PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259289}

To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 247677
8,3 86 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

pełen napięcia, świetych aktorów i nieoczekiwancyh rozwiązań. Ale według mnie chyba nie zasługuje na Oscara. Narazie nie widziałem wszystkich nominowancyh, ale "Pokuta" jest pieknym filmem, a nawet "Juno" świetną klimatyczną produkcją.
jednak wracając do "To nie jest..". Jest to dobry obraz. Nieoczekiwane rozwiązania zaskakują, przez co fabuła nie jest przewidywalna. Do samego końca.
Kilka scen jest prześwietnych, wyśmienicie zobrazowancyh i zagranych. Sądzę, ze właśnie to może zadziałac na korzysc filmu do tego stiopnia, że dostanie Oscara.
Również cały klimat filmu, stworzony prze braci, ale także dzięki świetnej scenografii, rodzi tajemniczośc i grozę. Sczególnie sceny w tak lubianych przez braci hotelach i innych tego typu ;)
symbolika, psychologizm i raekcje bohaterów - wszystkie te cechy twórczości występują w tym filmie.
Ciekawy film, polecam każdemu.
Zastanawia mnie jednak tytuł. Gdyy gł. bohaterem był szeryf , zruzumiał bym, ale w obliczu rzeczywisyej sytuacji - nie wiem co do końca oznacza...

pzdr.

WojtaSz

dobra mam. Film jest o szeroko pojętym przemijaniu. O zmianach jakie zachodzą na świecie. Nawet w popełnianiu zbrodni. Wszyscy przemijają. W koncy świat stanie sie nieznośnie wrogi dla "starych ludzi". Wtedy też powiedzą, ze "to nie jest kraj dla starych ludzi" Tak to interpretuje.
pzdr.