Alicja w Krainie Czarów
Harry Potter i Insygnia Śmierci: część I
Incepcja
Iron Man 2
Książę Persji: Piaski czasu
Medium
Niepowstrzymany
Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świtu
Ostatni Władca Wiatru
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna
Scott Pilgrim kontra Świat
Tron: Dziedzictwo
Uczeń czarnoksiężnika
Wyspa tajemnic
Który z powyższych filmów ma Waszym zdaniem największe szanse na Oscara za efekty
specjalne?
jak obejrzę TRONA to może zmienię zdanie ale jak na razie według mnie Incepcja a Ty jak uważasz??
Do tej pory również obstawiałem film Nolana. Teraz jednak (po obejrzeniu trailerów TRONA) trudno mi tak jednoznacznie wytypować zwycięski obraz. A jest przecież jeszcze "Alicja..." z początku tego roku. Także trudno powiedzieć... :)
nie Ala mi się wydaję że nie ma szans ogólnie mi się nie podobał ten film nie obraź się ale to ani śmieszne nie było i takie dziwne ogólnie a polski dubing to parodia na maxa. No ja bardzo jestem na Trona napalony pojadę do IMAX na niego a z recenzji różnych portalów wynika że efekty są spektakularne wiec pewnie Tron dostanie oskara :)
Oscara za efekty przydziela się za ich wysoką jakość, zaawansowanie technologiczne, nowatorstwo, współgranie z filmem, ich znaczenie w obrazie oraz (nieoficjalnie) poprawność "polityczną" samego filmu, a nie ze względu na to, że się podobają kinomanom i ludzie uważają, że są fajne.
Ocenianie efektów tylko na podstawie obejrzanego filmu, to jak ocenianie człowieka po samym wyglądzie.
Tutaj pod uwagę Akademia bierze również zaplecze technologiczne (szczególnie inwencję i nowe rozwiązania) i cały proces twórczy.
Co prawda zapoznają się z tym w ciągu kilkunastu minut, ale jednak nie jest to ignorowane.
TRON z 1982 r. - jeden z najbardziej przełomowych filmów wszech czasów w efektach specjalnych został zdyskwalifikowany za "oszukiwanie" komputerami... ;)
a mozesz zarzucic jakims linkiem gdzie opisane jest na jakiej zasadzie akademia wybiera i ocenia filmy? tylko obszernie i rzetelnie, bo chetnie poczytam.
Nie tworzę efektów, więc nie mam prawa oceniać, ale po cichu powiem, że stawiam na "Incepcję" lub "Trona", ze wskazaniem na ten drugi film.
TRON: Dziedzictwo wydaje sie być najbardziej oryginalny, ale czy w kwestiach technicznych wnosi jakąś nowa jakość do osiagnięć w branży. Trudno powiedzieć. Wiadomo że twarz Jeffa odmłodzono tam o 30 lat. Za coś podobnego nagrodzono już Ciekawy przypadek Bengamina Buttona. Jeżeli chodzi o animacje to nie sądzę by były one bardziej skomplikowane niż te z Iron Mana II. Incepcja natomiast również prezentuje całą gamę funkcjonujących już od dawna w kinie efektów. Jedynie trik ze zwijajacym się miastem był naprawdę nieporównywalną z niczym podobnym perełką. Jednak czy ta jedna scena wystarczy by pokonać TRON ? Poza tym trzeba pamietać iż nie można bagatelizować pozostałych filmów. Bodajże cztery lata temu byłem niemal pewien że nie może być innego werdyktu niż wygrana pierwszej część Transformersów. Czegoś takiego świat wcześniej nie widział. I co wygrywa ? Wtórne chociażby do dwa lata starszych również nominowanych do oscara Kronik Narnii animowane misie z Złotego kompasu. Moim zdaniem bardzo silnym pretendentem do zwycięstwa obok wspomnianej dwójki jest również wymieniany już Iron Man II. Animacja tych robotów jest tak realna iż żaden z Transformerów ani nawet pierwszy Iron Man jej nie dorównują. Pytanie czy tych albo podobnych technik nie nagrodzono juz przy okazji Avatara ? Czas pokaże. Myslę jednak że pomimo że nominacji będzie pięć oscar powedruje do Incepcji, TRONA, lub Iron Mana II. Alicja i Harry raczej bez szans ale kto wie.
Twarz Jeffa nie odmłodzono komputerowo. Ten efekt zastosowano w X-Men ostatni Bastion. Gdybyś się przyjrzał dobrze zobaczył byś, że cała postać młodego Jeffa/CLU jest całkowicie komputerowo. Nie podobał mi się ten efekt bo było to widoczne. Grafika jest na coraz lepszym poziomie, ale była zauważalna sztuczność mimiki u CLU i młodego Bridgesa.
TRON NIE DOSTANIE OSKARA BO ZA MAŁO ZAROBIŁ, NAGRODY DOSTAJĄ CI ,KTÓRZY ZARABIAJĄ KROCIE NAWET JEŚLI SĄ DENNYM KICZEM NA PRZYKŁAD LADY GAGA CZY JUSTIN BIBER, KTÓRZY ZGARNIAJĄ NAGRODY TYLKO ZA TO , ŻE PARĘ MILIONÓW OGLĄDA ICH NA YOU TUBIE.
Moim zdaniem Tron. Byłam na nim w kinie i efekty były świetne. Ale właśnie, mało zarobił...
Też mi się tak wydaję, z lekkim wskazaniem na TRON, ale Incepcja też była niczego sobie.
Po zastanowieniu się sądzę że w kategoriach technicznych wszystko zgarnie Incepcja. Czemu? Bo będzie to nagroda pocieszenia za to że w głównych kategoriach zwycięży TSN.
Alicja albo Tron, naciskiem na to drugie. Incepcji nie oglądałam, więc oceniać nie mogę...
LOL xD guzik prawda, że filmy które zarabiają krocie dostają oscary. The Hurt Locker nawet nie był puszczany w Polsce a i tak zdobył chyba z 5 oscarów w tym za najlepszy film gdzie wielkim faworytem był Avatar.
TRON: DZIEDZICTWO został pominięty i nie dostał nawet nominacji..... Akademia zaserwowała nam powtórkę z rozrywki ( pierwszy Tron z 1982 został wykluczony za zbyt nowatorskie efekty). Dwójce należała się przynajmniej nominacja.... Szkoda.
Teraz to faworyt jest jeden: Incepcja.
Teraz Incepcja jest już niemal pewniakiem. Chciałbym żeby wygrała, bo przynajmniej nie męczyła tym 3D.
Akademia ogląda 15-minutowe pokazy w stylu "making of"(powstawanie efektów wizualnych) każdego filmu z listy, żeby wybrać nominowane.
Pokaz Trona podobno im się nie spodobał, był za mało urozmaicony (no wiecie, za mało kolorów itd..).
Takie rzeczy można wyczytać z forów poświęconych grafice i efektom wizualnym. Wypowiadają się tam ludzie zarówno z Pixara, Wety, Dreamworks czy Digital Domain.
-------------------------------
Kilka wypowiedzi na temat braku Trona na liście nominowanych za vfx:
"I am dumbfounded... While I take nothing away from the talent and execution of the artists on Alice and Hereafter, I thought for SURE Scott Pilgram and Tron:Legacy would be replacing those two.
Just goes to show the Oscars are a weird beast."
- FX Technical Director Prime Focus VFX, Vancouver
"I definitely agree with everyone who is upset that "Tron: Legacy" didn't at least get a nod. "
-James de Ciutiis Mind's Eye Studios, LLC Wildomar, USA
"No Tron or Tangled in the mix for their respected categories? Really disappointed!"
-Technical Director Digital Domain, Los Angeles
"From what I hear the Tron Bake off presentation was not as strong as some of the others. That being said I was shocked it did not make the cut."
- VFX Supervisor, Canada
"I talked with some of the guys at the bake off and they said the Alice presentation was very well done and felt like there was some achievment as the Tron presentation left them feeling flat and everything was very much the same. I would have loved to see the hearafter presentation as to what they did."
VFX Supervisor, Canada
Brak nominacji dla filmu Tron: Dziedzictwo to takie samo zaskoczenie jak to że rok temu brakło nominacji dla filmu 2012. Dziwna jest ta Akademia. Nominowano Alicję, Incepcje, Iron Mana II - i to mógłbym zrozumieć, chociaż ten Iron Man w porównaniu z poprzednim też nie rzuca specjalnie na kolana, a Harry Potter to dla mnie jakieś totalne nieporozumienie. Ta część pod względem technicznym nie ma w sobie nic innowacyjnego w porównaniu z poprzednią, czy nawet jeszcze poprzednią. Piątego z filmów nie widziałem. Medium jest dla mnie jak na razie zagadką. Teraz w tym gronie najbardziej oryginalna wydaje sie być Incepcja. Czy jednak jest na tyle innowacyjna by dostać Oscara ? Po tym co się stało przy nominacjach trudno cokolwiek przewidzieć. Jeżeli chodzi o nominacje w kategorii najlepszy film to moim zdaniem brakuje Wyspy tajemnic z Di Caprio. Jest co prawda Incepcja, ale jedno nie musi wykluczać drugiego. Najpierw włazili w tyłek Scorsese. Gangi Nowego Jorku, Aviator, Infiltracja, a teraz udają że go nie ma. Wyspa tajemnic jest jak wynika z opini widzów i krytyki jednym z lepszych jak nie najlepszym w gronie filmów jakie zrobił z Di Caprio. Tron natomiast był z całą pewnościa najorginalniejszym technicznie filmem roku 2010. Jedynie Incepcja w ogólnym rozrachunku go bije. Piszę ogólnym bo spogladam na nią przez pryzmat rewelacyjnej fabuły której Tronowi brakuje.