Film niewątpliwie ma klimat, niewątpliwe świetna gra aktorska, ale jak już zauważył jeden z użytkowników, taki film mógł powstać tylko w stanach. Film ogląda się znakomicie od początku do końca. Ciągłe napięcie, dawno nie widziałem takiego filmu. Film ciekawy ze względu na swoja „inność”. Nie często ostatnimi czasy widzimy filmy pozbawione muzyki, trzymające w napięciu jak to dzieło. Całość ogląda się jak dawne produkcje, bez zbędnych fajerwerków, wspaniałych drogich efektów specjalnych, a opartych na grze aktorów, na ciszy w niektórych scenach wręcz, na niepokoju. Ja mam pewne zastrzeżenia, ale podkreślam, że nie uważam ich za wady filmu, w dodatku pojawiają się dopiero po skończeniu seansu. W szczególności nie podobają mi się nadinterpretacje jakie moim zdaniem zawiera jedna z recenzji tego filmu, zamieszczona przez pewnego użytkownika. Te wielkie przesłania, których doszukuje się w tym filmie już dawno zostały powiedziane. Film wydaje mi się o wiele prostszy. Owszem te nadinterpretacje pewnie wynikają z wiedzy owej osoby i dzięki temu może taki użytkownik „lepiej” rozumie film, ale uważam, że przez tą wiedzę widzi w nim po prostu to, co chciałby widzieć. Moim zastrzeżeniem jest bezkarność mordercy. Jak to jest z tą Ameryką, że z jednej strony oglądając serial „Prison Break” widzimy, że co byś w tym kraju nie zrobił zawsze Cię namierzą. Tutaj facet bezkarnie zabija po kolei ludzi i nikt nawet nie raczy go ścigać! Starsi panowie ponarzekają jaki świat jest zły i wszystko pójdzie w zapomnienie. Owszem jest to prowincja, ale nie przesadzajmy. Uważam to za zabieg mający wpływ na atrakcyjność widowiska. Drugim zastrzeżeniem jest zakończenie. Jak już ktoś niżej zauważył jest patetyczne i mnie osobiście, bardzo zaskoczyło, tzn. byłem przygotowany na dalszy ciąg wydarzeń. Jak już wspomniałem wady były dla mnie niezauważalne w trakcie oglądania, film do reszty wciąga w wir wydarzeń. Mi osobiście bardzo podoba się ten typ akcji. Jeżeli każden thriller będzie tak trzymał w napięciu w takim tempie prowadzenia akcji to tylko się cieszyć. Niestety i stety, ten film jest wyjątkowy, jak już wspomniałem ze względu na swoją inność.
Oceniam ten film na 8,5/10 głownie ze względu na klimat i wspaniałe kreacje aktorskie. Według mnie również na osobna uwagę zasługuje Tommy Lee Jonem, świetny akcent typowy jak na amerykańską prowincję. Na FW dam ocenę 9/10, głównie żeby „podciągnać” ocenę temu filmowi.
Pozdrawiam.