widzę że Wasze opinie są przeróżne. sama ocena filmu tez nie jest rewelacyjna, jednak chcialam
sie wybrac na to do kina. Trailer jest dośc ciekawy, ale chcialam zapytac tych, którzy widzieli, czy
znów jest tak, że najlepsze momenty zawarli wlasnie w tych paru minutach??
Dokładnie tak. Trailer może napawać optymizmem...i na tym się kończy. Już lepiej iść chyba na ...Rio 2 ;)
cóż... dzis mialam okazje obejrzeć RIO 2 :P w piatek moze zobacze Transcendencję i powiem Ci na co lepiej bylo iśc :P
ja poszłam tak na Pompeje bo trailer był fajny a film kiepski. A tu opinie są tak rożne że sama nie wiem
Dzisiaj byłam na tym w kinie i myślę ,że było warto.Nie jest to wielkie kino akcji ale sądzę,że warto obejrzeć.Po wyjściu z kina długo myślałam o tym filmie.Polecam,ale nie wszystkim może się spodobać,bo każdy ma inny gust. :)
jest własnie pare fajnych filmow i nie mogę zdecydować. Powiedz tylko czy wszystko co ciekawe zawarli
w trailerze czy poza tym też sie cos dzieje?
Nie jest to może bardzo widowiskowe kino ale uwazam, ze warto pójść do kina,poniewaz film ma fajną obsade i ciekawą fabułę a poza tym jest niekonwencjonalnym filmem, który różni sie od ostatnio modnych motywów robotów- ludzi ( z wyjątkiem iron man'a) :)
może sie zdecyduję :) w sumie parę razy ocena filmu nie zgadzała sie z moimi wrażeniami z seansu. Chyba zaryzykuję. ;)
Film odebrałem podobnie. Jestem świeżo po seansie i ciągle myślę o tym czy to była wizja przyszłości, czy jednak tylko średnie science fiction. ;)
Mnie raczej zastanawiało czy takie skutki globalizacji byłyby na ludzkości pozytywne czy negatywne...
Sympatyczna produkcja, jakoś bardzo nie porywa, ale wiadomo, że taki film musi być dosyć schematyczny. Ale warto obejrzeć choćby ze względu na Deppa i Bettany'ego ;)
Właśnie wróciłem, z seansu i trzeba to powiedzieć głośno. Film do lekkich nie należy i skłania do myślenia. Szczególnie to suspensowe zakończenie. Wszyscy siedzieli na miejscach po napisach, licząc na post-scenę.
moim zdaniem po takim zakończeniu nie ma miejsca na żadną scenę po napisach, było znakomite
Chyba byliśmy razem w kinie, bo ja po napisach nie mogłem się ruszyć z fotela ;)
Tak jak Sol89 napisał - końcówka była tak jasna, że nie było sensu dodawać cokolwiek na końcu.
Jakie suspensowe zakończenie? Uwaga spoilery dalej. Że zostali w wodzie i kwiatach? Żaden suspens to dla mnie osobiście, bo pokazano to wyraźnie i głośno o tym powiedział Max na samym początku filmu :)
Usuną miedzianą zasłonę i jak myślisz, co może się stać? A słonecznik nie mógł zeżreć Maxa? Różne rzeczy mogły się wydarzyć :)
Mnie trailer nie zachęcał specjalnie, a film mnie zaskoczył bardzo na plus. Działa na wyobraźnię i daje do myślenia. Uważam, ze zdecydowanie warto go zobaczyć!
Ja właśnie wróciłam z kina i BARDZO polecam! Trailer wcale nie oddaje tego filmu, oglądałam trailer kilka razy i mimo wszystko film mnie zaskoczył. Generalnie nie mam żadnych uwag. :) Jeżeli ktoś lubi taką tematykę, to polecam. Może nie umiem by bardzo obiektywna, bo uwielbiam Deppa (średnio się nagrał w tym filmie), nie spodziewałam się też czegoś na miarę wybitnej dla mnie "Incepcji", film wywarł na mnie wrażenie, bo skłania do myślenia i podejmowania tematów nad którymi szary człowieczek nie zwykł się zastanawiać.
Ja byłam na maratonie ENEMF-u "Psychonoc". Ten film rozpoczynał stawkę i powiem wam,że bardzo ciekawy. Niby tak jak wcześniej zostało napisane, nie porywa akcją ale też nie pozwala o sobie zapomnieć. Ale oczywiście kto co lubi, u mnie akurat to właśnie te klimaty :P
juz mam zaplanowane w przyszlym tygodniu :)
ostatnio wybrałam sie na Medicusa. Rozczarowałam sie strasznie. Lubię taką tematykę,. te klimaty. Ben Kingsley i Stellan Skarsgard byli świetną reklama tego filmu. Ale zmarnowałam 2 h...
Tuż po seansie. Warto zobaczyć, wreszcie S-F, które zmusza do myślenia - może dlatego tylu niezadowolonych.
jestem właśnie po seansie, film bardzo dobry, choć jakoś nie powala, ale ta cała technika, te możliwości, super :) :D
majeranek2013 - naprawdę warto obejrzeć ten film ;) mówiąc - nie powala - miałam na myśli jakieś zawirowanie, skomplikowanie psychologiczne, a ten film jest wyjatkowy i bardzo Ci polecam seans kinowy :) pozdrawiam ;)
a moim zdaniem właśnie powala, bardzo pobudza wyobraźnię. Nie ma tu jakichś szalonych zwrotów akcji, ponieważ rozgrywa się ona na podłożu psychologicznym, wydaje się, jakby twórca skłaniał widza do analizy każdego szczegółu i zachowania bohaterów. Emocje biorą górę nad czynami, szczególnie biorąc pod uwagę fakt częściowo nienamacalnego bohatera :) Film naprawdę polecam, ale nie jest to lekkie kino, to nie "Incepcja".
To zależy po co chcesz iść do kina. W Transcendencji nie ma zbytnio akcji, ani efektów specjalnych. Akcja jest dość powolna, oraz z góry przewidywalna. Jeżeli chcesz iść do kina po to, by miło spędzić czas i zapomnieć o filmie, to nie polecam Transcendencji, bo się wynudzisz. Transcendencja postawiła sobie za cel zadawać filozoficzne pytania, o naturę świadomości, o ludzką ewolucję, o wpływ techniki na nasze życie, oraz na pytania o sztuczną inteligencję. Ten film ma zmusić do myślenia o rzeczach, które już niedługo będą faktycznym problemem ludzkości.
Jeżeli zatem nie leży Ci myślenie o życiu, śmierci i kosmosie, to daruj sobie Transcendencje i wybierz coś lżejszego z repertuaru.
dziękuje za rzeczową odpowiedź. Rozrywka rozrywką ale chetnie oglądam filmy ktore mają ” drugie
dno” jesli można tak napisać. Miałam poniekąd obawy że to bedzie kolejny film ktory wpadnie i wypadnie
mi z głowy. Ale po Twoim opisie sądze, że jest wart obejrzenia
Raczej nie jest to film z kategorii "obejrzeć i zapomnieć", choć aby go zrozumieć, potrzeba mieć pewne podstawowe rozeznanie w dzisiejszej nauce i rozwijanych technologiach. Badania na komórkach macierzystych, medyczne nanoboty, interfejs neuronowy, sztuczna inteligencja, czy też badania nad zaniechaniem starzenia. To wszystko jest w filmie pokazane w formie projektów już rozwiniętych i działających tak, jak chcemy by owe działały w przyszłości.
Przed seansem naprawdę warto wyszukać w Google takie rzeczy jak Google Calico, 2045 Initiative, SENS Research Foundation. To taki dobry wstęp do tego, co znajdziemy w filmie :)
Do kina? Serio? Nie masz na co kasy wydawać? Przecież ten film
będzie za góra miesiąc online ;_; Głupota.
wystarczająco. Tyle aby raz na jakis czas sprawić sobie przyjemność i wyjsc gdzieś. Nie mam nałogow
wiec pieniądze nie uciekają mi gdzies bokiem. Poza tym do ki a chodzę raz na jakis czas wiec to nie
obciąża tak bardzo mojego budżetu.
A Ty nie lubisz czasem gdzies wyjść?
Lubię, ale jeśli jest to za darmo albo pieniądze są sensownie wydane. Sensownie, czyli nic co posiada tańszą alternatywę. Nigdy nie zrozumie jak można tak przegwizdywać kasę, czy to kino, czy basen (gdzie przez całe lato można sobie pływać w zalewach, jeziorach), restauracje (samemu robiąc wyjdzie taniej). O kupowaniu filmów DVD i drogich ciuchach już nie wspomnę. Nie lepiej odłożyć sobie i pojechać gdzieś na wakacje? Albo dać biednym, którzy naprawdę potrzebują tych pieniędzy?
a wszystko co mam pracuję sama. Ciuchy kupuję rzadko a jesli już to w rozsądnej cenie, na basenie
nie bywam bo latem tak jak piszesz są inne alternatywy.
Na wakacje odkładam cały rok po trochu. Kino go nie jest mały wydatek, ale jak już ide to raczej mało kiedy
w weekend bo bilety są droższe nawet o 5 zł niż w tyg.
To nie jest jakas tragedia wydać czasem 20 zł na bilet. A dla mnie jest to mile spędzony czas. Nie chodze
na każdą premierę. Wiekszosc nawet oglądam w tv w późniejszym czasie.
wiesz, ja sie nie dziwię. Jesli można zaoszczędzić to czemu nie?
Tylko, ze nie piszę, że to, ze ktoś nie idzie do kina jest głupotą...
A ceny biletów odstraszają- ostatni raz widziałam pełną salę w kinie, kiedy bylam na maratonie- 3 filmy za bodaj 20 zł...
Co tu dużo mówić. Ludzie nie chodzą bo za jakis czas film jest online.
Ja wolę mimo wszystko kino, ale czasem zastanawiam się czy im sie to wszystko oplaca... na ostatnim seansie, na którym byłam naliczyłam 11 osób.