PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10088612}
7,8 602  oceny
7,8 10 1 602
Triumf serca
powrót do forum filmu Triumf serca

Czekam, czekam, czekam.

użytkownik usunięty

Dobrze, że ktoś w 2025 zechciał przypomnieć, kto to w ogóle jest Maksymilian Kolbe. Szkoda, że takie historie nie sa w głównym nurcie bardziej widziane. Byłem na planie filmu i widziałem zaangażowanie ekipy. Jeśli to będzie widać na ekranie to świetnie.

Pytanie czy twórcy przypomną tyko szlachetną postawę Kolbego z obozu, czy też jego ciemniejszą stronę. Mam tu na myśli jego antysemityzm.

użytkownik usunięty
Lukasz_Gugulski

Widziałem przedpremierowy pokaz. Były retrospekcje z jego życia ale raczej o antysemityźmie nic nie świadczyło. Ale w celi różne narodowosci i wyznania więc wydaje mi się że głównym przekazem filmu jest, że w obliczu śmierci możemy być ponad podziałami i dalej mieć nadzieję.

Podobno są jakieś przebitki z przedwojennego wydawania prasy (przeciw "nazistom i komunistom"), ale temat antysemityzmu tej prasy nie istnieje. Więc chyba laurka.

Lukasz_Gugulski

Może następny film zrobią o założycielce Żegoty, Zofii Kossak-Szczuckiej. Znów będziesz mógł błysnąć jak chrząstka w kaszance.

HamiIkar

Jak na razie to ty próbujesz błysnąć, nie mając zresztą nic sensownego do powiedzenia na temat.

Lukasz_Gugulski

"A właśnie, że ty". Ha ha ha, argumentacja z przedszkola. W twoim przypadku nie ma powodu by pisać bardziej złożony tekst bo ignorujesz rzeczowe argumenty. Dlatego tym razem tylko rzucam ci piłeczkę a ty aportujesz, judeo-lewacki piesku.

HamiIkar

Ale to ty szczekasz, bo nadal nic sensownego nie masz do powiedzenia.

Widziałem tylko zwiastun, czar nieco prysł jak Ojciec Kolbe mówił do esesmana po angielsku...