Naprawdę dobry film. Włączyłem od niechcenia obawiając się zbyt górnolotnych metafor i
innych. Oczywiście jeżeli ktoś ma ochotę przyczepić się do czegoś to i tak znajdzie jakieś
nieistotne szczegóły. FIlm jest dobrze zrobiony, nie można się przyczepić do całkiem
oszczędnej gry aktorów. O czym jest ten film?Dla mnie ten film jest gdzieś miedzy
poszukiwaniem dobra w sobie,próba bycia lepszym a tym co jest tu i teraz w Polsce. Czyli
ugrzęźniecie gdzieś miedzy szlachetnymi ideami i dobrymi ludźmi a polska hołota. Hołotą
która niestety stanowi jeszcze wiele milionów Polaków, poczynając od wiejskiej mentalności
a na dresiarzach czy lekarzach łapówkarzach kończąc. Mimo ze film można uważać za dość
uniwersalny to myślę ze watek Polski jest równie istotny. Jacy jesteśmy jako Polacy? Na
jakie zachowania się godzimy? Obok ilu rzeczy przechodzimy na co dzień udając ze nie
widzimy? Dla mnie ten film jest o tym. A wątek Jana Pawła II ? Nie przeszkadzał tutaj w
ogóle i myślę ze reżyser świadomie chciał odesłać Polaków do ich własnego obrazu. Czyli
piękne gesty niedzielne i uniesienia od święta a hipokryzja i nieumiejętność życia na co
dzień.