PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=487478}

Tron: Dziedzictwo

TRON: Legacy
2010
6,6 96 tys. ocen
6,6 10 1 96333
5,5 28 krytyków
Tron: Dziedzictwo
powrót do forum filmu Tron: Dziedzictwo

Świetnie zrobiona scenka sprzed 2 lat na comic con to nie był "zaledwie" przedsmak filmu, czego większość oczekiwała.
To była czysta esencja kultowego TRON-a, której zabrakło w samym filmie...
Mówię o tym: http://www.youtube.com/watch?v=1AwvuirSEAA
Chcecie dobrego Trona w unowocześnionym stylu? Zobaczcie to na youtube i... to by było tyle.

Zawiedli scenarzyści, a jeszcze bardziej (i przede wszystkim) reżyser. Popełnił wiele błędów. Film ma totalnie skopane tempo akcji (tzw. pace, coś co w gnojonym Avatarze jest wykonane bardzo dobrze), jest za dużo muzyki (która sama w sobie jest niesamowita) - co daje efekt ciągłego, monotonnego teledysku i słabo jest dopasowana (scena z lightjetami woła o pomstę do nieba, muzyka kompletnie nie pasuje i niszczy scenę doszczętnie). Szczerze mówiąc, wolałem posłuchać sobie świetny soundtrack bez filmu ;)

Jedyna postać, która mi się naprawdę spodobała to CLU, reszta jest nijaka. Akrobacje Rinzlera/Trona były świetne, ale było ich tak mało, że zmieściłyby się w krótkim trailerze.

Mogę wybaczyć bardzo wiele takiemu filmowi, ale skopanych, "niewgniatających w fotel" scen akcji z nikłymi pokładami emocji już nie potrafię... Potencjał takich scen był dosłownie GIGANTYCZNY, a wykorzystano z tego zaledwie namiastkę.

Film nie jest zły, ale po czymś takim oczekuje się znacznie więcej niż zaoferowano.

Aha. Na koniec warto wspomnieć, że kultowa, piękna scena teleportacji do świata wirtualnego z TRONA z 1982 r (którą w pewnym stopniu Wachowscy wzorowali się przy bullet-time w Matriksie) bije totalnie to "coś", co było w kontynuacji... a raczej nie było, bo to prawie 2-sekundowe "biiiip" nie wiem jak nazwać...

Kazioo

No cóż ja się zawiodłem bardzo. Poza tym co było już w trailerach, to film nie zaofiarował nic, ani fabularnie ani wizualnie. Muzyka dobra, ale czasami jest jej za dużo. Film został skopany, postaci w ogóle nie czuć, nawet CLU. Jedynie Qurrora trochę ratuje film.

Film jest kiepski, i masa pieniędzy wydanych na marketing nie zmienią tego :/ Wolałbym aby ten film nie powstał, bo jest poprostu chamskim wykorzystywaniem orginalnego filmu do przyciągnięcia ludzi. Sam z siebie nie ofiaruje wiele.

5/10, bo poniżej oczekiwań (moich, czyli fana Trona)

ocenił(a) film na 10
Kazioo

jednak w tym szaleństwie nie było metody żeby reżyserię powierzyć debiutantowi, specjaliście od efektów. trudno
ja TRONa kocham, dlatego mogę mu wiele wybaczyć.
zobaczymy co przyniesie część trzecia.

ocenił(a) film na 10
dzesio

na marginesie: ciekawe co zrobi z "czarną dziurą" i "ucieczką Logana"?

dzesio

Jedyna sensowna, ciekawa i nowa rzeczy, to zakończenie z Qurrorą. Powinni oprzeć na tym film i pociągnąc konsekwencje, a tak przyjdzie czekać na trójkę, tak jak mówisz.

ocenił(a) film na 1
baryluk

erm chcesz powiedziec ze jak quorra po wyjsciu z grida byla juz ubrana w fajne latexowe ciuszki , zas flynn mial swoja stara kurtke to bylo sensowne ? A wogole jak oddychala, miala pluca zapisane w kodzie ? to nie bylo ciekawe tylko dopelnilo obraz rozpaczy u mnie ;)

ocenił(a) film na 10
diseasex

można sobie na siłę tłumaczyć, że to właśnie w tym celu był potrzebny dysk flynna żeby cyfrowe twory mogły żyć w realu. program w nim zapisany dodał niezbędne gadżety jak płuca czy wątroba :-)

ocenił(a) film na 7
Kazioo

Zgadzam się z tobą we wszystkim. I dodam jeszcze parę rzeczy.

Od czasu "Alicji" nie widziałem filmu z tak skopanym tempem. Film zaczyna sie wlec gdzies od momentu pojawienia się "samotni" A zapowiadało się na dynamiczny film akcji.

3D wypadło słabo. To właściwie zbędny bajer, bo nic fajnego przy jego pomocy nie pokazali. Uwierające okulary i przyciemniony obraz tylko przeszkadzały.

Fakt, sceny akcji miały potencjał. Ale było ich za mało: pojedynek na dyski, pojedynek na motocyklach, krótka scena w klubie i scena z myśliwcami. Łącznie 4 !

Czemu Flynn nie mógł wyjść przez portal? Bo co się miało stać? Czemu nie mogli po prostu skasować CLU (przecież to tylko kopia)? Co by się stało? Czemu jedynym sposobem na zniszczenie CLU była asymilacja? Skąd w latach osiemdziesiątych komputer z dotykowym ekranem? I skąd się wziął ten przepotężny laser? No ja wiem że cześć tego to po prostu słabe rozwiązania scenariuszowe (Flynn nie może wyjść i już, dlatego siedział 20 lat w komputerze). Ale ten laser... Flynn już w latach 80. miał przepotężną maszynę, która z niczego potrafiła tworzyć żywą ludzką tkankę. Klucz do nieśmiertelności. Wynalazek wart pierdylion dolarów. A on się podniecał sztuczną inteligencją?

Dodałbym jeszcze nierówny poziom odmłodzenia Bridgesa (raz wygląda jak żywy, raz jak plastik), niewykorzystany wątek Trona, nierówny poziom muzyki (utwory dynamiczne, były za mało dynamiczne, a te symfoniczne, za mało symfoniczne (przydałby się chór)).

Oczekiwałem że "Tron: Dziedzictwo" urwie mi głowę i nasika do szyi, a dostałem lekkiego liścia.

P.S. Czy tylko mi "samotnia" starego Flynna skojarzyła się z końcówką "2001: Odyseja Kosmiczna"? Te świecące kwadraty na podłodze, te meble...

ocenił(a) film na 3
Kazioo

no cóż nie pozostaje mi nic innego, jak zgodzić się z Wami. Nuda, przewidywalność, a jedynym elementem 3D była reklama telewizorów przed seansem i logo filmu zaraz na początku.
Nawet Jeff tego filmu nie uratował. 3/10 dawno się tak nie wynudziłem

Pan_Kukurydza

Moim zdaniem film nie jest aż tak zły.
-efekty specjalne choć nieliczne są bardzo efektowne.
-bardzo dobrze dobrani aktorzy, np quorra.
-świetna muzyka.
-(do pewnego momentu) fabuła
osobiście daje 7/10

magneticPanda

fajnie by było gdyby ktoś dał nagłówek SPOJLERY, nikomu by się nic nie stało...

ocenił(a) film na 2
ericdraven1234

Lipa, nic poza tym. Poszlam na ten film ze wzgledu na obiecywany przez tworcow postep wzgledem Avatara. Postepu nie zauwazylam, krok w tyl - owszem. Mimo, ze na poczatku wspomniane bylo o kilku scenach w 2D to mialam wrazenie, ze caly film taki jest. Bardzo sie zawiodlam. Ocena 2 ze wzgledu na fajnego aktora i z sentymentu do gatunku filmowego. Plus za muzyke.

ocenił(a) film na 6
Kazioo

kolejna opinia wychwalajaca zajebisty VFX Grid i Clu....