To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 248309
8,3 67 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

ŻENADA

ocenił(a) film na 9

Żenada i nieporozumienie. Tyle mogę powiedzieć, ale nie o filmie. Żenująca jest ocena i pozycja tego filmu na tym portalu. "No Country For Old Men" to obraz nietuzinkowy, wyróżniający się z tłumu. To film doceniony wieloma najbardziej prestiżowymi nagrodami filmowego świata, w tym czterema Oscarami(z tego za najlepszy film i reżyserię, czyli w sumie najważniejsze). Film zbierający znakomite recenzje za granicą, doceniony na innych portalach, w tym na imdb. Na filmwebie obraz 2007 roku za to ledwo mieści się w pierwszym 1000 najlepszych filmów(hahah!). Weźmy takiego gniota jak trzecią część "Piratów z Karaibów", który jest jakieś 700 miejsc przed filmem Coenów. Jakby tego było mało pamiętam, gdy filmu nie było jeszcze w polskich kinach ani nawet choćby nędznych pirackich kopii w necie, a film już miał ocenę poniżej 8, co na tym portalu oznacza bardzo mało. Kpina i żal po prostu. Podobnie "doceniony" został tutaj inny bardzo dobry obraz, czyli "There will be blood". Ten z kolei nie załapał się nawet do pierwszego 1000...

ocenił(a) film na 10
raphiX

"Podobnie "doceniony" został tutaj..."

Podobnie tutaj "docenionych" filmów jest od cholery, ale to już niechlubny standard tego portalu. Na podium "genialnych ocen" FW do NCFOM i TWBB wrzuciłbym jeszcze "Children of Men". Reszta (tak na oko, jak niedawno sprawdzałem, minimum 300-400 pozycji wyżej) niech pozostanie milczeniem...

ocenił(a) film na 5
raphiX

1. ocena prawie 8 na tym portalu, przy dużej liczbie głosów to chyba jednak bardo dużo...więc jak dla mnie nie trafiłeś z tematem.
2. przejmowanie się ocenami na filmwebie to też marny pomysł
3. przejmowanie się ocenami fimów na innych portalach to też marny pomysł
4. oscary tak samo jak oceny na filmwebie nic dla mnie nie znaczą :) za dużo przykrych wpadek związanych z oscarami :/
5. żenadą jest dawanie, przez niektórych ocen ewidentnie nieodpowiednich, ocenianie przed obejrzeniem itp.

ocena 5/6 oznacza u mnie że film jest średni - "ncfom" dałem ocenę 5 bo uważam że ten film jest średni. nie bardzo też rozumiem zachwyty co niektórych...

mam prawo do takiej oceny, tak samo jak ty masz prawo aby dać "Lśnieniu" ocenę 6/10 co z mojego punktu widzenie jest nie zrozumiałe...albo lepiej..."Ostatniemu samurajowi dać ocenę 9/10 :) ten ewidentny gniot na to nie zasługuje. :)

film ma jak dla mnie za wysoką ocenę - i dla mnie jest to nijakie. zwykła ocena.

ocenił(a) film na 9
trzecie_biada

Jednak mi chodzi o obiektywny punkt widzenia. To, że sam osobiście cenię sobie "Ostatniego samuraja" nie znaczy wcale, że uważam, iż w obiektywnym rankingu powinien być, np. przed "Lśnieniem", które nie przypadło mi do gustu(choć i tak w mojej opinii jest zdecydowanie przecenionym filmem:)). "No Country.." obiektywnie na całym świecie jest uznawany za dzieło i ewidentnie zasługuje na miejsce w top 100, a nie top 1000. Ten portal jest w kwestii oceny tego filmu ewenementem.

ocenił(a) film na 9
raphiX

Niestety za mało fajerwerków, a za dużo kina w tym filmie.