 kwietnia 1912 – temperatura wody spadła w okolice temperatury zamarzania (0 stopni Celsjusza). Niebo było spokojne, ale księżyc był niewidoczny. Ostrzeżenia o krach i polach lodowych były odbierane przez operatorów radiotelegrafu przez kilka ostatnich dni. Jedyną reakcją ze strony mostka kapitańskiego było skierowanie statku nieco bardziej na południe. Należy jednak dodać, że przed katastrofą Titanica nie istniały żadne reguły, które nakazywałyby przekazywać odebrane wiadomości na mostek. Zależało to jedynie od dobrej woli radiooperatora. Łączność radiotelegraficzna była nowinką techniczną i przez większą część czasu radiooperatorzy zajęci byli wysyłaniem wiadomości i życzeń od pasażerów, a nie ostrzeżeniami o górach lodowych. Z sześciu odebranych depesz tylko jedna trafiła w ręce kapitana Smitha. Jedną miał Bruce Ismay, a reszta krążyła pomiędzy oficerami, a radiooperatorami.

ocenił(a) film na 7
slawek80_2

Nie sugerowałabym się wiedzą z wikipedii. Zawiera wiele błędnych informacji. Aczkolwiek to wszystko potwierdza moją wcześniejszą teorię dotyczącą niekompetencji ludzi przy tym pracujących. Co do WTC, nie jestem pewna, jak można było tego uniknąć. To inna sytuacja.

ocenił(a) film na 9
JustFurious

pewnie że było można,gdyby tylko rząd amerykański darował sobie trochę ropy :D

ocenił(a) film na 7
Marcinekk

No właśnie .

ocenił(a) film na 7
JustFurious

No cóż, jeżeli uznajemy oficjalną wersję z zamachem Al-kaidy, to uniknięcie uderzenia w południową wieże było bardzo możliwe, wystarczyło by jakby myśliwce z pełno prędkością dogoniły by (w realu one nie poruszały sie nawet ze średnią prędkością!!) lot 17...chyba 8, może 5, nieważne i go zestrzeliły, fakt pewnie by zginęło kilkanaście ludzi na ziemi ale 1000 na Manhatanie by do dzisiaj zyło.

JustFurious

- Titanic miał być niezatapialny, dlatego było mało szalup. Zagracałyby pokład.
- tak jak wszędzie w nowej firmie, nowym statku - był bajzel.
- Obserwatorzy nie mieli lornetki.
- Góra lodowa po oderwaniu się ma gładką powierzchnię, która inaczej odbija światło, dlatego była niezauważalna
-podobno zbagatelizowano ostrzeżenie o górach lodowych
Te wszystkie czynniki przełożyły się na tą tragedię.
Ster był za mały.

weeman86

z tego co słyszałam.... inżynierowie budujący "Titanica" powiedzieli: praktycznie niezatapialny! co nie znaczy że niezatapialny! opinia publiczna pominęła przymiotnika praktycznie :P
w ogóle "Titanic" został źle zbudowany ... informacja z wiki :D

ocenił(a) film na 10
sydziuchna

Co to znaczy "źle zbudowany" ? oO Miał rufę z przodu, a dziób z tyłu, czy jak ?....

ocenił(a) film na 10
Ashardon

Chodziło o materiały, z jakich został zbudowany. Dobrze myślę? Bo kiedyś o tym czytałam i coś mi się kojarzy na ten temat.

Pinky_Emm

Zbudowany był ze stali, ale ściany grodzi kadłuba były połączone, co spowodowało zatonięcie całego statku, bul bul bul.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
Kastratek

Serio? Tylko tyle masz do napisania na ten temat? Masz ochotę powiedzieć mi to samo w oczy? Mam wątpliwości czy miałbyś odwagę.

JustFurious

Wyślij fotkę, to powiem ci to samo prosto w oczy. Tylko głupek nie rozumie, dlaczego rozbił się Titanic. To "oczywista oczywistość", więc po co głupio pytasz?

ocenił(a) film na 8
JustFurious

Olej kastratka, jak cie post denerwuje to go poprostu olej

JustFurious

Wiem, że jest to błąd, dlatego napisałem to w cudzysłowie, baranico. Nie widzę powodu, dlaczego miałbym się ustosunkować do gdybania kwestionującego fakty, co samo w sobie jest kompletnie bezsensowne. To, że Titanic zderzył się z górą lodową było spowodowane skumulowaniem się różnych czynników, pośród których na pewno znajdowała się niekompetencja załogi, a ta zaś była spowodowana zbyt wielką pewnością co do niezatapialności Titanica, itd.

Nie widzę więc sensu prowadzenia dyskusji na temat podjęty przez ciebie.

ocenił(a) film na 7
Kastratek

Racja, takich tępaków jak jego się po prostu olewa. Wybacz, złociutki, nie będę czytać twoich wypocin. twoja pierwsza wiadomość dosadnie wyjaśniła to, co sobą prezentujesz.

użytkownik usunięty
Kastratek

rany! pinkus ty chyba jestes life'm.
Rany! Pinkuś, Ty chyba jesteś Life'm...

użytkownik usunięty
Kastratek

zartowalam. nie mozesz byc lifem bo to ja nim jestem. sorry za zamieszanie. mam nadzieje ze kiedys jeszcze zajrzysz do nas cieniasow na forum deppa.

użytkownik usunięty
Kastratek

jestem totalnym swirem. mysle ze ze mna coraz gorzej. zaczyna jeb* dramatem.

ocenił(a) film na 7
Kastratek

I co, kastratek, lepiej ci, że napisałeś tak trywialny post? Głupotą widzę lubisz grzeszyć, a biustu kobiecego nigdy nie widziałeś. Biedny, samotny, tępy człowiek z ciebie.

użytkownik usunięty
JustFurious

jak widze justfurios pokazuje cycki. na razie za male.

ocenił(a) film na 7

Widzę, że kultury z domu nie wyniosłeś. Razem z kolegą. Zakres waszego słownictwa jest niesamowicie ubogi, jak i również brak tolerancji. Wracaj, maleńki, do swojego żałosnego świata.

JustFurious

JustFurious, po co dyskutujesz z debilami? przeciez te dzieci cuchna potem na odległosc, silikon w ich mozgach, biustu na oczy nie widzieli, odbijaja sobie w internecie, dzieci neostrady, zakompleksione pedaly

ocenił(a) film na 10
JustFurious

no tez sie zastanawialam nad ta gora .. ale z drugiej strony byla noc, ciemno, i moze nie dostrzegli jej, i skapneli sie zbyt pozno a zanim ta informacja dotarla ... co do szalup to chcieli drugi rzad wstawic ale uwazano, ze to zagraci poklad ...
wiec stalo sie tak jak sie stalo.

ocenił(a) film na 8
JustFurious

Mnie interesuje inna kwestia, już licho pal z szalupami, ale zaraz po uderzeniu w górę lodową zatrzymali wszystkie silniki, statek stanął bo dolny pokład był już zalany itd. Zastanawia mnie, skoro byli tak blisko góry lodowej, dlaczego nie ewakuowali na nią ludzi?

ocenił(a) film na 10
pietrusislaw

hmm no w sumie mogliby tyle ze sadze ze to bylaby garstka. no bo ile osob by sie na takim kawalku zmiescilo ?

ocenił(a) film na 8
olka19_19

No nie wiemy jak ten kawałek wyglądał naprawdę, w filmie jest to jednak spora góra, na którą 1/4 z powodzeniem by weszła, no ale cóż, panika wzięła górę, niestety.

ocenił(a) film na 10
pietrusislaw

no tak. zawsze cos.

ocenił(a) film na 7
olka19_19

Też się zastanawiałam właśnie nad tym, żeby umieścić ludzi na tej górze. Było jeszcze wiele innych możliwości. Deski przecież utrzymują się na powierzchni wody. Skoro Rose przeżyła na desce, to nie mogli powyrywać na statku wszelkich drzwi i tym podobnych, żeby utrzymać się jakoś na powierzchni wody?

ocenił(a) film na 8
JustFurious

Wyłączenie silników nie oznacza zatrzymania statku, zanim sie zatrzymał góra lodowa była już dawno za nimi, powodzenia w szukaniu jej po ciemku. Nie mogli ruszyć statku bo ten już tonął, i czasu bym im zabrakło, ludzie by i tak zginęli. Ktoś nawet liczył, że nawet gdyby statek który był blisko Titanica zauważył ich i podpłynął na pomoc to i tak nie zdąrzyłby wszystkich uratować, część poszłaby na dno ze statkiem a część zamarzła w wodzie. Do tego jak tych ludzi trzeba by było na tę górę przenieść?
Jedyną chyba sensowną opcją (oprócz ominęcia góry lodowej) byłoby walnięcie w nią całym przodem, może wtedy byłaby szansa że statek przetrwa pare godzin dłużej, ale załoga odpowiadałaby za to przed sądem.
Ad deski, były osoby które wrzucały krzesła do wody, ale mało kto myślałby o demolowaniu statku (macie w filmie scenę w której stuard wrzeszczy po Jacku i Rose, a ci mu każą sie zamknąć- wyglądałoby to podobnie) Pomijająć już to że mało kto wierzył, że statek zatonie. W wodzie wylądowały setki osób, powodzenia w pilnowaniu swojej deski ( o ile udałoby wam sie bezpiecznie z tą deską w wodzie wylądować)

ocenił(a) film na 9
Venea

to co? jak wyłączyli silniki to statek dalej sobie płynął? może troszeczkę mógłby ale chyba nie zasówał tak szybko żeby się potem zatrzymać nie mógł?
ale podobno zatonęli na środu Atlantyku, nie było nic oprócz wody dookoła. - to mnie zastanawia

pietrusislaw

właśnie! zaczęli ewakuować 45 minut po zderzeniu! skandal!

ocenił(a) film na 8
sydziuchna

<facepalm> że mi sie chce, 20 min zajęło zbadanie uszkodzeń + ok 20 min zajęło przygotowanie szalup

ocenił(a) film na 7
JustFurious

a najważniejszym powodem tej tragedii była wszechobecna arogancja człowieka...przez całe stulecia chce udowodnić,że jest mądrzejszy od samego pana Boga...

JustFurious

Jezzu w filmie musieli jakoś to przedstawić że jednak uderzyi w tą górę,wkońcu niewiemy jak to tam naprawdę było na pokładzie xd

ocenił(a) film na 7
Robaczek_12

W mojej wypowiedzi głównie podawałam fakty z realnej tragedii Titanica.

ocenił(a) film na 9
JustFurious

kiedyś oglądałam jakiś dokument o titanicu i tam mówili ,że do szalup podobno pakowali mniejszą ilość osób ,bo nie wiedzieli do końca jak to jest tą ich wytrzymałością

ylure

Ej! A ja nie oglądałam żadnego dokumentu, tylko sam film i tam też było to powiedziane :D
A dlaczego jakiekolwiek wypadki się zdarzają?!
Tak samo niekompetencją było wysyłanie wszystkich ważnych w jednym samolocie do Smoleńska. Gdyby było wiadomo, że się rozbije, to by polecieli?! Teraz zmieniają przepisy - jak zwykle - mądrzy po szkodzie.
Jutro mogę wyjść na ulicę i może mnie przejechać samochód, gdybym wiedziała o tym teraz, to bym jutro nie wyszła z domu.
Gdyby wiedzieli, że uderzą w górę lodową, to by na nią uważali. Oczywiście, zgadzam się - były błędy, wynikające ze zbytniej pewności siebie (np. brak dostatecznej liczby szalup), nieuwagi (słabo zauważalnej góry) oraz stresu (od zauważenia góry do uderzenia minęła niecała minuta, trochę trudno wymagać od kogoś kalkulowania w takiej sytuacji wszystkich możliwych opcji).
Ale to byli tylko ludzie. A ludzie robią błędy, w tym przypadku - tragiczne w skutkach. A niektórzy piszą tak, jakby zrobili to specjalnie.
Poza tym, to było 100 lat temu, warto to mieć na uwadze.

ocenił(a) film na 9
parapluie89

nie wiem co tam mówili w filmie, obejrzałam dzisiaj ostatnie 40 min tylko

ocenił(a) film na 10
parapluie89

kapitan olal ostrzezenia o gorach lodowych.
wszystko w temacie. ;]

parapluie89

słyszałam też, że "jakaś " część statku nie została skończona i wypłynął na Ocean z tą wadą :|

ocenił(a) film na 8
JustFurious

Informacje o tym, że ster omyłkowo kręcono w prawą stronę są informacjami niepotwierdzonymi i raczej obalanymi przez wielu zainteresowanych tematem. Owszem możliwe jest, że QM popełnił błąd ale kłóci sie to z jego doświadczeniem i tym co (rozkazem) usłyszał od oficera. Kapitana w chwili zdarzenia na mostku nie było. Przy takiej szybkości, słabej widoczności, braku lornetek, nie mieli szans ten góry wyminąć. Liczba szalup jest wynikiem prawa jakie wtedy obowiązywało na morzu. O ile dobrze kojarze to Titanic miał ich nawet więcej niż ustawy tego czasu przewidywały. Ilość ludzi w szalupach wynikała z tego, że taka ilość ludzi była na pokładzie w czasie ładowania szalup, a z początku ludzie sie nie garnęli do wsiadania do szalup. A rozpowiedzenie faktu że statek tonie doprowadziło by do wybuchu paniki o ile nie do ironicznego "przecież ten statek jest nie zatapialny". Co do informacji nt gór lodowych. Każda odebrana informacja nt sytuacji morskiej musiała być przekazana na mostek i nawet w przesłuchaniach można przeczytać, że te informacje na mostek docierały. Co tam sie działo pewni nie będziemy nigdy.

Co do góry lodowej. Może i mogliby wysadzić tam ludzi ale zapominasz, że zanim dano rozkaz zatrzymania silników. Górę już dawno minęli. Przy takiej prędkości jaką mieli do czasu kiedy statek sie zatrzymał, góra była za daleko, by nawet myśleć o szalupowym dopłynięciu do niej.

"To jest komiczne. Cały ten absurd, niekompetencja. Skandaliczne."
Wydaje mi się, że przesadzasz. Załoga zrobiła co mogła by przy danych warunkach, możliwościach i prawie uratować kogo sie da.
Owszem może z twojej perspektywy wszystko wydaje sie skandaliczne, jednak zapominasz, że to były inne czasy, inne możliwości, inne zasady-obyczaje, inna mentalność.

ocenił(a) film na 7
Venea

Film może i ciekawy,ale jakoś nie mogę się do niego przekonać,Nie wiem czemu.

ocenił(a) film na 8
lucyna63

mogli zakonczyc szczesliwie razem na drzwiach sie połozyć na sobie o przeżyc anie :) ale taki to juz film :) Zmieniam ocenie na 10/10 Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
bosmano

Próbowali się położyć razem na tych drzwiach, ale raczej nie byłoby możliwości, żeby jednak razem się na nich utrzymali :P A swoją drogą... Tak wczoraj się zastanawiałam, że Jack przecież mógł znaleźć coś, na czym i on mógłby się położyć. Tyle tam tego w końcu pływało...

Co do kwestii samego zderzenia, poruszonego w tym temacie. Myślę, że zostało już wszystko wyjaśnione. Film też starał się przekazać te wszystkie fakty i nieścisłości, które sprowadziły się do tego, że przyczyniły się w jakiś tam sposób do katastrofy.

Pinky_Emm

Faktycznie, Jack mógł coś znaleźć. Ale po pierwsze to film, a po drugie mógł być już zbyt wycieńczony.

ocenił(a) film na 8
mammoth03

ale pozniej jak kamera była z góry było wsumie miejsce :) moze jakos by razem dali sie położyc. A no prawda mógł poszukac mogli zrobic zakonczenie szczęśliwe a tu dupa :)