PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=442795}

Transformers: Zemsta upadłych

Transformers: Revenge of the Fallen
2009
7,1 181 tys. ocen
7,1 10 1 181334
5,2 36 krytyków
Transformers: Zemsta upadłych
powrót do forum filmu Transformers: Zemsta upadłych

TF2 - Fanedit

użytkownik usunięty

TF2 to film, któremu zdecydowanie przyda się fanedit (wersja przerobiona domowymi sposobami), oglądając film po raz drugi zastanawiałem się co by warto było wyciąć i co wyciąć się da. Jak tylko kupię DVD wezmę to na warsztat i zrobię sobie włąsną wersję skróconą o jakieś 15-20 minut. Pod nóż pójdą min:

- scena z najaraną mamuśką Sama
- część scen z Leo, w tym zwłaszcza scena kiblowa
- kopulujące psy
- część wygłupów bliźniaków
- częśc tekstów Jetfire'a
- Wheelie kopulujący z nogą Mikaeli
- scena na rogatce granicznej z karzełkiem
- część ujęc pokazujących wszelkie możliwe typy uzbrojenia US army, ewidentnie będące materiałem archiwalnym
- jaja devastatora
- oraz być może scena w której Mudflap wyskakuje z głowy Devastatora i następująca po tym walka bliźniaków z conem.
- i inne bzdety

Wyciąłbym też chętnie Alice, ale nie da sie tego zrobic bo ma swój istotny udział w rozkręcaniu fabuły, może przynajmniej uda się ją trochę przyciąć.

użytkownik usunięty

Oto jak to wygląda ostatecznie przemontowana wersja, którą zrobiłem na podstawie wydania Blu-Ray:

Czas trwania - 131 minut (19 minut krócej od wersji oryginalnej)

SPOILERY

- znacznie skrócona rozmowa Sama z rodzicami podczas pakowania
- skrócone sceny z kuchennymi robotami tak by zostało tylko niezbędne minimu
- usunięte sceny z ruchającymi się psami, oraz eksplodująca psia buda
- usunięte krótkie, głupawe fragmenty z mamuśką Sama (gadanie o pływaniu nago i walnięcie się w łeb)
- scena w garażu zastąpiona alternatywną wersją znaną ze spotu reklamowego
- usunięty płaczący Bumblebee
- w scenie spotkania Gallowaya z Optimusem tekst Eppsa po transformacji Optimusa wymieniony na znany ze zwiastunów
- skrócona pogawędka z Leo i jego kumplami
- usunięte wszystkie sceny z rodzicami Sama w college'u w tym najarana mamuśka
- usunięta scena gdzie Sam, Leo i kumple idą na imprezę (sama impreza jest)
- usunięta scena z Samem i Alice w samochodzie
- skrócona scena z Wheeliem dobierającym się do sejfu (nie wpada już w żadne pułapki na myszy itp i mniej gada)
- skrócona scena w której Leo i Alice przychodzą do pokoju Sama
- usunięta scena rozmowy Mikaeli i Sama podczas ucieczki (został tylko początek do tekstu "Victim of what?"
- usunięty tekst "so hot" Leo w samochodzie podczas ucieczki
- WSTAWIONA ROZSZERZONA WERSJA WALKI W LESIE Z WERSJI IMAX
- usunięte część scen z rodzicami Sama w Paryżu
- bliźniacy usunięci ze sceny rozmowy Sama z Leo
- usunięta częśc lądowania Decepticonów w tym jedno ujęcie wzięte z pierwszego filmu
- usunięta częśc rozmowy z Simmonsem i jego tekst "nie mówcie mamie"
- usunięte kilka debilnych tekstów Wheeliego
- wywalona scena z tyłkiem Simmonsa
- usunięta scena "kiblowa" Leo.
- wywalony ruchający nogę wheelie i scena z Jetfire i spadochronem oraz częśc gadania Jetfire'a
- usunięta scena w której Mikaela ląduje na Leo
- wycięta scena z Gallowayem w samolocie i późniejsza scena z jego udziałem w Egipcie
- wywalona scena gdzie Leo śpi oparty o Simmonsa
- wywalone panikowanie Leo w samochodzie i traktujący go paralizatorem Simmons
- wywalona część dialogu Simmonsa z Leo w której wspomina się akcje z paralizatorem
- usunięte częsciowo gadanie w dowództwie
- wywalone sceny z prezentacją amerykańskivch samolotów, które wyglądają zdecydowanie na nakręcone nie na potrzeby filmu a jedynie tu wykorzystane.
- wywalona scena w której Simmons stwierdza że znajduje się pod moszną wroga
- usunięty został całkowicie motyw z "niebem transformerów"
- usunięte krótkie ujęcie Optimusa, które zostało w filmie pokazane dwa razy tylko za drugim razem odwrócone wlustrze i puszczone od tyłu. Zostało tylko w jednym miejscu.
- wywalona piosenka Linkin Park na końcu i zastąpiona czymś co się nadaje do słuchania i w dodatku jest powiązane z tematyką filmu.

Jeśli coś pominąłem, to raczej jakieś drobiazgi.

ocenił(a) film na 4

Być może w takiej wersji dałoby się to oglądać...

użytkownik usunięty
hellboyjr

http://fanedit.org/7867/

Tak się przedstawia aktualna wersja, ale mam zamiar jeszcze nieco zmian wprowadzić. Kolejne to:

- Stan Bush - The Touch jako podkład muzyczny finałowej walki (to zmiana typowo pod kątem fanów filmu animowanego z 1986)
- całkowite usunięcie bliźniaków z Szanghaju i wywalenie z filmu durnowatego samohodziku w jaki się początkowo zmieniali.

użytkownik usunięty

Ostatecznie zmieniono także głos Soundwave'a na taki jak w kreskówce i doszło kilka odgłosów transformacji rodem z G1.

ocenił(a) film na 5

Szczere gratulacje za pracę.
Prawdę mówiąc spełniłeś mój pomysł. Kiedy niedawno oglądałem sobie drugą cześć T. to miałem bardzo konkretne myśli: ten film jest żenująco napisany, nakręcony, zmontowany, nudzę się równie mocno jak w kinie, i obniżam jeszcze ocenę na 4/10.
Oraz że jedynym ratunkiem dla tego nieporozumienia jest ostre cięcie taśmy.

Z wersji 150minut zostawiłbym nawet z 90m i wyciął oczywiste bezsensowne i bezproduktywne sceny, ale tez pojedyncze ujęcia oraz część fabuły. Tylko bym się przysłużył, bo wersja 150 minutowa i tak wygląda jakby właśnie była pocięta z jakiejś wersji 250 minutowej ;)

Jak pracuje się tym programem ktorego używasz? Czy przeciętny użytkownik komputera sobie z tym poradzi? Bo może nawet podjąłbym się takiej zabawy.
Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Muszrom

Do edycji używałem głownie Womble MPEG editor, który w obsłudze jest dośc prosty, można spokojnie samemu dojśc co i jak, ale używałem też innych programów takich jak:

- Audacity - do dodania efektu vocodera do głosu Soundwave'a i edycji wave'ów zrobionych z AC3 (żeby np usunąc kawałek dialogu który słychać tylko w dwóch z sześciu kanałów)
- BeLight - do rozbiórki strumienia AC3 na oddzielne kanały
- DVD Rebuilder - do kompresji DVD do DVD-5
- Virtual Dub Mod - ripowanie audio z małych fragmentów filmu do obróbki

itp.

użytkownik usunięty

Na początku tego roku powstała ostateczna wersja faneditu będąca zarazem ukłonem w stronę lat 80-tych z których Transformery się wywodzą, trwa 122 minuty wraz z napisami końcowymi. Doszło kilka dodatkowych zmian, w tym wymiana muzyki w niektórych scenach na piosenki z lat 80-tych lub utrzymane w takiej stylistyce min:

- Stan Bush - The Touch - w finałowej walce
- Stan Bush - Till All Are One - na napisach końcowych
- Cheap Trick - Mighty Wings (z Top Gun) w scenie pościgu Starscreama za autobotami
- Samantha Fox - Touch Me - w scenie uwodzenia Sama przez Alice
- Whitesnake - Is This Love - w scenie pożegnania Mikaeli i Sama przed jego wyjazdem.

Plus nieco drobnych poprawek w niektórych scenach.

ocenił(a) film na 5

Świetnie, że dajesz znać i przypominasz o tym - na pewno sprawdzę jaki jest efekt końcowy.

ocenił(a) film na 5
Muszrom

Sprawdziłem i chylę czoła przed wykonaną pracą.
Na pewno efekt jest dobry, ponieważ trzeci seans z tą bardzo nieudaną częścią upłynął całkiem spokojnie. Wcześniej zarówno na seansie w kinie oraz tym w domu byłem po prostu zły. Aż tak zepsuć BayFormersy? To tylko Bay potrafi. Oczywiście i tak pewnych rzeczy się nie przeskoczy, ale naprawdę mamy tutaj o wiele lepszy montaż niż oryginalny.

Sporo wyciętych scen i wywalonych dupereli, pozmieniana kolejność innych, dodane krótkie ujęcia i mnóstwo tych, których nie wyłapałem, a które tam były. Większy dynamizm, ład i skład fabuły, mniej robo-bliźniaków, chihuahuay i rodziców.
Na dodatek te trzy utwory z serii animowanej robią świetną robotę, zwłaszcza zdaje się ten ze środka filmu genialnie się tam wpasował, byłem pod dużym wrażeniem.
Parę drobnych "ale" było, coś tam w oko nie wpadło, ale zupełnie nie pamiętam o co chodziło ;)

Transformers 2 od Baya - góra 5/10
Transformers 2 od Ciebie - 7+/10
Twoja praca 9+/10

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dzięki za `uprzejmość` ;D

ocenił(a) film na 5

Nie wierzyłem, że w tak drogim filmie może się znaleźć miejsce dla tak żenujących gagów i teraz żałuję, że czekałem na seans filmu w telewizji, zamiast trochę poszperać i dokopać się do tak okrojonej wersji. Po dzisiejszym seansie nie mam ochoty na "Transformersy" przez dłuuuższy czas, ale to są dokładnie takie zmiany jakich ten film potrzebuje.

Gratuluję zapału i zdolności!

Khaosth

Mam nadzieję że ktoś mi odpowie...
A jak się dodaje sceny?