PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=571114}

To

It
2017
6,7 183 tys. ocen
6,7 10 1 183153
6,9 79 krytyków
To
powrót do forum filmu To

To jest to!

ocenił(a) film na 9

Dokładnie tego oczekiwałem od ekranizacji powieści Kinga.
Pennywise budzi mój zachwyt - miły, uprzejmy, zabawny kawał skur...a :) Bardzo fajnie oddana jego rola.
Dzieciaki też świetne. Pasują do oryginału z książki - niewybredne żarty, smutek straty wakacji, walka Frajerów z Bowersem i jego bandą, relacje między dzieciakami a rodzicami - wszystko bardzo mi pasowało.
Pod koniec filmu trochę za szybko mi wszystko minęło i zacząłem się niepokoić, że zabrakło czasu na "27 lat później". Na szczęście, ku mojej radości pojawił się napis "Chapter one" :)
Tak powinna być zrealizowana "Mroczna wieża"...

Wiktorek

Jak porównujesz tą ekranizację z "To" z 1990 ?

ocenił(a) film na 9
returner

Staram się nie porównywać ekranizacji do ekranizacji. Dla mnie punktem odniesienia jest pierwowzór.

Ale skoro o to pytasz, to wynik będzie na korzyść tego co się zdarzyło 27 lat po ekranizacji z 90'. Bliżej oryginału, mroczniej i sama realizacja bardziej odpowiednia dla widza z roku 2017. Po reakcjach ludzi w wieku 18-25 w kinie jestem przekonany, że film z 90' zostałby wyłączony po 15 minutach.

Wiktorek

No nie wiem.
Najlepsze co zostało zekranizowane od Kinga to
Skazani na Shawszank, Zielona mila, Lśnienie, Misery, Dolores oraz
miniseriale To, Bastion, Sztorm stulecia. Sądzę, że "To" z 2017 dołączy tych wymienionych,
ale obie ekranizacje bronią się głównie klimatem.

returner

To z 1990 roku jest obecnie właściwie nieoglądalne. Możliwe, że w momencie wydania to był dobry film, ale nie przetrwał próby czasu.

Waszes

Nieoglądalne ? Zabawny jesteś. Wszystko co najlepsze w kinie było w latach 1940-1995.
Przez ostatnie 20 lat nic już nie zaskakuje. Prawie wszystko jest kalką.
Stare pozycje często bronią się scenariuszem, oryginalnością, klimatem czego produkuje
nowszym tworom robionym na jedno kopyto. Jedynie seriale w ostatnich 20 latach
podniosły poziom w stosunku do starszych czasów, gdzie wybitne seriale można było liczyć na dłoni, a obecnie jest takich dobrych pozycji więcej.
Jeśli chodzi o gatunek horror to apogeum tego gatunku to lata 70' i 80' i z tych dwóch dekad
pochodzi 90% najlepszych pozycji spod znaku horror :)
W latach 90' i XXI wieku mamy bardzo mocny regres kina grozy.
"To" jest zrobione w stylu Stranger Things, dlatego większości się podoba,
ale z horrorem za dużo nie ma wspólnego.

returner

Sorry, zapomniałem z kim rozmawiam :) 3maj się!

Waszes

Ano właśnie. Powinieneś wiedzieć od razu,
że mnie zdanie laików nie interesuje.