Witam! Czy mógłby mi ktoś napisać tłumaczenie słów wypowiadanych w utworze "The Grid" ??? Część znam, ale niestety nie całą, a zależy mi na jak najwierniejszym przetłumaczeniu.... najlepiej tak jak było w kinie:)
Chyba coś takiego nie jestem specem z angielskiego ale myślę, że mniej więcej o to chodzi.
The Grid.
A digital frontier.
I tried to picture clusters of information as they Moved through the computer.
What do they look like? Ships, motorcycles.
With the circuits like freeways.
I kept dreaming of a world I thought I'd never see.
And then, one day... I got in.
Sieć
Cyfrowa granica
Starałem się uchwycić klastery informacji kiedy przemierzały komputer
Jak wyglądają? Jak statki, motocykle?
Z obwodami niczym autostrady
Marzyłem o świecie którego nie mogłem zobaczyć
I wtedy....pewnego dnia ...znalazłem się w nim.
Może też być tak:
Sieć
Cyfrowa granica
Starałem się uchwycić klastry informacji przemierzające komputer
Jak wyglądają? Jak statki, motocykle?
Z obwodami niczym autostrady
Marzyłem o świecie którego miałem nigdy nie zobaczyć
I wtedy, pewnego dnia...znalazłem się w nim.
może i lepiej nie znam się na języku specjalistycznym:) Sam nie pamiętam jak to było przetłumaczone w kinie.
No mniej więcej było to tak! Dzięki :) mam zamiar zrobić sobie coś na kształt zwiastuna właśnie z tym utworem...:)
Trochę nie bardzo z tym fragmentem: "Starałem się uchwycić klastry"."I tried to picture clusters" powinno być raczej przetłumaczone jako:
Starałem sobie wyobrazić...
Według mnie Grid to po prostu sieć (czegoś). Pierwszy Tron powstał jeszcze przed Internetem - ale Grid odnosi się do czegoś takiego.
Jak dla mnie Sieć jest trochę zwodnicza bardziej pasowała by Siatka, jeśli chodzi o sens znaczenia.
Dla mnie też "Grid" jakoś tak nie pasuje, ale my mówimy po naszemu, oni po ichszemu to i wiedzą lepiej ;). A tak przy okazji z Wielkiego Słownika PWN-OXFORD (który uważam za naprawdę dobry):
grid /grid/ n
1. (grating) krata f
2. Culin (grill) ruszt m
3. (pattern) siatka f also Geog; the city is laid out on a grid (pattern) ulice miasta tworzą siatkę prostopadłych linii
4. GB (network) sieć f; the national grid krajowa sieć energetyczna; the rail grid sieć kolejowa
5. (in motor racing) pole n startowe
6. Electron (electrode) siatka f
7. US infml (gridiron) boisko n do futbolu amerykańskiego