Trzynaste piętro

The Thirteenth Floor
1999
7,2 21 tys. ocen
7,2 10 1 21336
5,6 5 krytyków
Trzynaste piętro
powrót do forum filmu Trzynaste piętro

Skoro główny bohater spokojnie dojechał swoją 911 do granicy symulacji na jednym baku
to znaczy że świat nie był za duży. Więc skąd bohaterowie wiedzieli o Francji i jak mogli tam
telefonować? Chyba że pojechał w przeciwnym kierunku...

ocenił(a) film na 7
danaj

A ty rozumiem byłeś na Księżycu, Sherlocku?

użytkownik usunięty
danaj

symulacja była tak zaprogramowana, by nie ruszali się za bardzo. Reszta świata istniała tylko w informacji ogólnej, telefony, połączenia. Wszystko sztuczne. Tak naprawdę nigdzie nie dzwonili. Mnie natomiast interesuje inna kwestia - glina. Wiedział na końcu że jest symulacją i żadną miarą go to nie ruszyło?

ocenił(a) film na 8
danaj

Ja to zrozumiałem inaczej. Skoro barman, Hall i Fuller byli w stanie bez problemów dotrzeć do granicy, to oznacza, że nie istniało żadne zaprogramowane ograniczenie dotyczące podróży. Także ludzka ciekawość była nieograniczona, dzięki czemu światy rozwijały się w najlepsze, tworząc nawet wewnątrz symulacji skomplikowane systemy komputerowe. W tych okolicznościach jest więc mało prawdopodobne, aby pośród tysięcy ludzi nikt nie zapragnął podróży. Rozwiązanie może być banalne - granica istniała, ale prowadziła do niej tylko jedna droga, która znajdowała się daleko na pustyni i była na dodatek zamknięta.

danaj

jeżeli chodzi o granicę symulacji to polecam film "Dark City"

ocenił(a) film na 9
danaj

Mnie odpowiedź wydaje się banalnie prosta . A tkwi ona w napisanym liście do Douglasa , instrukcja : jedź przed siebie nie zważając na przeszkody czy jakieś znaki . A więc innymi słowy ignoruj "rzeczywistość" , nie zagłębiaj się w nią bo "przepadniesz" jak ktoś tu wcześniej napisał , twoja ciekawość spowoduje nieograniczony rozrost tej fałszywej rzeczywistości więc aby odkryć prawdę trzeba zanegować to co widzimy i postrzegamy jako prawdziwe i realne . Czyli długość tej drogi nie zależy od ilości paliwa w baku ale od szczerej chęci poznania prawdy , zdeterminowanego zaprzeczenia .Wcześniej współpracownik opowiada gliniarzowi o tym programie , jaki on jest genialny bo właściwie samo rozwijający się .

ocenił(a) film na 6
Walsh75

Rewelacyjna wypowiedź!