PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=779305}

To przychodzi po zmroku

It Comes at Night
2017
5,5 27 tys. ocen
5,5 10 1 26575
6,9 35 krytyków
To przychodzi po zmroku
powrót do forum filmu To przychodzi po zmroku

Mam wrażenie że ten film chciał być czymś więcej a wyszło do kitu. Czekałem aż rozbuduje się jakaś akcja, coś z tym Travisem itp, a tu film się skończył i cześć widzów w kinie roześmiała się... Nie jestem jakimś filmowym hejterem, ale kurde ten film był słaby i pozostawia multum pytań.
Kim byli ludzie przy drodze, czy druga rodzinka faktycznie była chora, czemu młody miał zwidy, co się stało ze światem, na co chorowali ludzie, czemu palono zwłoki i najważniejsze: w zasadzie to CO przychodzi w nocy....

Po mojemu 3/10 - chyba że ktoś mi wyjaśni lepiej co jest dobrego w tym filmie.

PerfectStranger

Co przychodzi po zmroku? No właśnie, dobre pytanie.

Gdyby próbować jakoś głębiej interpretować ten film, to ja odczuwałam najbardziej to, że twórcy chcieli pokazać za wszelką cenę samotność i jednoczesne życie w strachu Travisa. Nie do końca wiadomym było, kiedy Travis śnił, że podchodzi do czerwonych drzwi.. a może wcale nie podchodził i to tylko symbolizowało że zaraz stanie się coś złego? W końcu drzwi po zmroku kryły za sobą ogromne niebezpieczeństwo.

Niepotrzebni byli Ci ludzie, którzy zaatakowali ich w lesie, bo na pewno każdy chciałby wiedzieć kim byli. Być może jednak twórcy chcieli w ten sposób poszerzyć wątpliwości widzów co do Willa i tego, czy mówi prawdę.

Bardzo dobrze pokazane zostały relacje między rodzinami, niby wszystko super, ale lepiej się nie spoufalać. A że Travis bardzo odczuwał samotność, zwłaszcza po utracie psa, jednak zadbał o chłopca leżącego na podłodze i nawet nie myślał wtedy o sobie.

Film fantastycznie pokazał emocje bohaterów, ale według mnie powinno się tam jeszcze coś zadziać, jest jakby niedokończony. I na pewno dałabym go do kategorii dramat/thriller. Dlatego 5/10.

ocenił(a) film na 1
PerfectStranger

wyjaśniam co jest dobrego w tym filmie - w tym filmie nie ma nic dobrego :) U mnie po seansie też widzowie się śmiali. Ja jeszcze dodatkowo wysłuchałem uwag dziewczyny co za film wybrałem :)

ocenił(a) film na 7
PerfectStranger

i wlasnie dlatego na filmwebie dobre filmy maja slabe oceny - bo ludziom sie nie chce myslec nawet w minimalnym stopniu, jezeli nie wylozy sie wszystkiego jasno, to od razu "ch*jowy" film