Za kilka dni rozdanie oscarów. Jak myślicie kto dostanie najwięcej oscarów w tym roku, bo mnie sie wydaje że wygra właśnie "To nie jest kraj dla starych ludzi". Jes bardzo dobry, nie widziałem w tym roku bardziej emocjonującego filmu. Jedynie zagrozić mu może "Aż poleje się krew" i bedzie na drugim miejscu pod wzgl. statuetek. Oto moje typy:
1.To nie jest kraj dla starych ludzi- najleprzy film,reżyseria,scenariusz adapt. akor 2-planowy,dzwięk( i może zdjęcia i montaż ale raczej nie)
2.Aż poleje się krew-najleprzy aktor,scenografia,zdjęcia,montaż ef.dzwiękowych(może jeszcze montaż i film ale wątpie)
3.Pokuta-najepsza muzyka,kostiumy (scenografia i (film ale to już będzie przesada, mimo to wszystko może się zdażyć ))
4.Juno- naleszy scenariusz org.
5.Michael Clayton- nic (może aktorka 2-planowa i scenariusz org. ale raczej nie)
Akademia jest niebliczalna i dlatego w nawiasie ewentualne nagrody jakie mogą dostac te filmy. Czekam na wasze propozycje(ale związane tylko z kat.najlepszy film) I jeszcze jedno-jak myślicie czy "Katyń" dostanie oscara czy nie? Czekam na odpowiedzi!!
Pozdrawiam wszystkich kinomanów!
Najlepszy Film: Aż poleje się krew (Chciałbym: To nie jest kraj dla starych ludzi)
Najlepszy Reżyser: bracia Coen (Chciałbym jednak, by wygrał Anderson)
Najlepszy Scenariusz Adaptowany: „To nie jest kraj…”
Najlepszy Scenariusz Oryginalny: „Juno” (Chciałbym : „Michael Clayton”)
Najlepsza Aktorka: Julie Christie (Chciałbym: Marion Cotillard)
Najlepszy Aktor: Daniel Day-Lewis
Najlepsza Aktorka Drugoplanowa: Amy Ryan
Najlepszy Aktor Drugoplanowy: Javier Bardem
Najlepszy Film Animowany: „Ratatuj”
Film Obcojęzyczny: Widziałem tylko „Katyń” i czuje, że Akademia może na niego postawić.
Najlepsza Scenografia: „Aż poleje się krew”
Najlepsze Zdjęcia: „To nie jest kraj…” (Chciałbym „Motyl i Skafander”)
Najlepszy Montaż: „Ultimatum Bourne'a” (Chciałbym „Aż poleje się krew)
Najlepsza Charakteryzacja: „Piraci z Karaibów” (Chciałbym "Niczego nie żałuję - Edith Piaf”)
Najlepsza Muzyka: „Pokuta”
Najlepszy Montaż Dźwięku: „To nie jest kraj…”
Najlepszy Dźwięk”: „To nie jest kraj…”
Najlepsze Efekty Wizualne: „Transformers”
Żeby nie było, że sobie tak strzelam to wymienię filmy które widziałem w tym roku a które są nominowane do Oscarów: „To nie jest kraj…”, „Aż poleje się krew”, „Pokuta”, „Juno”, „Michael Clayton”, „Ratatuj”, „Gdzie jesteś Amando?”, „Niczego nie żałuję - Edith Piaf”, „Piraci z Karaibów: Na krańcu świata”, „Transformers”, „Motyl i skafander”, „Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street”, „American Gangster”, „Ultimatum Bourne'a”.
Mam zamiar jeszcze zobaczyć: „Wojna Charliego Wilsona”, mam nadzieje, że zdąże :)