PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=487478}

Tron: Dziedzictwo

TRON: Legacy
2010
6,6 96 tys. ocen
6,6 10 1 96333
5,5 28 krytyków
Tron: Dziedzictwo
powrót do forum filmu Tron: Dziedzictwo

Jeff Bridges

ocenił(a) film na 9

jak go odmłodzili do roli clu ???

tynarus120

Na podstawie samych starych zdjęć komputer może stworzyć trójwymiarową cyfrową maskę, którą można nałożyć na dowolnego aktora. Tak tez było w tym wypadku. To samo było w Gladiatorze, w połowie kręcenia filmu Olivier Reed zmarł i sceny z jego wystąpieniami robił komputer :)

ocenił(a) film na 7
Mike_CK

WOW, dzięki, dowiedziałem sie nowej ciekawej rzeczy :)

m0bscene

Chyba nikt nie myślał, że to był makijaż, co nie?

ocenił(a) film na 9
_Tymon_

tak też było chyba w Beowulf

tynarus120

Beowulf był w całości komputerowy, a tutaj tylko poprawili twarz aktora ;)

ocenił(a) film na 9
Mike_CK

Mike nie wprowadzaj ludzi w błąd. Odmłodzony Jeff to efekt działań magików z Japońskiej firmy Matsuschita Electrics. Firma ta ma kilkunastoletnie doświadczenie w tworzeniu "żywych" modeli. Współpracowali m.in. przy tworzeniu ruchomych modeli Terminatora, mechanicznych dinozaurów w "Parku Jurajskim" i postaci obcego w 3 części filmu. Dwa lata temu po raz pierwszy udało im się stworzyć mechaniczną głowę, która jest w stanie odtworzyć każdy element ludkiej mimiki. Ludzkie mięśnie zastąpiono ponad setką miniaturowych serwomotorów umieszczonych w sztucznej głowie. Po zeskanowaniu zdjęć (konieczne są zdjęcia z każdej strony twarzy) jest możliwe stworzenie trójwymiarowego modelu twarzy dowolnego aktora. Później wykonuje się odlew twarzy z materuiału imitującego skórę i nakłada na mechaniczną głowę. Najwięcej czasu zajmuje odpowiednia regulacja serwomotorów, ponieważ każdy człowiek ma inną mimikę.
W "Tronie dziedzictwo" po raz pierwszy udało się w pełni dopracować i wykorzystać tą technikę. W filmie Clu był grany przez Jeffa, z tą różnicą że cały czas na głowie miał zielony kaptur, który w czasie obróbki zdjęć zastąpiono nakręconą osobno mechaniczną głową.
Na chwilę obecną firma Matsuschita pracuje nad stworzeniem robota który będzie w stanie całkowicie zastąpić aktora. Już teraz planowany jest film z udziałem samych robotów. Podobno wstępny model robo-aktora ma być zaprezentowany już w przyszłym roku na MiędzynarodowychTargach Robotyki i Automatyki w Tokio.

ocenił(a) film na 9
zonk_2

zapomniałem dodać, że firma Matsuchita stworzyła również robota, który jest używany na międzynarodowej stacji kosmicznej. Umożliwia on wszelkie naprawy i pomaga w rozbudowie stacji, bez konieczności wychodzenia astronautów w przestrzeń kosmiczną,

ocenił(a) film na 8
zonk_2

Nie wiem, skąd żeś tę historyjkę wytrzasnął, ale prawda jest taka, że za animację CLU jest odpowiedzialna firma Digital Domain - ta sama, która zdobyła już wcześniej Oscara za podobny efekt w "Ciekawym przypadku Benjamina Buttona" (akurat tam postarzano Brada Pitta). Zastosowano tu body dublera + nałożoną głowę CG. Jako dowód - zdjęcie z kamerkami do head-rigu:
http://1.bp.blogspot.com/_hvmztOoc6jE/TOk2hAyxYwI/AAAAAAAAAXg/8csi0r8fHBQ/s1600/ 9.JPG

ocenił(a) film na 9
Angrenbor

jak ktoś głupio pyta to głupio odpowiadam, chyba nikt nie wziął tego na poważnie <LOL>

ocenił(a) film na 8
zonk_2

Całkiem wiarygodna historyjka.

ocenił(a) film na 5
zonk_2

było widać po jego twarzy

użytkownik usunięty
Mike_CK

To samo było chyba w X-Men: Ostatni bastion kiedy odmłodzono Patrick Stewart'a i Ian'a McKellen'a w pierwszych scenach na początku filmu.

ocenił(a) film na 9

Ja z kolei gdzieś, kiedyś wyczytałem, że w czasie kręcenia KRUKA zmarł Brandon Lee i do końca filmu jego pstać była stworzona komputerowo...

ocenił(a) film na 8
simonetti

Technika ciągle się rozwija , kto wie czy za parę lat znów nie ujrzymy filmów z Marlonem Brando czy Brucem Lee

Rinzler

Tez o tym myslalem, ale niestety, robie w tej branzy i zdaje sobie sprawe ze stopnia komplikacji takiej operacji. :)
Zrobienie ruchow Bruce Lee bez jego samego graniczy z cudem.

ocenił(a) film na 4
simonetti

Tak to prawda - i mimo tego jak dawno mialo to miejsce, efekt byl rownie udany, jesli nie lepszy,

ocenił(a) film na 8
simonetti

tak, był animowany pegasusem

pa6l1

Ahahsa dobry koment.

ocenił(a) film na 8
pa6l1

A Pegasus to już coś złego ?

simonetti

Tylko, że Brandon zginął kiedy już kończyli nagrywanie materiału. Scena napadu była przy końcu w kolejności kręcenia. I brakowało chyba tylko kilku mniej ważnych. Więc dużo tego efektu nie musieli używać.

użytkownik usunięty
simonetti

tu akurat byczek....nakręcili cały film z Brandonem poza pierwszą sceną śmierci bohatera (i tej sceny Brandon Lee już nie dożył) dlatego na początku nie pokazali jego twarzy w ogóle więc nie ma mowy o jakichkolwiek efektach specjalnych. Brandon Lee zagrał w całym filmie poza pierwszą sceną która (sam nie wiem czemu) zostawili na koniec. Co do efektów to się nie znam ale fajnie wyszło:) Tylko prostuję kolegę....

ocenił(a) film na 5
Mike_CK

Tyle razy oglądałem "Gladiatora", a o tym nie wiedziałem... Nawet nie zwróciłem uwagi. Natomiast w "Tronie" odmłodzony Jeff - średnio wyszedł.

ocenił(a) film na 4
tynarus120

czary, normalne czary stworzone przez polsko-ukraińską firmę Hokus-Pokus Sp. z O.O.

ocenił(a) film na 6
piopio

Tylko szkoda, że Clu wygląda bardzo sztucznie w filmie. W porównaniu do prawdziwych aktorów będących obok niego, wyglądał jak wyjęty z gry komputerowej. Wyglądał jak postacie z Beowulf, który został całkowicie stworzony komputerowo. Oglądałem film i za każdym razem gdy tylko zobaczyłem Clu myślałem "Ależ on sztuczny". A szkoda, myślę, że można by było to lepiej rozwiązać.

ocenił(a) film na 6
zywul1

??
On był postacią wirtualną. Nie mógł być prawdziwy! Był programem, a nie człowiekiem. Musiał być w pewien sposób sztuczny.
"został całkowicie stworzony komputerowo" - a niby czym był?

ocenił(a) film na 6
Pan_Znak_Zapytania

szczerze to oglądałem go pod chmurką ze znajomymi i mogłem trochę rzeczy przegapić, ale jeśli reszta porgramow wygladala realistycznie, jak ludzie to czemu clu wygladal sztucznie?

ocenił(a) film na 6
zywul1

jakby się głębiej zastanowić, tylko jeden program był realistyczny (ten co bał się igrzysk i się zabił) reszta była jak najbardzije sztuczna (pomińmy widownię)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem