Mam do Was pytanie. W trzeciej części dochodzi do katastrofy statku. W programie telewizyjnym pokazują uratowanych. Wśród nich jest Zamachowski z żoną. Myślicie, że jest to powiązane z częścią drugą? Czy też doszukujecie się rozwinięcia częsci drugiej w części trzeciej? Dwójka kończy się, gdy ta żona - Dominique Vidal - pokazuje Karolowi, że znów chce być jego żoną. W trójce uciekają razem ze statku. Wychodzi na to, że Karol wyciągnął żonę z więzienia i chcieli wyjechać z kraju.
Myślicie, że to błędna logika? Wybaczcie, jeśli temat ten został poruszony gdzieś niżej i zatonął, a ja go nie odnalazłem.
Pozdrawiam
Myślę, że nie ma sensu szukać drugiego dna ani innych analogii. Przyjemnie, że na końcu Czerwonego pojawia się Delpy i Zamachowski, ale nie ma to żadnego powiązania narracyjnego. Można wysnuwać miliony interpretacji - i dobrze - ja zadowolę się tym, że wszystko inne w Czerwonym podobało mi się tak bardzo, że nie rozpatruję migawki z końca filmu w takich kategoriach.
Nieglupie, nie pomyslalem o tym. "Czerwony" jest zamknieciem tryptyku, podsumowaniem calosci. To film o braterstwie (rzadko dzis uzywane slowo) i pogodzeniu. Tak, taka interpretacja brzmi bardzo prawdopodobnie.
moim zdaniem chodzi o to, że braterstwo wygrało z równoscią i wolnością. Równy, równiejszy, wolny, niewolny, każdy jest człowiekiem. tak rozumiem tę trylogię. dlatego może wyciągnął ją z więzienia(?)
po napisaniu tego wyszedł mi okropny banał, ale to do siebie mają filmy kieślowskiego. chyba nie powinno ich się do końca nazywać