To właśnie Anglia

This Is England
2006
7,6 25 tys. ocen
7,6 10 1 24937
7,6 13 krytyków
To właśnie Anglia
powrót do forum filmu To właśnie Anglia

Zauważyliście,że Combo mówi "dziwnym" j.angielskim.
Jest to dialekt jakiegoś obszaru Anglii, czy mi się wydaje?
Bardzo mnie to intryguje.

ocenił(a) film na 9
franz87

też mnie to zastanawia ;>

franz87

szkocki

gurf

Dzięki,zaspokoiłeś moją ciekawość :D

ocenił(a) film na 8
gurf

To nie szkocki, lecz blisko. To dialekt robotniczy z północy - czyt. Manchester, Liverpool, Newcastle, etc. Coś bardzo podobnego można usłyszeć z ust Craiga Charlesa w roli Davida Listera w serialu "Red Dwarf". Z resztą - Stephen Graham pochodzi z Liverpool, nie ze Szkocji.

franz87

To nie jest takie proste - wyspiarskie dialekty różnią się nie tylko w zależności od kraju (Szkocja, Irlandia, Walia), regionu, miasta czy nawet dzielnicy, ale również od klasy społecznej i wykształcenia. Tylko rodowity Brytyjczyk jest w stanie zidentyfikować dokładnie skąd pochodzi rozmówca i w jakiej rodzinie dorastał. Nie jestem wybitnym specjalistą w temacie, ale akcent Combo wydaje mi się bardziej północny niż szkocki (w ogóle nie zamienia "s" na "sz" jak to często robią Szkoci).

franz87

ale głupoty gadacie żaden szkocki :) Stephen Graham pochodzi z Liverpoolu więc mówi dialektem, który liverpoolczycy nazywają scouse :) oni mówią zupełnie inaczej niż reszta Anglii ucinają większość głosek i mówią tak jakby chcieli coś wypluć ;) jakby ktoś nie był przekonany to możecie sobie puścić jakis filmik na którym rozmawiają ze sobą liverpoolczycy ;) ale mogę sobie dać rękę uciąć, że to scouse ;P pozdrawiam

apusia

ehhhh apusia.... my rozmawiamy o Combo, a nie o Stephenie Grahamie :)
Graham jest AKTOREM. Nie ma żadnego znaczenia, gdzie się urodził.

jimmy_two_times

ehhh jimmy_two_times ale akcentu, którego używa w This is England jest jego własny rodzimym akcentem :) A przynajmniej najbardziej go przypomina ze szkockim nie ma to wiele wspólnego :)

apusia

ale miło się zrobiło... :) Rozumiem, że Brad Pitt urodził się w przyczepie wśród "cyganów" (pikey)? Bo w "Przekręcie" tak świetnie mówił w tym dialekcie...
Co Ty z tym szkockim ciągle? Już dawno wyjaśniłem dlaczego to nie może być szkocki, a Ty w kółko o tym mówisz

jimmy_two_times

no normalnie nie wierzę ;d przepraszam czy Ty w ogóle czytasz to co ja piszę, czy zamknąłeś się w jakimś swoim toku rozumowania i nie mam zamiaru z niego wyjść? Wiadomo, że aktor jest aktorem i sposób mówienia, akcent wszystko dostosowuje do roli. Rzeczywiści argument o tym, że Graham jest liverpoolczykiem nie był trafny co nie zmienia faktu, że dialekt w którym mówi w This is England dla mnie jest najbardziej zbliżony do scouse ;d Jeżeli uważasz, że jest to inny dialekt to chętnie się dowiem, bo ciekawią mnie angielskie akcenty i dialekty. Tylko bez niepotrzebnej ironii, która swoją drogą nie wyszła Ci najlepiej :) pozdrawiam

apusia

Nic prostszego. Wystarczy, że zastosujesz się do własnej rady o czytaniu, skupisz się przez chwilę i przeczytasz moją pierwszą wypowiedź.. Uważaj, możesz się zdziwić.

jimmy_two_times

Rzeczywiście bardzo mnie to zdziwiło tym bardziej, że "północny akcent" to także wiele różnych akcentów. Ok ta dyskusja nie ma sensu :)

apusia

Potwierdzam on mowi dialektem Scouse. Mieszkam w Anglii i rozpoznaje ten dialekt. A jesli ktos ma jeszcze watpliwosci daje linka do wikipedii en.wikipedia.org/wiki/Scouse :-) na dole tej strony jest ta postac wymieniona.

bettyboop1989

no bardzo dziękuję, że ktoś mnie poparł, bo tamta kłótnia była totalnie bezsensowna ;d

użytkownik usunięty
franz87

Troche sie w zyciu nasluchalam ludzi z liverpoolu i moge w 100% potwiedzic, ze Combo uzywa dialektu wlasnie z tamtej czesci anglii Co wiecej, wystarczy obejzec sobie jeden wywiad z tym aktorem i odrazu mozna zauwazyc ze jest to jego naturalny 'sposob mowienia'

A mnie zastanawia czy Anglik Pozna Polaka po dialekcie.Nie chodzi mi o wieśniaków co zaczynają od zera,parę lat siedzą i się samoistnie nauczyli nawet gramatyki nie rozumiejąc.Chodzi mi o osoby po Anglistyce,takie które naprawdę mówią perfekcyjnie w tym języku.Chodzi mi o to jaki oni mają wtedy akcent.Czy po prostu przejmują ten angielski akcent przebywając z tymi ludźmi.

ocenił(a) film na 8
franz87

Moim zdaniem mówi z akcentem West/North Yorkshire, czasami mówi nawet podobnie do ludzi z Barnsley :p

ocenił(a) film na 8
bartekalan

A ja myślałem,że on sepleni. Mówi podobnie jak Sean Connery, on chyba też ma tą przypadłość.