Trzynaste piętro

The Thirteenth Floor
1999
7,2 21 tys. ocen
7,2 10 1 21335
5,6 5 krytyków
Trzynaste piętro
powrót do forum filmu Trzynaste piętro

Symulacja

ocenił(a) film na 8

Świetnie dobrani aktorzy, świetna gra aktorska. Symulacja w symulacji - czyli coś czego szukałem. Teorie matrixa/hologramu dają dużo do myślenia. Nie potrafimy dociec, co było przed wielkim wybuchem ani skąd ten pkt. osobliwości się wziął. Może w prawdziwym świecie wszystko staje się jasne, a te niepojęte zagadnienia pojawiają się tylko w symulacjach. Tak sobie fantazjuje ale od momentu, w którym zacząłem czytać na tematy hologramu, to pewnosci mieć niemożna na czym tak naprawdę stoimy.

ocenił(a) film na 8
Heffernan

PS - gdyby ktoś wyskoczył z pomysłem, że coś powstało z niczego, to niech mi ktoś wytłumaczy na chłopski rozum - jak to możliwe? Jak to możliwe, że najpierw było niewyobrażalne dla naszych umysł NIC, potem z tego nic powstało COŚ, następnie drugie COŚ, potem te "cośiki" zaczęły się łączyć i powstał niewyobrażalnie pięknych wszechświat z takimi logicznymi funkcjami, że żeby je wszystkie opisać, to zabrakłoby mi tego życia i kolejnego. I to dzieło, ten mechanizm ot tak - z niczego. Nie biore tego pod uwage.