PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121936}

Trener

Coach Carter
2005
7,8 109 tys. ocen
7,8 10 1 109169
6,4 23 krytyków
Trener
powrót do forum filmu Trener

Witam.
Szukam filmów które przedstawiają postaci płci męskiej o podobnej postawie do trenera (najlepiej też sportowo-wojskowe filmy, mogą być i policyjne). Nie tyle mi tu chodzi o główny wątek, czyli o pokonywaniu swoich słabości i szukaniu spełnienia w życiu. Wręcz odwrotnie. Chodzi mi tu o toksyczną relację pomiędzy okrutnym/obsesyjnym/opętanym trenerem/ojcem/wojskowym/policjantem/coś w tym guście który pragnie zmusić swojego syna (tak, syna, wiek bohatera jest bez znaczenia) do ciężkich treningów fizycznych (a przy tym kontrolować jego życie) wbrew jego woli, wbrew jego psychice i osobowości której nie cieszą ''męskie'' rozrywki. Taki obraz zrobienia z syna typu delta ''mężczyzny'' alfa. Bez złagodzeń, bez jakichś łzawych historyjek i wzruszeń, no i dobrze by było gdyby jednak kobiece postaci zostały mocno ograniczone. Gatunek filmu jest mi obojętny (choć sądząc po tym opisie to pewnie pasowałby tu dramat, horror lub gore).
Filmy które mogą być inspiracją do tego czego szukam to:
1. Billy Elliot - podobna historia, ale relacja ojciec<->syn nie jest tutaj pokazana w jakiś drastyczny sposób. Tym gorzej, bo ojciec ostatecznie podziela pasję syna, a mnie chodzi o zatwardziałego i naprawdę podłego konserwatystę.

2. Samowolka - ten kto oglądał zapewnie wie jak okrutny (no, interpretacja dowolna) był główny antagonista.

3. Pręgi/Męska sprawa - Relacja chyba najbliższa temu co chciałbym zobaczyć, ale brakuje tutaj wyraźnych scen ukazujących akty przemocy psychiczno-fizycznej.

4. Powrót - niedostępny ojciec..., niedostępna relacja.

5. Marzenia i łzy (dokument)

6. Full Metal Jacket

7. Wzgórza złamanych serc

8. Gran Torino

9. Lśnienie

Na razie to tyle. Jak mi się coś przypomni to dam znać.

Ertix_Poke

Whiplash

maciekoj

Może być, jednak mnie chodziło bardziej o filmy strice sportowe.

ocenił(a) film na 8
Ertix_Poke

Mam wrażenie, że ni eo tym był ten film - trener ich nie zmuszał do niczego i ne narzucał swojej woli. On im wskazał drogę, a to różnica...

ocenił(a) film na 8
Ertix_Poke

W tym samym klimacie, równie ostre podejście.. nie wiem czy tyrańskie, to subiektywna ocena.. https://www.filmweb.pl/film/McFarland-2015-661015
i z Costnerem kolejny, ale nie oglądałam jeszcze.. https://www.filmweb.pl/film/Ostatni+gwizdek-2014-685624