Nie ma nominacji dla Daft Punk. Nieporozumienie jakieś. Wielka szkoda...
Bardziej mnie dziwi brak nominacji za efekty, generalnie trochę skrzywdzili ten film.
Jest natomiast "choćby" nominacja za montaż dźwięku na (niestety) pocieszenie... No cóż lekko krzywdzące, zwłaszcza, że Iron Man 2 też nie dostał nominacji za efekty... Trzeba członkom Akademii najwyraźniej słuchawki i okulary nowe kupić...
p.s. cóż za zgodność, ja także dałem notę 7/10 ;)
nominacji za efekty nie ma tego nie rozumiem, akademia spod znaku gwiazdy dawida woli mega efekty w medium eastwooda???
ale daft punk niestety skrzywdzony ... liczę na 127 godzin oby nie okazało się wielkim przegranym
Ani za muzykę ani za efekty -.-
co jak co ale tych kategorii byłam pewna. PORAŻKA.
A pewnie TRON i tak nie zdobędzie tego jednego Oscara i będzie lipa -.- (ale trzymam kciuki)
Zgadzam się w stu procentach. Brak nominacji za efekty to w sumie mogę nawet zrozumieć. W końcu obecnie praktycznie każdy nowy film ma tak znakomitą oprawę, więc czasem trudno się dziwić, że jakiś został pominięty (co nie znaczy, że efekty w Tronie na to nie zasługiwały, wręcz przeciwnie, Alicję spokojnie w zestawieniu mogłyby zastąpić). Ale, że soundtrack nie dostał nominacji to już, jak to dobrze ujęłaś, PORAŻKA.
Po tym patrząc, szanse na Oscara za montaż dźwięku są niezasłużenie minimalne, i pewnie "przypadkiem" wszystko zgarnie Incepcja.
Tron powinien dostać nominację za efekty. Pominęli go tak samo, jak w tamtym roku "2012", który też nie dostał nawet nominacji.
No i co z tego? Przecież Oscar to nagroda motłochu, dla motłochu i przyznawana przez motłoch (może poza nagrodą za film nieanglojęzyczny). Już od dawna wiadomo, że przy wyborze nominacji do tej pożal się boże nagrody, liczy się to kto i ile ma kasy, wpływów i pseudo przyjaciół na których moża wywrzeć presję. Potem tylko liczą głosy oddane przez przedstawicieli tego półświatka i za kazdym razem wychodzi z tego kaszana, z której dystrybutorzy wyciągają kasę. Dlatego nie ma co żałować braku nominacji, bo My i tak wiemy swoje...i DP też wiedzą, że w normalnych warunkach taką nominację by otrzymali.