Praktycznie każdy film Coenów to cudo.
Na rotten ma 96%, co jest wręcz kapitalną notą (tylko 7 negatywnych ocen).
"Ladykillers" nie było takie złe, ale jak na Coenów to rzeczywiście niski poziom ten film prezentował. Z "Okrucieństwem nie do przyjęcia" było zresztą podobnie.
Jednak to jak wysoko oceniany jest ten film szokuje mnie :P Myślę, że Oscara w kategorii Film Roku ma jak w banku.
powalczy z American Gangster ,ktory mysle ze wygra bo Ridley Scott nie ma na koncie jeszcze oskara i dadza mu go za zasługi.....chyba ze film Coenoow jest tak rewelacyjny ze po prostu nie wypada ich nie nagrodzic.
No coś ty. Oglądałeś "American Gangster"?
Już mało kto typuje ten film jako faworyta w ważniejszych kategoriach. National Board of Review, którego typy często zgadzają się z Oscarami, nawet nie umieślił "American Gangster" na liście 10 najlepszych filmów roku. Co do technicznych nominacji, to nie wiem, ale z tych ważniejszcyh to powinni tylko Denzela nominować, mówi się też czasem o aktorce drugoplanowej, czyli Ruby Dee.
Prawda jest taka, że Scott zasługiwał na Oscara za reżyserię tylko raz w 1983 za "Łowcę androidów", ale wtedy film wszedł do kin w producenckiej wersji, która nie była za dobra i filmu nie doceniono. Coenowie bardziej zasługują, choć nie wiem czy za reżyserię nagrodę dostaną. Niemniej jednak wydaje mi się, że statuetkę w kategorii 'film roku' mają jak w banku. Z takim przyjęciem w USA przez zarówno widzów, jak i krytyków, nie widzę innej drogi. Toż to chyba wdłg. oceny na imdb.com najlepszy film dekady (jeśli nie liczyć "Władcy Pierścieni").
coś mam dziwne przeczucie że ten film powinien na stałe zagościć w pierwszej 100 rankingów
moze to być dzieło na poziomie takich kultowych filmów (nie mówie o gatunku) jak 12 małp czy fight club czy forrest gump
A dlaczego? Film przestanie być nagle arcydziełem? :).. Uzi tu się na pewno mylisz. Co prawda z Top 20 na IMDb zapewne wypadnie (i to już po premierze w Europie), ale miejsce w pierwszej setce ma jak w banku. Poniżej 90% na rotten też nie ma szans spaść.
Juz jest 16. miejsce. Mało prawdopodone by wypadł z 100. Chociaż bez sensu oceniamy skoro nikt z nas go jeszcze nie widział..
Ja co nieco widziałem, ale w jechowej jakości z teesa.
Chciałbym, żeby to naprawdę było czymś co faktycznie zasługuje na 16 miejsce, jednak to niemożliwe, nie wierzę..
ktos wszedł i dał 20 jedynek ,bo przy 40 głosach ocena byla 8.7 a teraz 6.7 ...o co chodzi?????????