Ed tv- też o facecie w reality show.
Jest podobny, ale mi się nie podobał, wyłączyłam po 40 min:)
Za to TS bardzo mi się podobał.
Dziękuje,może obejrzę :)
TS-jeden z moich ulubionych filmów i dlatego za wszelką cenę chcę znaleźć podobne filmy :)
Show z Czarkiem Pazurą, ma dość niską ocenę, ale moim zdaniem film bardzo dobry.
Ja miałam nieodparte skojarzenie z "Pięknym umysłem". To są dwa równie przerażające studia życia wewnętrznego schizofrenika (a po trosze - każdego z nas), ale utrzymane w innym klimacie; "Truman Show" wydaje się bardziej dowcipny - choć to de facto groteska...
Oglądałam oba filmy i raczej nie zauważam podobieństw :) jakby z dwóch,odmiennych światów
Podobieństwo polega m.in. na reżyserskim koncepcie: widz ogląda to, co dzieje się w głowie bohatera. W "Pięknym umyśle" był to m.in. współlokator czy szpiedzy-pracodawcy głównego bohatera (te postaci de facto nie istniały), a w "Truman Show" takim zwizualizowanym zwidem było całkowite złudzenie Trumana, że jest śledzony itd. (psychiatria nazywa ten swoisty egocentryzm "urojeniami ksobnymi"). W "Truman Show" ten świat wewnętrzny bohatera pokazany jest na tyle realnie, że złudzenia mieszają się z rzeczywistością - również w głowach widzów, którzy myślą, że to film wprost o reality show ;)
Przedstawienie wyobrażeń jako realnych ludzi i zjawisk - bardzo mocno łączy oba te filmy. Aż sprawdzałam, kto od kogo zgapił ;)
A inna sprawa, że światy bohaterów są trochę inne.
Oczywiście,pod takim kątem też patrzyłam,ale równie dobrze można się uprzeć,że 'Skhizein','Obłęd','Darwin.Miłość i ewolucja' oraz inne filmy tego typu są podobne...jakby na siłę doszukiwanie się zbieżności nie uważasz ? :)
"Dom w głębi lasu" - bardzo podobny moim zdaniem, bohaterowie nie wiedzą że są w reality show. Nie zrażać się tylko, że horror, bo to bardziej komedia/parodia horroru ;) świetny!
Ty chyba nie mówisz poważnie. Dom w .... to szmira dekady. Gówno nad gównami. Ty porównujesz te dwa diametralnie inne filmy?
Zgadzam się, Dom w głębi lasu jest podobny do tego filmu, tylko to jest bardziej komediowa wersja od tego super horroru.
Pójdę w inną stronę - w stronę uświadamiania sobie, że świat, w którym żyjemy jest fikcją - przede wszystkim "Matrix", "Wyspa", "Dawca pamięci". Może być też "Gra" i "Wróg publiczny" (troszkę inna manipulacja). A ze starszych - "Uciekinier" (siła telewizji).
W filmach rzeczywiście możemy doszukiwać się wielu wskazówek dla otaczającego Nasz świat. Odkrywamy Prawdę dokładając co chwilkę kawałeczek puzzla, że wiedza się nasza poszerza. Obserwując niebo dostrzec można wiele zaskakujących widoków, które diametralnie mogą zmienić postrzeganie świat np. chmura za słońcem :
https://www.youtube.com/watch?v=s4gkJkh3OFI&t=20s&disable_polymer=1
Prawdę każdy z Nas ma w Swoim Dobry i Pięknym Serduszku, którą na nowo odkrywamy. Niech to odkrywanie Prawdy Jest dla Nas Radosne oraz Wspaniałe tu i Teraz. Niech Jest Miłość , Dobroć, Radość oraz Szczęście Tu i teraz, aby nie czekać na to ,aby tak było. Trzymajcie się ciepło :)