PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=189}

Truman Show

The Truman Show
1998
7,4 525 tys. ocen
7,4 10 1 524757
8,0 89 krytyków
Truman Show
powrót do forum filmu Truman Show

Podobne filmy ?

ocenił(a) film na 10

Dajcie propozycje :))

ocenił(a) film na 8
adult

Ed tv- też o facecie w reality show.
Jest podobny, ale mi się nie podobał, wyłączyłam po 40 min:)
Za to TS bardzo mi się podobał.

ocenił(a) film na 10
Xandria

Dziękuje,może obejrzę :)
TS-jeden z moich ulubionych filmów i dlatego za wszelką cenę chcę znaleźć podobne filmy :)

Xandria

Inne podobne tutaj http://www.filmypodobnedo.pl/Truman-Show/

ocenił(a) film na 9
adult

Show z Czarkiem Pazurą, ma dość niską ocenę, ale moim zdaniem film bardzo dobry.

ocenił(a) film na 8
adult

Ja miałam nieodparte skojarzenie z "Pięknym umysłem". To są dwa równie przerażające studia życia wewnętrznego schizofrenika (a po trosze - każdego z nas), ale utrzymane w innym klimacie; "Truman Show" wydaje się bardziej dowcipny - choć to de facto groteska...

ocenił(a) film na 10
Federica

Oglądałam oba filmy i raczej nie zauważam podobieństw :) jakby z dwóch,odmiennych światów

ocenił(a) film na 8
adult

Podobieństwo polega m.in. na reżyserskim koncepcie: widz ogląda to, co dzieje się w głowie bohatera. W "Pięknym umyśle" był to m.in. współlokator czy szpiedzy-pracodawcy głównego bohatera (te postaci de facto nie istniały), a w "Truman Show" takim zwizualizowanym zwidem było całkowite złudzenie Trumana, że jest śledzony itd. (psychiatria nazywa ten swoisty egocentryzm "urojeniami ksobnymi"). W "Truman Show" ten świat wewnętrzny bohatera pokazany jest na tyle realnie, że złudzenia mieszają się z rzeczywistością - również w głowach widzów, którzy myślą, że to film wprost o reality show ;)
Przedstawienie wyobrażeń jako realnych ludzi i zjawisk - bardzo mocno łączy oba te filmy. Aż sprawdzałam, kto od kogo zgapił ;)
A inna sprawa, że światy bohaterów są trochę inne.

ocenił(a) film na 10
Federica

Oczywiście,pod takim kątem też patrzyłam,ale równie dobrze można się uprzeć,że 'Skhizein','Obłęd','Darwin.Miłość i ewolucja' oraz inne filmy tego typu są podobne...jakby na siłę doszukiwanie się zbieżności nie uważasz ? :)

ocenił(a) film na 8
adult

Niczego się nie doszukiwałam: to było bardzo mocne, spontaniczne skojarzenie.

ocenił(a) film na 10
Federica

W porządku :)

ocenił(a) film na 10
adult

już w innym wątku proponowałem: "Osada" (Village)

ocenił(a) film na 7
Hassano

klinika :D

ocenił(a) film na 10
Hassano

Dzięki,dzięki i proszę o więcej ;)

ocenił(a) film na 10
adult

"Dom w głębi lasu" - bardzo podobny moim zdaniem, bohaterowie nie wiedzą że są w reality show. Nie zrażać się tylko, że horror, bo to bardziej komedia/parodia horroru ;) świetny!

ocenił(a) film na 9
czemuwszystkozajete

Ty chyba nie mówisz poważnie. Dom w .... to szmira dekady. Gówno nad gównami. Ty porównujesz te dwa diametralnie inne filmy?

ocenił(a) film na 9
czemuwszystkozajete

Zgadzam się, Dom w głębi lasu jest podobny do tego filmu, tylko to jest bardziej komediowa wersja od tego super horroru.

ocenił(a) film na 8
adult

Kłopotliwy człowiek :)

adult

the game

ocenił(a) film na 10
powcy

Yhm :) zapamiętane.

adult

Pójdę w inną stronę - w stronę uświadamiania sobie, że świat, w którym żyjemy jest fikcją - przede wszystkim "Matrix", "Wyspa", "Dawca pamięci". Może być też "Gra" i "Wróg publiczny" (troszkę inna manipulacja). A ze starszych - "Uciekinier" (siła telewizji).

ocenił(a) film na 10
Vinga2312

W filmach rzeczywiście możemy doszukiwać się wielu wskazówek dla otaczającego Nasz świat. Odkrywamy Prawdę dokładając co chwilkę kawałeczek puzzla, że wiedza się nasza poszerza. Obserwując niebo dostrzec można wiele zaskakujących widoków, które diametralnie mogą zmienić postrzeganie świat np. chmura za słońcem :
https://www.youtube.com/watch?v=s4gkJkh3OFI&t=20s&disable_polymer=1
Prawdę każdy z Nas ma w Swoim Dobry i Pięknym Serduszku, którą na nowo odkrywamy. Niech to odkrywanie Prawdy Jest dla Nas Radosne oraz Wspaniałe tu i Teraz. Niech Jest Miłość , Dobroć, Radość oraz Szczęście Tu i teraz, aby nie czekać na to ,aby tak było. Trzymajcie się ciepło :)

ocenił(a) film na 10
adult

Pomniejszenie - Podobnie jak w Trumanie jest tam stworzony Świat pod kopułą tylko w wersji miniaturowej dla ludzi, którzy tam żyją po zmniejszeniu swojego ciała :) Trzymajcie się cieplutko :)
https://www.filmweb.pl/film/Pomniejszenie-2017-503386