Chodzi mi o główne przesłanie. Bo mam wrażenie, że nie do końca zrozumiałem. Jest historia
zagubionego chłopca. Jest przedstawiona grupa skinheadów, ich cały rozłam i problemy. No i
pojawiający się wątek wojny, sceny na początku i końcu, wystąpienia mrs Thatcher i ojciec
młodego który tam zginął. Jest w tym wszystkim jakieś przesłanie czy to po prostu opowiedziona
historia z paroma wątkami? I ta scena na końcu jeszcze kiedy Shaun wrzuca flagę do wody..
Witaj!Ten film to dramat obyczajowy ukazujacy wszystko po trochu czyli dramat zagubionego wysmiewanego chlopca pol sieroty ale tez ukazanie lat 80tych w WIELKIEJ BRYTANII i co za tym idzie pokazanie roznych subkultur ktore wtedy istnialy.Ten film tez wyraznie pokazuje jak mlody chlopak dostaje sie w ZLE TOWARZYSTWO i jeden z najbrutalniejszych i najbardziej szalonych bohaterow tego filmu czyli COMBO staje sie w pewnym momencie dla niego jak"ojciec"...Magia tego filmu polega na ciekawym scenariuszu dobrej grze aktorskiej(szczegolnie malego SHAUNA i rewelacyjna rola COMBO)i naprawde swietnym ukazaniu lat 80tych.Ten film nie ma specjalnie pogmatwanej fabuly aby go nie zrozumiec.Mysle ze kazdy na swoj indywidualny sposob odbierze ten film.a HAGRID8 wydaje mi sie ze przeslaniem jakie tworcy tego filmu wyniesli w swiat ma byc to ze przemoc agresja i fanatyzm nie doprowadza do niczego dobrego(moment jak COMBO zabija murzyna mowi wszystko na ten temat)i wydaje mi sie tez ze tworcy chcieli pokazac ze jest wielu takich dzieci jak SHAUN co zyja w biedzie bez ojca i ze matka powinna wiecej takiemu dziecku dac ciepla i milosci aby nie wpadl w jakies szambo. Ja to tak odbieram ale kazdy jest inny i inaczej moze postrzegac filmowe historie.