PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259289}

To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 247677
8,3 86 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

Za kilka dni rozdanie oscarów. Jak myślicie kto dostanie najwięcej oscarów w tym roku, bo mnie sie wydaje że wygra właśnie "To nie jest kraj dla starych ludzi". Jes bardzo dobry, nie widziałem w tym roku bardziej emocjonującego filmu. Jedynie zagrozić mu może "Aż poleje się krew" i bedzie na drugim miejscu pod wzgl. statuetek. Oto moje typy:

1.To nie jest kraj dla starych ludzi- najleprzy film,reżyseria,scenariusz adapt. akor 2-planowy,dzwięk( i może zdjęcia i montaż ale raczej nie)
2.Aż poleje się krew-najleprzy aktor,scenografia,zdjęcia,montaż ef.dzwiękowych(może jeszcze montaż i film ale wątpie)
3.Pokuta-najepsza muzyka,kostiumy (scenografia i (film ale to już będzie przesada, mimo to wszystko może się zdażyć ))
4.Juno- naleszy scenariusz org.
5.Michael Clayton- nic (może aktorka 2-planowa i scenariusz org. ale raczej nie)

Akademia jest niebliczalna i dlatego w nawiasie ewentualne nagrody jakie mogą dostac te filmy. Czekam na wasze propozycje(ale związane tylko z kat.najlepszy film) I jeszcze jedno-jak myślicie czy "Katyń" dostanie oscara czy nie? Czekam na odpowiedzi!!
Pozdrawiam wszystkich kinomanów!

ocenił(a) film na 10
zwjwypasek

Najlepszy Film: Aż poleje się krew (Chciałbym: To nie jest kraj dla starych ludzi)
Najlepszy Reżyser: bracia Coen (Chciałbym jednak, by wygrał Anderson)
Najlepszy Scenariusz Adaptowany: „To nie jest kraj…”
Najlepszy Scenariusz Oryginalny: „Juno” (Chciałbym : „Michael Clayton”)
Najlepsza Aktorka: Julie Christie (Chciałbym: Marion Cotillard)
Najlepszy Aktor: Daniel Day-Lewis
Najlepsza Aktorka Drugoplanowa: Amy Ryan
Najlepszy Aktor Drugoplanowy: Javier Bardem
Najlepszy Film Animowany: „Ratatuj”
Film Obcojęzyczny: Widziałem tylko „Katyń” i czuje, że Akademia może na niego postawić.
Najlepsza Scenografia: „Aż poleje się krew”
Najlepsze Zdjęcia: „To nie jest kraj…” (Chciałbym „Motyl i Skafander”)
Najlepszy Montaż: „Ultimatum Bourne'a” (Chciałbym „Aż poleje się krew)
Najlepsza Charakteryzacja: „Piraci z Karaibów” (Chciałbym "Niczego nie żałuję - Edith Piaf”)
Najlepsza Muzyka: „Pokuta”
Najlepszy Montaż Dźwięku: „To nie jest kraj…”
Najlepszy Dźwięk”: „To nie jest kraj…”
Najlepsze Efekty Wizualne: „Transformers”

Żeby nie było, że sobie tak strzelam to wymienię filmy które widziałem w tym roku a które są nominowane do Oscarów: „To nie jest kraj…”, „Aż poleje się krew”, „Pokuta”, „Juno”, „Michael Clayton”, „Ratatuj”, „Gdzie jesteś Amando?”, „Niczego nie żałuję - Edith Piaf”, „Piraci z Karaibów: Na krańcu świata”, „Transformers”, „Motyl i skafander”, „Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street”, „American Gangster”, „Ultimatum Bourne'a”.

Mam zamiar jeszcze zobaczyć: „Wojna Charliego Wilsona”, mam nadzieje, że zdąże :)