Trzynastka

Thirteen
2003
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 37886
5,6 12 krytyków
Trzynastka
powrót do forum filmu Trzynastka

Czy trzynastolatki się już malują, chodzą same na dyskoteki i uprawiają seks?? Ja mam prawie 12 lat i ( może i jestem stażyzna ) uważam, że to niedorzeczne...Przecież trzynastolatki, to jeszcze dzieci. Nie wiem... może w stanach ( o ile to amerykański film ) dojżewa się szybciej?? ( głupie xP ). Ja jestem dzieckiem i czuje się dzieckiem...hmm...może powinnam zmienić image.

Przeczytałem wszystkie komentarze i z tego co widzę to podobno połowa osób w wieku 12 lat chodziło na dyskoteki

fitness10

wiesz to że twoja koleżanka młodo wygląda to ona ale nie wszystkie.. ja mam 14 letnią siostrę jest wysoka, ma 170 wzrostu i wszyscy moi znajomi zanim ją poznali dali jej 17 lat więc to zależy od człowieka a le jeśli ktoś ma 13 lat to nie znaczy że od razu ma 130 wzrostu jak jakiś wypierdek mamuta i że gile mu z nosa lecą a pod pachą nosi lalkę barbie... trochę opanowania w świecie rozejrzyj sie... pzdr

Marga_ret

ta koleżanka na M Marga czy jakoś tak ma troche racji wiem bo moj ojciec jeżdził na dyskoteki szukac narkotyków (tego wymaga jego praca) widział gówniary 11-letnie :/ dla mnie jest to przykre ja mam 17 lat i jestem dziewicą ! i jestem z tego dumna ! Mam chlopaka, jestem szczesliwa, malować zaczelam sie jak mialam 15 :p ale patrząc teraz to mi sie w glowie nie miesci. Ostatnio wsiadam do autobusu rano, bo jechałam do szkoly, patrze 14-latka solara taka jakby lezała pol godziny na lozku w solarium, makijaż jakby szła na trasę E-14, pół brzucha widać, włosy ufarbowane, ale nie jednolicie tylko zajedwabusty balejaaaż :P ale say helloł nie no żałosne są takie panieny i do tego jeszcze 13-letnia matka to juz w ogole popieprzone dziecko wojny ktore daje dupy za talerz zupy bo inaczej tego nazwac nie mozna :P

Marga_ret

Ciekawie użytkowniczka zaczynała... Ciekawe, na kogo wyrosła, jak zaczęła tak szybko imprezować... ;|
Możliwe tez, że się opamiętała w odpowiednim momencie...

Marga_ret

WEŹ SIE OGARNIJ DZIECKO! GDYBY TO CO PISZESZ BYŁO PRAWDĄ TO AFERA NA CAŁA POLSKE BY BYŁA! NA PIERWSZEJ STRONIE FAKTU BYŁBY WIELKI, TŁUSTY NAPIS ,,13 W CIĄZY!!!!!!!!!!!!!!'', W RADIU CAŁY CZAS BY O TYM GADALI, A W TELEWIZJI LECIAŁYBY WYWIADY Z 13 W CIĄZY.
O ILE TWOJE KOLEZANECZKI O KTÓRYCH PISAŁAŚ MAJĄ 13 LAT A NIE 20 :) :P

użytkownik usunięty
lussi13

odezwała się dorosła.......
o życiu nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj

klaudyyynka11

Oczywiście, że trzynastolatki robią to co opisałaś w swoim komętarzu! Tz. ja nigdy bym tego nie zrobiła (mam 15 lat) w tym wieku, ale są dziewczyny, które robią to nawet mając 12 lat!

tusia_love

No cóż jest tak: młodzi najpierw chcą być tak dorośli, no niestety po pewnym czasie znowu chcieli by być dziećmi, lecz gdy dochodzą do tego wniosku jest już za późno.

Pozdrawiam

Marcinov

Zgadzam się, ja mam 18 lat, ale wiem i widzę jaki jest dziesiejszy swiat, jaki "popaprany", jakie sa nastolatki (13-sto, 14-sto i 15-sto latki) i wstyd mi za nie.... niessety taki jest ten swiat... i nie mamy na to czasem wpływu.... :(

ocenił(a) film na 8
Dolly_2

Mam 15 lat i ciesze się, że jestem 'normalna' :D

Marcinov

No właśnie...zgadzam się z tym! Dzieci w tym wieku za szybko chcą być dorosłe...nie doceniają tych beztroskich lat dzieciństwa...myślą że chcą już być dorosłe.Ale jak już będą dorosłe to nieraz będą żałować że nie są jeszcze dziećmi...że zmarnowały te lata dzieciństwa na udawanie dorosłych.Nie warto śpieszyć się tak do dorosłości...macie na nia reszte swojego życia...cieszcie się tymi ostatnimi latami dzieciństwa bo one nigdy nie wrócą!!!

kingusss

Poparcie w 100% ja mam 15 lat a chciałabym mieć znowu to 10 lat i bawić się w piaskownicy :)

kingusss

ze mną z kolei było inaczej. Mając 9 lat, zadawałam sobie nurtujące ptanie, dlaczego to dzieciństwo tak szybko przeminęło?? Chcialam znów być dzieckiem, nie zdająć sobie sprawy że nadal nim jestem. majac 11 lat chcialam to nadrobić, jak widać w temacie, ale wtedy naprawde nie byłam już dzieckiem;P w sumie mając 9 lat psychicznie też nim nie bylam skoro sie nim nie czulam xP

tusia_love

Ja osobiście uważam,że trzynastolatkowie to nie dzieci,ale też nie dorośli czyli można robić pare rzeczy ale nie przesadzać...ja mam 13 lat nie maluje sie nie stroje bo to mi nie jest potrzebne a o przekuwaniu ciała to narazie nie wspomne.Można robić na pewno więcej niż 5-latkowie ale sex w tym wieku powiem krótko HAHAHAHAHA żalll;/pozdr dla rozsądnych;)

ocenił(a) film na 8
jamon8

Gdy miałam 13 lat chodziłam na dyskoteki, malowałam się, nosiłam obcasy ( na przekór wszystkim). Narkotyki też się zdarzały (dość często nie ukrywam), alkohol, papierosy też. Miałam 6 kolczyków w uchu mając 12 lat.Sex... doskonale wiedziałam CO TO JEST, ale wiedziałam że nie jestem na niego gotowa. Byłam pyskata i z perspektywy czasu nieracjonalna w wielu kwestiach. Tattoo mam ale zrobiłam go dopiero w wieku 23 lat. Czy żałuję czegokolwiek z wczesnej młodości? Absolutnie nie! Może jedynie tego że za mało się w pewnych kwestiach rozwinęłam. Ale czy zmarnowałam sobie życie? Jestem po jednych studiach, studiuję drugie i pracuję. Nigdy nie rozumiałam skąd się w ludziach bierze taka " ciętość" na nastolatki, zajmijcie się sobą, a jeżeli tak bardzo was to bulwersuje nie oglądajcie takich filmów. Świat idzie do przodu (na plus i na minus), ale IDZIE do przodu i nic z tym nie zrobimy. To tyle ode mnie. Pozdrawiam

jamon8

jamon8:
w Polsce to wszystko, tak na prawdę, zależy od tego w jak dużym mieście się mieszka...

tusia_love

Masz racje, to co teraz się dzieje, jakby zagłębić się w świat nastolatek - jest przerażające!

ocenił(a) film na 10
klaudyyynka11

nie masz 12lat, wiec masz moze z 11. Nie znasz sie wiec sie nie udzielaj. ja mam 13lat wiec duzo o tym wiem a takie dziecko jak ty nie wie nic! :/

agnieszeczka

masz 11 lat, co ty możesz wiedzieć o wieku dojrzewania. Ja mam 13,5.

Już zdajarzały się w mojej podstawówce narkotyki (przeważnie lekkie, marihuana wymieszana z tabaką) I to 13-latki paliły. Ja oczywiście nie mieszam się w te towarzystwo, ale sądzę, że film jest bardzo udany.

8/10

Nowy_Ruski

A po drugie do Dolly - kto wie, może sama w wieku 13, 14, 15 lat nie piłaś alkoholu i nie ćpałaś, tylko wstydzisz się przyznać. No dalej - z ciebie jest tchórz bo na niektórych to byś gadała, że ho a na siebie, nic. * Chociaż sam jak popatrzę na blogi koleżanek, pełne żyletek, czarnego koloru, to aż mam odruchy wymiotne. *

Wychowałem się na wsi, i zbytnio nie przystaję do towarzystwa w moim wieku.

Nowy_Ruski

ja też wychowałam sie na wsi. Nie mówie ze jestm idealna... nikt nie jest idealny... po za tym, patrz na siebie! Sam jestes tchórzem

Nowy_Ruski

Sam tez na sibie nic nie mówisz, a o innych gadasz...:/

Nowy_Ruski

och, no tak, 13,5 latka wie o dojrzewaniu wrecz wszystko! ale pojechalas tej "zaledwie 11latce"
slowo daje, jedna glupsza od drugiej

użytkownik usunięty
Nowy_Ruski

Dajcie spokój. Ej no sorry, jeśli Wy w wieku 13-u lat macie taki tok myślenia, to jak będzie w liceum, na studiach...?

agnieszeczka

powalające "nie masz 12lat, wiec masz moze z 11. Nie znasz sie wiec sie nie udzielaj. ja mam 13lat wiec duzo o tym wiem a takie dziecko jak ty nie wie nic!" rzeczywiście 13lat to nie dziecko i duzo wiesz.

puma

Oj tak, jaka ona jest dorosła... Żal.Pl

<za krótki>

m_0502

" ja mam 13 i juz wiem wszystko a ty masz 11 wiec sie nie odzywaj"! poplakam sie ze smiechu :P

Lucy_M

Niesamowite.
13-letnie nieokrzesane pyskate smarkule. Jedna z drugą poprawnie pisać nie umie i do tego wykrzykuje mądrości na poziomie 7-latka.
Jestem Gdańszczanką i tu, w większości klubów, na szczęście nie wpuszczają niepełnoletnich. Fuuuu!

ocenił(a) film na 8
Lucy_M

Boże dzieci opanujcie się wstęp do Filmwebu powinien być od 15 roku życia bo zachowujecie się jak grupa idiotów ;/

użytkownik usunięty
agnieszeczka

Agnieszeczka 11 lat a 13 lat to prawie to samo dalej popuszczasz w majtki tyle że trzeba je prać 3 razy w tygodniu a nie 4.
Więc dzieciaku jak będziesz mieć z 25 lat możesz się wymądrzać choć pewnie dalej będziesz głupiutka. Jesteś po prostu przemądrzałą gówniarą lepiej się przebadaj bo czytając twoje dojrzałe wypowiedzi powinnaś już siedzieć u wenerologa o ile wiesz co słowo wenerolog oznacza

agnieszeczka

HAHAHAHAHAHAHAHAHAH dobre, dobre. co 13latki robia w internecie, ja sie pytam???na FILMWEBIE?

klaudyyynka11

czytając to kiszka stolcowa wchodzi mi do gardła, bosh co to za przyjemność puszczać się z obcym facetem :/ ja mam 15 lat i nieraz słysze rozmowy podstawówki : "Przyjdziesz do mnie to sobie kupimy piwo i fajki" - skręca mnie jak to słysze osobiście piwa się napiłam (kazdego trzeba sprobowac) osobiscie mi nie smakuje a mnie wnerwia to jak ludziom nie smakuje a dla szpanu mowia ze dobre :/ i ciągnąc też ciągnęłam ale to jest koszmar dym do nosa wchodzi , mylicie się jezeli myslicie ze powiem dupy tez dalam bo nie dalam i nie dam obcemu facetowi NIGDY. Wiem jaka jest wspolczesna młodziez i az szkoda byc nastolatkiem co ja gadam to jest dziecinada jak w piaskownicy :) a tak swoja drogą ta wypowiedź rozśmieszyła mnie do łez : "Co to? Obora, dom publiczny czy szkoła?" ale zgadzam się z nią szkoła to jest miejsce gdzie się uczymy a nie podryw na wsi :P a i słówko do Pralinka 11 - ty naprawde masz 11 lat? po tym jak mówisz wnioskuje jakieś 14 masz bardzo rozwniety zasob slownictwa i w ogole ja w twoim wieku nie potrafilam sie bronic i w ogole bylam ciota :P nauczylam sietak gdzies majac 14 lat / jestes dowodem na to ze dzieci szybko rozwijaja sie umyslowo :p a nie tylko fizycznie i seksualnie :P:P (och ale sie rozpisalam i jakich slow uzywam )

ocenił(a) film na 10
fitness10

do fitness :
ta dziewczynka (pralinka11) może i jest rozwinięta umysłowo jeśli chodzi o słownictwo, ale pojęcia oteraźniejszym życiu nastolatek nie ma wogule. Ona sobie teraz tego nie wyobraża, bo jest jeszcze maluchem, który jest dzieckiem. Ja jako trzynastolatka wiem aż za dużo o takich nastolatkch jak ja. Tak samo jak ty (fitness) pod presją rówieśników próbowałam różnych używek. Kiedyś też tak jak te dziewczyny miałam wszystko gdzieś, niedoszłam na szczęście do fazyseksu, ale już nigdy nie spojrze na piwo, fajki itp. moja kumpela tak się tym zatruła, że mogła nie przeżyć. Gdyby nie to to i tak pewnie bym zerwała z tym świństwem bo wiem na pewno, że nie wpakowałabym się w taki bagno jak one (mam na myśli przygodny seks).

agnieszeczka

Wiesz sądząc bo wieku w cale takim maluchem nie jest rok różnicy to nie dużo. Ale myślę, że to, że masz 13 lat to nie oznacza, że wiesz najlepiej jaka jest dzisiejsza młodzież bo młodzież to nie tylko 13-latki, 15-latki jak ja także. Młodzież zaczyna się w wieku 11 lat więc ona też nią jest, co prawda młodszą młodzieżą ale jest. I to, że masz 13 lat to nie świadczy o tym, że ty wiesz wszystko o młodzieży a ja nic. Wiem o dużo więcej o młodzieży i o 13-latkach, bo sama kiedyś miałam 13 lat. I teraz jest mi łatwiej ocenić każdą 13-latkę bo patrze na to z dystansem. A w wieku 13 lat w cale tak dużo o świecie nie wiedziałam. Wiedziałam tylko, że gimnazjum pali, pije itp. A teraz kiedy już jestem starsza łatwiej mi spojrzeć na świat, który jest teraz strasznie pogmatwany. Nie jestem za mundurkami ale to chyba jedyne rozwiązanie dla pustych i niedorośniętych nastolatków. Choć sądzę, że z mundurków to oni się pokory nie nauczą. Jak się wychowali tacy zostaną i tak będą wychowywać swoje dzieci - to przykre. Za 10 lat po świecie będą chodzić sami recydywiści i ich dzieci, którzy uczyć się będą zawodu tatusia i mamusi. Teraz się boję wychodzić na dyskoteki, bo jest tyle gwałtów i różnych incydentów. Ja w ogóle wątpię w to, że kiedykolwiek pójdę na dyskotekę potańczyć, ponieważ dzisiejsze dyskoteki już nie są od tańczenia lecz od pijaństwa i chodzenia do pokoiku i różnych pomieszczeń.

agnieszeczka

Bo jest jeszcze maluchem, który jest dzieckiem? xD To się uśmiałam. Jak nie potrafisz pisać złożonych zdań to pisz krótkie, może lepiej Ci wyjdą. "Ja jako trzynastolatka wiem aż za dużo o takich nastolatkach jak ja" <-- Widać że masz jakąś manię wyższości czy coś, cały czas obnosisz się tym swoim wiekiem i nie możesz zrozumieć że bez względu na to co powiesz mają Cię za gówniarę. Ale już nie ze względu na te 13 lat, tylko na to że tak bronisz swoich "racji" i nie potrafisz przyjąć do wiadomości że osoby, które prowadzą się tak jak ty i twoje koleżanki same wyrabiają sobie opinię i same się nie szanują.
"Wiem aż za dużo o takich nastolatkach jak ja" <- szpan?
"Ta dziewczynka (pralinka11)" <- Widać, że traktujesz ją jako dziecko, ale wiesz co? Powinnaś jej zazdrościć, bo bez względu na to ile ma lat, napewno jest mądrzejsza i dojrzalsza od Ciebie.

agnieszeczka

ja mam 16 lat .
I myślę że to nie ważne ile lat ma dziewczyna.
Znam jedną co już kochała się w wieku 12 lat i przekuła sobie pępek.
Więc dla mnie to nic dziwnego.

agnieszeczka

Wiesz, można odnieść wrażenie, że przechwalasz się, że masz już 13 lat, więc krótko powiem, że nie tylko ty na tym świecie jesteś taka "duża". A znajomość świata i mądrość życiowa nie są zdobywane poprzez wchodzenie w takie bagno, niektórzy w ogóle nie zaczynali z takimi świństwami a to chyba świadczy o ich inteligencji. To, że wiesz co to narkotyki, seks itp. i że się w to wszystko bawiłaś, nie gwarantuje ci, że teraz wiesz już wszystko o życiu.

fitness10

A jednak jest jakiś pożytek z braku intymności, np. szerzenie znajomości języka (języków), za pomocą książek, można mieć więcej czasu na naukę i na zdobywanie wiadomości z różnorodnych źródeł!!! A tak na marginesie, to skończyłam 12 lat pare miesięcy temu!

klaudyyynka11

jak dla mnie reżyser filmu trochę przegiął.
to mógłby być film opowiadający o 15,16-latkach no ale na litość boską nie 13-latkach!

Film dobrze zrobiony.
Powinni tylko zmienic tytuł na "Piętnastka" .

katrre_

heh albo na "nastolatka" lub coś podobnego

ocenił(a) film na 10
fitness10

To jest film o trzynstoiatkach i niepiszcie ze powinien zmienic nazwe . SCENARIUSZ POWSATAŁ NA HISTORII 13-LATKI wiec nie pieprzcie tutaj ze takie rzeczy niedzieja sie w wieku 13lat

agnieszeczka

i będziemy "pieprzyć" co nam się podoba :P:P

ocenił(a) film na 10
fitness10

Do fitness: Jak będziesz miała dziecko to chyba będziesz mu kazała się puszczać i w wieku 10 lat zajdzie w ciąże. Wiesz dlaczego tak myśle? Bo po twoich komentarzach można wywnioskować, że niedopuszczasz do siebie myśli, że dzisiejsze 13latki mają kontakt z tym wszystkim, a to że to historia 13latki to nie żadna bujda. Jak byś szperała troche po necie to bys wiedziała :P

agnieszeczka

akurat nie będziesz mi mówić, że będę źle wychowywała swoje dzieci bo tego po, moich postach nie możesz wywnioskować. Więc zanim kogoś obrazisz pomyśl czy jest warto dla jakiegos tam filmu :/

ocenił(a) film na 10
fitness10

Nie chciałam cię obrazić tulko uświadomić Ci, że takie rzeczy dzieją się naprawdę. Czy chodzi tu o film ?? hm.. nieee ! Ja po twoich postach miałam takie odczucia jak ci napisałam.

agnieszeczka

a ja po twoich postach mam uczucie, że skoro tak się dzieję to może ty będziesz kazała się twoim dzieciom puszczać bo ja już pisałam, że dla mnie to chore i niedorzeczne, więc chyba jakbyś pomyślała to będę swoje dzieci od czegoś takiego trzymać na kilometr.

ocenił(a) film na 10
fitness10

A tak pozatym to w jednym komie napisałaś coś że mam 13lat. Nie mam . Mam 15

agnieszeczka

nie napisałam, że masz 13 lat

ocenił(a) film na 10
fitness10

"I to, że masz 13 lat" napisałaś. Do dwóch ostatnich komentóe: to co ze film produkcji amerykanskiej. W polsce jest tak samo.

agnieszeczka

"nie masz 12lat, wiec masz moze z 11. Nie znasz sie wiec sie nie udzielaj. ja mam 13lat wiec duzo o tym wiem a takie dziecko jak ty nie wie nic! :/" - hmm przecież to twoja wypowiedź. Najpierw napisałaś, że wszystko wiesz bo masz 13 lat, a teraz przeczysz i piszesz, że masz 15 lat. Hmmm czyli może pisałaś to w swoje 14 urodziny a 15 będą kolejne i już mówisz,że masz 15. Nom bo ja już nie wiem kiedy ty mówisz prawdę a kiedy łżesz :P