7,8 238 tys. ocen
7,8 10 1 237601
7,9 61 krytyków
Trainspotting
powrót do forum filmu Trainspotting

Przestroga?

ocenił(a) film na 10

Wielu ludzi mówi-głupkowaty film o ćpunach, taka przestroga przed braniem. Ba! Niektórzy mówią, że to wręcz "zachęta". Ilu ludzi tyle opinii, ale przeglądając tematy nie natknąłem się ani razu na głębszą interpretację. Dla mnie Trainspotting jest opowieścią o nieumiejących cieszyć się z drobiazgów życia ludziach, którzy z tego też powodu uciekają w "kolorowy" świat narkotyków. Mało tego, mamy tu obraz grupki ludzi nazywających się nawzajem "kolegami", choć jeden wykorzystuje drugiego kiedy tylko ma ku temu okazję(choć jednak zdarzali się ci "sprawiedliwi"). Można kopać i kopać, pewni znalazłbym kolejne dno tej historii, tylko po co? Ludzie film głęboki niczym ocean nazywają kałużą, a jest to nie proste, "lajtowe", jak wielu mówi, filmidło, a wyśmienicie nakręcony komediodramat z szerokim i głębokim sensem.

Antimadridista

Jednak komediowa konwencja może czasem zasłonić ciekawe przesłanie. Dla mnie jednak cały czas przebija się gdzieś w tle poczucie że bohaterowie filmu są skazani na porażkę. Skoro nawet tragedie takie jak śmierć dziecka i kumpla nie są w stanie choć na chwile oderwać ich od ćpania to jaką mogą mieć przyszłość?