PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=487478}

Tron: Dziedzictwo

TRON: Legacy
2010
6,6 96 tys. ocen
6,6 10 1 96337
5,5 28 krytyków
Tron: Dziedzictwo
powrót do forum filmu Tron: Dziedzictwo

Jak wiemy w Tronie z 1982 roku twórcy zgrabnie ukryli różnego rodzaju żarty mniejsze lub większe, np.:

- Sark (David Warner) patrzy na Pac Mana
http://terribleanalogies.com/blog/wp-content/uploads/2010/04/tron-pac-man.jpg

- w czasie lotu Słonaczeną Żaglówką, uciekinierzy przeltaują nad zakamuflowanym obrazem Mickey
http://www.thatmoviesucked.com/wp-content/uploads/2010/04/tron-mickey.jpg

Zauważył ktoś cos podobnego w tej części?

ocenił(a) film na 10
endriu3

nikt nic nie zauważył?

endriu3

Pójdę, zobaczę i dam znać ;) Ale dzięki za cynk! Będę się uważniej przypatrywać.

użytkownik usunięty
endriu3

Symbol na czole Castora przypomina logo Ubuntu - takiej odmiany linuksa.

ocenił(a) film na 9
endriu3

Być może nie jest to nawiązanie do gier komputerowych ale mnie jednoznacznie skojarzyło się pytanie, które padło na zebraniu rady nadzorczej na początku filmu:
co w zasadzie nowy system oferuje nowego użytkownikom oprócz zmiany cyferki - szczególnie biorąc pod uwagę, że zdzieramy za niego pieniądze ze studentów i uczniów...
A może to tylko moje przeczulenie na tym punkcie

ocenił(a) film na 10
Lemka

taa to było wymowne....

ocenił(a) film na 9
endriu3

Sam... im not your father - może to tylko moje wrażenie, ale imo zbijanie się z pewnej sceny ojcowsko synowskiej w SW :]
Sytuacja gdy Flynn (dodajmy że wygląda jak Obi-Wan)ma zgarnąć jeden pojazd latający rozmowa ze strażnikiem i pacnięcie w łeb wg mnie znów zbijackie przeinaczenie sceny gdzie w SW porywają statek przy użyciu mocy.
Ze smaczków jeszcze wyczaiłem że mimo posiadania ultra świetnego najnowszego systemu Encom ze swoim głównym światłym twórcą siedzą na Linuchu albo czymś unixowym [filmik z marvem wyłączony przez grep ---> kill]

scovron123

nie nazwałbym tego żarcikami. smaczkami (unix w encomie czy piwnicy flynna, sw, obi-wan, moc, tekst , "nie jestem twoim ojcem", krążownik imperiany) też nie są smaczkami. są zbyt oczywiste i czerpią ogólnie z popkultury, takich nawiązań mogę znaleść spokojnie sto. No, a może poprostu jestem uważnym widzem. A odwołania do SW to jedyna dobra rzecz przeniesiona również z TRONa 1982 (w nim też jest mnóstwo odwołań do SW). Żarcików na miarę myszki myki (nieźle ukrytej, i sam jej nie odkryłem) czy małego pac-mana (którego zauważyłem przy drugim oglądaniu) tutaj narazie nie znalazłem.

ocenił(a) film na 9
endriu3

Kiedy młody Kevin Flynn rozmawia z Samem w jego pokoju wisi plakat Tronu z 1982 :D
No i kolejne nawiązanie do Gwiezdnych Wojen kiedy Sam po walce na dyski bierze ten podłużny przedmiot (nie wiedziałem jak to nazwać :P) i trzyma go jak świetlny miecz myśląc że zaraz się włączy xD

ocenił(a) film na 10
Psychol_91

no ok ale czy ktos zauwazyl jakies symbole w stylu Mickey Mouse?

ocenił(a) film na 8
endriu3

Nie wiem czy to mi się tylko tak wydaje ale gdy starszy Flynn chodził medytować to skojarzyło mi się to z rolą właśnie Jeffa Bridgesa w Bigu Lebowskim i Człowieku, który gapił się na kozy, gdzie grał takich hipisów; medytujące, żyjące w jedności z naturą postacie. Może taki żarcik, auto-ironia odnośnie dorobku jednego z głównych aktorów? :P

Widok z tarasu Sama w kanciapie-garażu i widok z hacjendy jego ojca, na podobnej zasadzie - duża przestrzeń, ogromne przejście w "ścianie".

ocenił(a) film na 10
endriu3

z kolei sam tytuł i nazwa Tron pochodzi od słowa: ElelcTron, choc niektorzy upatrywali jego genezę w poleceniu "trace on/trace off".

ocenił(a) film na 10
endriu3

a ten pan mógłby byc zywa reklama dla produkcji:
http://statichg.demotywatory.pl/uploads/201004/1271859957_by_q4max.jpg

ocenił(a) film na 10
endriu3

z kolei Clu, imię komputerowego alter ego Flynna, pochodzi od nazwy bardzo starego języka programowania.