Transcendencja

Transcendence
2014
6,4 119 tys. ocen
6,4 10 1 118660
4,4 23 krytyków
Transcendencja
powrót do forum filmu Transcendencja

ocenił(a) film na 9

Nie mogę uwierzyć, że taka niska ocena filmu (póki co). Na mnie film zrobił ogromne wrażenie, po zwiastunie spodziewałam się filmu dobrego, TRANSCENDENCJA okazała się filmem znakomitym. Jest to bardzo ciekawe i piękne kino. POLECAM POLECAM POLECAM !!!

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 8
Satine_9

mam podobne odczucia.

ocenił(a) film na 3
Satine_9

A może rozwiń co takiego znakomitego jest w tym filmie? Od samego początku wiadomo co się stanie, zanim minie 15 minut filmu już się domyślasz jak to się wszystko skończy. Film nie ma tempa, opowieść trochę się ciągnie głównie wątek miłosny, realizm tych wszystkich wydarzeń bardzo mały. Jak dla mnie za mało pokazano co główny bohater chce osiągnąć, cały czas się rozwija niby jest sobą niby jest maszyną, ale tak naprawdę nic o nim nie wiadomo (trochę tanie zagranie aby film trzymał do końca). Ogólnie bardzo fajna bajka, jednak taki film można spokojnie obejrzeć w telewizji a nie płacić za niego w kinie, strata pieniędzy.

ocenił(a) film na 7
Jakub_B

Mi osobiście ciężko wytłumaczyć, wszystko co piszesz, święta racja. Dłużyzny, dziury, nawet od samego początku spodziewałem się, że AI nie zginie tylko stanie się "wyższą materią" (wszak na tym mniej więcej polega singularity / transcendencja). Wątek miłosny jest prosty.

Może to połączenie osobowości (Will + Evelyn) trafia do mnie i daje nadzieję i wiarę w ludzi. Czyli film trafia po prostu na poziomie ideowym, bez wnikania w szczegóły.

ocenił(a) film na 8
Jakub_B

W tym filmie znakomite jest tak szerokie spektrum poruszonych tematów, w szczególności tematu transhumanizmu i dążenia do stworzenia technologicznej osobliwości (Ray Kurzweil się kłania). Film pokrótce pokazuje wszystkie nowoczesne badania, w których ludzkość widzi świetlaną przyszłość - badania na komórkach macierzystych, stworzenie sztucznej inteligencji, transfer świadomość, neuroenhancement, inżynieria genetyczna, nanorobotyka i potencjalne aplikacje medyczne, inżynieria tkankowa i materiałowa, inżynieria planetarna, oraz wiele, wiele innych. To wszystko występuje w filmie. Film zadaje pytania o to czym jest świadomość, czym jest człowiek, oraz jaka jest przyszłość ludzkiej ewolucji. Ludzki kolektyw pod panowaniem sztucznej inteligencji był poruszany przez wielu futurologów, część naukowców, a także takie gry jak np. seria Deus Ex. Przy pytaniach o sztuczną inteligencję, zawsze pojawią się pytania o jej wpływ na ludzkie społeczeństwo.

Z racji na to, że masz całkowicie zerową wiedzę w temacie, nie wiesz nawet czy Will był sobą, czy nie. Aby to wiedzieć, trzeba wpierw cokolwiek wiedzieć o cybernetyce, sztucznej inteligencji i neurobiologii. Ty tego zaplecza nie masz, więc widzisz w filmie nudny, naciągany i niejasny gniot, którego zupełnie nie potrafisz ocenić.

ocenił(a) film na 3
Oriflamme

Z racji na to, że masz całkowicie zerową wiedzę w temacie, nie wiesz nawet czy Will był sobą, czy nie. Aby to wiedzieć, trzeba wpierw cokolwiek wiedzieć o cybernetyce, sztucznej inteligencji i neurobiologii. Ty tego zaplecza nie masz, więc widzisz w filmie nudny, naciągany i niejasny gniot, którego zupełnie nie potrafisz ocenić.

Tak na przyszłość nie pisz co kto myśli jaką ma wiedzę bo dyskusja z tobą nie ma sensu. Jeżeli ty jesteś taką alfą i omegą i czytasz w ludzkich umysłach :>. Film jest słaby, nudzi, pretenduje do jakieś wyższej opowieści ale nie daje rady.

ocenił(a) film na 8
Jakub_B

Wybacz, że poczułeś się dotknięty prawdą. Każdy kto kiedykolwiek zainteresował się cybernetyką i robotyką wie, że transfer świadomości nie przeniesie świadomości z mózgu do komputera, tylko stworzy na komputerze jej idealną kopię, tak samo jak wysyłając do mnie piosenkę, nie wysyłasz tej piosenki ze swojego dysku, tylko wysyłasz garść impulsów elektrycznych, które komputer zinterpretuje i na moim dysku stworzy idealną kopię tego pliku. Tak więc przesłałeś mi piosenkę, a jednocześnie jest ona na moim i Twoim komputerze.
Przesyłanie świadomości jest tu dosłownie tym samym procesem - jest to dokonanie kopii całej świadomości na komputer. W najlepszym wypadku, powstanie klon. Tutaj jednak mieliśmy dwie inteligencje - Willa i PINN. Komputer widocznie nie potrafił ich oddzielić i z tego powodu dokonał syntezy obu inteligencji, powstał WillPINN. Dobitnie pokazuje to scena, w której Freeman wchodzi do podziemnego laboratorium i zadaje "Willowi" pytanie czy może udowodnić, iż jest samoświadomy, na co "Will" odpowiada dosłownie tak samo, jak sztuczna inteligencja PINN na początku filmu.

Oriflamme

Dokładnie to samo chciałam napisać.
Moim zdaniem, by film mógł porwać lub choć zainteresować, potrzebna jest wiedza i jakaś ciekawość w tym temacie.
Dodałabym, że film zaczepia nawet o teologię - czy sztuczna inteligencja nie będzie "Bogiem", zatem poruszane tematy nie wydają mi się miałkie.

Trójkowa ocena dla filmu to nawet brak docenienia gry aktorów, a ta była co najmniej dobra.

ocenił(a) film na 8
a_n_onim

Teologii bym się akurat w tym nie dopatrywał, za to teologiczną polemikę by można podjąć nad tematem czym jej dusza i czy samoświadoma, inteligentna istota może duszę posiadać. Co prawda jestem ateistą, ale dla religii implikacje stworzenia istot przewyższających nas inteligencją i rozumieniem rzeczywistości, byłyby zapewne ogromne.

Satine_9

Wątpię czy film, w którym od samego początku znane jest zakończenie można nazwać ciekawym.
Sam pomysł na film mimo iż nieoryginalny, dość ciekawy. Jednak jego realizacja dość mierna.