Trzynastka

Thirteen
2003
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 37886
5,6 12 krytyków
Trzynastka
powrót do forum filmu Trzynastka

Czy trzynastolatki się już malują, chodzą same na dyskoteki i uprawiają seks?? Ja mam prawie 12 lat i ( może i jestem stażyzna ) uważam, że to niedorzeczne...Przecież trzynastolatki, to jeszcze dzieci. Nie wiem... może w stanach ( o ile to amerykański film ) dojżewa się szybciej?? ( głupie xP ). Ja jestem dzieckiem i czuje się dzieckiem...hmm...może powinnam zmienić image.

ocenił(a) film na 10
fitness10

kilka dni po tym jak to napislam mialam urodiny ,wiec teraz mam 15.

agnieszeczka

nie droga teraz masz 14 hmmm czyżby to się liczyć nie umiało (zbajerowałam Cię a ty wszystko łyknęłaś kolejne urodziny będą 15) :P <lol2>

ocenił(a) film na 10
fitness10

ale ja mowie rocznikowo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

agnieszeczka

liczyć dziewczynko nie umiesz rocznikowo 15 to będziesz miała w 2008 roku :P:P bo skoro niedawno miałaś 14 urodziny to nadal masz to 14 lat :P:P czyli według twojej wcześniejszej wypowiedzi nic nie wiesz o 13 latkach bo tylko 13 latki wiedza co sie dzieje :P:P

fitness10

Buahaha, to ją zagięłaś fitness ;P XD

<za krótki>

m_0502

"ale ja mowie rocznikowo!!!" hahahahaha ^^

agnieszeczka

Wiecie że od 17 lat może mieć taką samą siłę jak 25 30 40 latek

agnieszeczka

Chyba że od 12 jak robisz 100 pompek dziennie

agnieszeczka

Szczerze mówiąc człowiek 12-13 lat rozumie wszystko jak dorosły czyli jak w młodości np chodzi na imprezy czy coś to w dorosłości też pewnie tak bedzie

fitness10

A ja mam 14 i, choć może to szokujące, w podstawówce, z której wyszłam nie tak całkiem dawno temu, była dziewczyna, która była w ciązy (miała z jakieś 12, 13 lat). Ja osobiście nigdy nie obracałam się w tym towarzystwie, ale... widzę, jak wiele dziewczyn z mojej byłej klasy zrujnowało sobie życie, bo chciały zaszpanować, pokazać, że są leprze. Mi na szczęscie udało się uciec od tego... ale teraz, gdy idę po jakiś ciemnych uliczkach, mimowolnie zastanawiam się, za którym rogiem zobaczę jakąś zaćpaną dziewczynę, wymalowaną, z wypchanym biustem, w krótkiej spódniczce i z przekutym pępkiem. I, co gorsze, są to coraz młodsze dziewczyny :( Szkoda mi ich, bo sama byłam o krok od czegoś takiego :/ I obojętnie, jak bardzo twierdzisz, że masz silny charakter, sama się nigdy przed czymś takim nie ustrzeżesz. Nie da rady. A jak raz wpadniesz... to przesrane.

emiczek

Oj zdziwiłabyś się mam silny charakter i trudny charakter xD i ja nie dam sobą manipulować itp. Wiem co jest dla mnie dobre i będę się starać dążyć do tego celu :) a wyznaczyłam sobie bardzo ważny cel. I jak komuś nie pasuje mój charakter i to, że nie palę i nie piję i nie przekuwam sobie różne części ciała to niech się ze mną nie koleguje, nawet gdyby wszyscy mieliby się ode mnie odwrócić. Nie potrzebuje kolegów/koleżanek, którzy będą namawiać mnie do tego bym złamała się choć trochę i spróbowała żyć na luzie. Trzymam się swoich zasad i nie robie coś na co nie mam ochoty a przez to i tak jestem lubiana i nie raz słyszę osoby, które mówią : " Jak ja bym chciała też być taka twarda jak ty". Ale słyszę też : "Jesteś dziwaczką" i tego typu wypowiedzi co mnie w ogóle nie dołuję. Koleguję się z osobami, które piją i palą, ale jeżeli próbują mnie do czegoś takiego namówić zrywam taką przyjaźń, a nie przydarzyło mi się coś. Bo oni są spoko i rozumieją mnie i są tolerancyjni dla mnie, w cale nie uważają mnie za gorszą osobę, więc mówię teraz do wszystkich młodych dziewczyn : Przez to, że się pokażecie jakie jesteście fajne i nie grzeczne w cale nie zyskacie dobrej opinii. Wręcz przeciwnie ja na takie dziewczyny patrzę trochę z góry. Tak to prawda, że też mam takie koleżanki, które piją, ale one to robią bo po prostu im to smakuję. Ale znam też takie dziewczyny, które zmuszają się do picia alkoholu żeby czasem nie być gorszą. Ja się nie zmuszam. Próbowałam kiedyś alkoholu (piwa, wina, wódki) i nie zasmakowało mi to no może wino okazyjnie xD i próbowałam też papierosów i także nie odpowiadają mi one. Narkotyków nie próbowałam i nie jestem ciekawa jak one smakują :P więc nie będę próbować. Zgadzam się z tym, że teraz coraz młodsze dziewczyny staczają się na dno, na samo dno. I to jest straszne jest mi smutno z tego powodu :( A co do tego, że się nie uchronię to mam cele, mam ambicje i uchronię się przed nałogami i złym towarzystwem. :P A i gratuluje silnej woli :) chodzi mi tu o to, że potrafiłaś powiedzieć nie, że idziesz za swoim rozumem, a nie za większością to Cię wyróżni z tumu tak jak i mnie wyróżniło :) Choć jeżeli będziesz taka święta jak to mówią to dużo złośliwych komentarzy będzie kierować się w twoją stronę, tak jak i w moją kiedy byłam młodsza, ale przezwyciężyłam to i teraz moi dawni wrogowie podziwiają mnie :P (ale ze mnie narcyz:P) po prostu chce być przykładem dla tych wszystkich pustych dzieci (inaczej ich nie można nazwać), które myślą, że są trendy nie są są tacy sami jak większość :/ Ale się rozpisałam uff mam nadzieję, że młodzi wezmą sobie moją długą opinie do serca i zmądrzeją :)

fitness10

Oj wierz mi. Teraz sama mam silny charakter, sporo przeszłam i sporo widziałam, zadziwiająco wiele, jak na 14 latkę. Ale dzieci (sama nim jestem, ale mam na myśli t talki młodsze, np. w wieku lat 10) Nie posiadają czegoś takiego, jak własna wola, czy silny charakter. Nie chcą słyszeć, że są dziwne ,boją się, że ktoś je zgnoi ^^' Ja teraz też mam sliny charakter, potrafie powiedzieć nie i nie robie nic, co nie jest zgodne z moim zdaniem. Co więcej, niektóre osoby się z nim nawet liczą XD
I nie jestem święta XD Lubię się bawić, śmiać, tańczyć i bynajmniej nie potrzebuje do tego być zalana w trupa, czy naćpana. Mi wystarczy moja osobowość :P Cieszę się, że jestem tym, kim jestem i nie zamieniła bym się na nikogo innego ;p Sama decyduję o swoim życiu, na ile to możliwe ( nie jestem pełnoletnie) Wiem, co chcę robić w przyszłości, nawet wiem, co chcę studiować ^^'
I masz rację;p Jeżeli komuś nie pasuje moje zachowanie, to ma pecha XD nie gnoje nikogo ani nic... no chyba, że mi to przeszkadza, lub widzę, ze robi komuś krzywdę ^^ < robi minę pt." Wspaniałomyślna Emilka wkracza do akcji">
No trudno... są ludzie, są parapety i jest moja pani z muzyki... :)
Trzeba dać sobie trochę luzu i pokazać, że nie koniecznie musi to być żyganie po imprezach XD
Ja jeszcze nigdy nie upiłam się tak, żeby nie pamiętać, co robić :/ Czasem także sama wypiję trochę wina ( to akurat mi smakuje. Zwłaszcza czerwone), papierosa nie zapaliłam, nie palę i nie mam specjalnie zamiaru zapalić, a moje kontakty z "narkotykami" skończyły się na zapaleniu fajki wodnej z tabaką w Tunezji na wakacjach ^^

Dziękuję bardzo za wyczerpującą Odpowiedz :)

emiczek

No i to jest świetne masz 14 lat i już masz jakieś plany z takimi myślami i marzeniami nie da się nudzić. i w cale do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. :) podobnie jak ja lubisz pić wino czerwone :) ale ja tak bardzo okazyjnie np : na urodzinach, na sylwestrze itp imprezach i także nigdy nie zalałam się na tyle by spać po rowach w ogóle nigdy się nie uchlałam :) nie chciałabym zobaczyć mojej mamy gdy widzi mnie zalaną <lol> heh działo by się :) Nie próbuje. Na prawdę nie raz nie dwa ja także czasem popełniałam błędy np: błędem było, że zapaliłam papierosa, za dużo wypiłam kiedyś jak byłam w twoim wieku ale nie byłam ochlana tylko troszkę przyćmiona :) moja szczerosc jest powalająca i ranie tym ludzi :) heh ok może nie o ranieniu tylko o piciu, ćpaniu itp. No więc heh :) nie wiem już co dodać chyba wszystko napisałam w swoim komentarzu a ty dodałaś do tego swój i mammy całość :) i jeszcze do tych dzieci (10letnich :)) więc skoro nie potrafią poradzić sobie z sobą to może powinny odizolować się na pare miesięcy, mnie rodzice od małego uczyli asertywności i nie miałam problemów powiedzieć nie ! teraz też nie mam więc dzieci nie powinny uczyć się zawodu menela lub łopatologa (jak to mówi moja pani od polskiego) od małego. Przecież ludzie asertywności powinni w szkołach uczyć no niby są tam jakieś tematy ale co to daję :/ i społeczeństwo się dziwi :/ Kurde no jak szkołą ma uczyć takiego zawody jak łopatolog xD, menel czy prostytutka to po co szkoła się pytam? :/

fitness10

hahaha, doskonałe podsumowanie ;p
Wczoraj, własnie widziałam jakąś dziewczynę, może 13 letnią, ledwie idącą, a właściwie niesioną przez jakiegoś starego, śmierdzącego capa... eh :(
trudno, tak bywa...
No, dziękuję bardzo za rozmowę :)

emiczek

może to był jej ojciec, nie każdy ma pachnącego ojca nie capa .;/

ocenił(a) film na 9
agnieszeczka

Mam prawie 14 lat. Moje rówieśnice robią rzeczy pokazane w filmie, wiec jednak to możliwe!

ocenił(a) film na 1
agnieszeczka

o Matko bosska ze tak powiem normalnie sie przeraziłam ej i ewidetnie zgorszyłam jpo obejrzeniu tego filmu. ja uwazam takie zachowanie za "normalne" tzn. znam przypadki ze tak osoby sie zachowuja ale w moim towarzystwie moj roczki czyli panie i panowie 1990 ! ostro ej nie no ten film byłby dla mnie bardziej prawdopodobny gdyby opowiadał o losach jakis dziewczyn ktore maja chociaz po 15-16 lat a nie 13 ej ja w tym wieku to sie uczyłam całymi dniami a w wolnym czasie ksiazki czytałam ej :P ale wiem ze takie historie maja miejsce i takie rzeczy dzieja sie na prawde ... niestety nie zawsze koncza sie tak szczesliwie jak ta :)

pozdrawiam a tak nawiasem mowic to nawet spoko film daje 6/10 :) pozdrawiam :))

agnieszeczka

Czyli w dzień przybyło Ci dwóch lat? Hm... dziwne, sama napisałaś że masz 13 dziecko, sama gubisz się w swoich kłamstwach... <hahaha> To było najlepsze z wszystkich swoich wypowiedzi.

użytkownik usunięty
agnieszeczka

A ty zapewne miałaś kontakt ze ścianą zaraz po urodzeniu mamusia musiała twoją główką nieźle "pieprznąć" ---------------- tak takie gówniary a takie słownictwo a potem wyrasta kaszalot

agnieszeczka

Lol, jak się broni, żeby nie daj Boże, pomyśleli że 13-latki to dzieci.
I tym właśnie udawadniasz że nim jesteś...

ocenił(a) film na 10
fitness10

To jest film o trzynastolatkach i nie piszcie ze powinien zmienic nazwe bo SCENARIUSZ ZOSTAŁ NAPISANY NA PODSTAWIE HISTORII 13-LATKI.

agnieszeczka

ta historia 13 latki to chyba sf kompletna fikcja :)

katrre_

heh albo na "nastolatka" lub coś podobnego

ocenił(a) film na 10
katrre_

ale wy jesteście nudne normalnie: 13latki próbujące udowodnić że chodzą na dykoteki...ttaaa chciałoby sie co? =] nie ma szans by Cię wpuścili chyba że do jakieś dziury gdzie latają nastoletnie prostytutki albo po prostu na dyskoteki szkolne =] Polska to nie Ameryka tam mają inne spojrzenia na świat i odmienne poglądy od naszych więc nie próbujcie sie do nich upodabniać bo tu na nikim nie robicie wrażenia.

katrre_

13latki dyskutują... śmieszne to jest dla mnie

ocenił(a) film na 10
katrre_

Zgadzam się - Piętnastka.
Mieszkam w małej miejscowości i jest sporo 13letnich dziewczyn, które piją, palą i ćpają.
Może takich 13nastek jest mało, ale jak wyżej napisano - 15 i 16latki są naprawdę zdemoralizowane...
Wpadając na dyskotekę w niewielkiej miejscowości można być świadkiem naprawdę przykrych scen (gdybym tego nie widziała, tobym nie uwierzyła). Dziewczyny z gimnazjum dają się obmacywać i wkładać łapy ćpunom gdzie popadnie, może to śmiesznie brzmi, ale takie są realia. I to nie tylko u nas są takie ewenementy. Na całym świecie są nastolatki, które pozwolą się porządnie zgnoić.

ocenił(a) film na 7
klaudyyynka11

Wszyscy z wypowiadających się zapomnieli że to nie polski film!!!
W USA jest inna sytuacja niż u nas, tam dziewczyny
wcześniej się malują,próbują narkotyków i alkoholu,uprawiają seks itd.
To nie jest film polskiej produkcji i nie opowiada o polskich trzynastolatkach!!!

KamBreeze

kamcia masz racje inne realia hmm ze ja na to nie wpadłam :P no cóż zacofany umysł :P dzieki :P

klaudyyynka11

Polska, ameryka jeden .... ekhem.. x] w Polsce takie "dorastanie" jest juz na porządku dziennym, bo akurat w tej kwestii ostro gonimy USA, szkoda swoja drogą ze nie w innych xD moze do tej pory niebylo tego tak widac, bo dzieciaki wychowywane na wsi, albo w malych miasteczkach ( jak ja xP ) jeszcze rozumieja co to dziecinstwo, sanki w zimie na górce, itp. xD ale miastowe dzieciaki, z nudy same stwarzaja takie towarzystwo, do ktorego wciagają coraz młodsze smarki a potem takie "ekipy" "wyłażą" , widac jak włóczą się pijane, ujarane itp. Myśle ze rezyser nie przesadzil, zreszta, kto nie czytal "Dzieci z Dworca Zoo..." tyle ze do dragow dodamy alkohol, dyskoteki i wszystko co sie z tym wiąze.No, a polskie nastolatki ( nie wiem do jakiego zakresu, 15-16?xD) teraz są na równi z tymi z USiA xD uczy ich tego oprocz towarzystwa, telewizja, i te ich kolorowe pisemka, na ktore swoją droga jak patrze to mi sie srac chce xD Sama mam znajomą która w wieku 12 lat zabawiała się z chlopakiem, mozna powiedziec przypadkowym ... a w wieku 13 lat matka za uszy ciągnela do ginekologa bo było podejrzenie ze corunia jest w ciązy :-/ na szczescie tej dziewczyny w ciazy niebyla ^^ jednak niewiele sie nauczyla, co zreszta wkrotce nas poroznilo, i teraz nawet sie do mnie nieodzywa... esh, nie ma rady, swiat gna do przodu, dzieciaki z nim, szybciej sie wszystko kreci, szybciej ( bo mlodo) sie teraz umiera, to i szybciej sie dorasta, tylko Ci "biedni" rodzice, wciaz zyja w tym stanie "ze ich dziecka to niedotyczy" bo to "takie kochane" storzonko, z ktorego diabel wyłazi jak tylko "starzy" niewidza....aa no a pozatym dzisiaj podobno rodzicow "sie tresuje" (?) tak aby sluchali sie dziecka... amen... xP łojej przesadziłam z tą długościa ciut, sorka x]x]

Nadira

Masz trochę racji w tej swojej długiej wypowiedzi xD Widziałam kiedyś dziecko w 2 klasie miała pasemka dla mnie to jest przesada czy tam matka jest slepa czy glupia. Albo 12 latak miala pasemka i to wygladala jakby sobie sama robila takie grube ze szkoda slow. :P I widzialam tez jak taka dziewczyna przyklejala sobie sztuczna imitacje kolczyka w nosie :p narazie to jest smiech ale widac ze dziewczyna chce miec kolczyk nosie i napewno sobie go zrobi

fitness10

moja koleżanka z klasy wzięła jakiś diamencik ze spinki, włożyła do ust i udawała, że to kolczyk, bosh jaka wieś swoją drogą mogła sie udławić xD no ale pomijając diamenciki ze spinki w ustach, diamentowe naklejki na nosie czy mega pasemka frankensztajna... dzisiejsza młodziesz to plaga!! xD taki morał i zamykam to forum nie pisać dzieciaki, bo i tak wszystko sprowadza się do jednego!

Nadira

co ty mi tu chrzanisz o sankach a czy wraz z uprawianiem seksu kończy się dzieciństwo jesli 16 latka się z kimś prześpi już nie może się poturlać z górki czy jak wspomniałaś pozjeżdzać na sankach?
wszyscy macie nasrane i nie zamieszane

klaudyyynka11

To nie są Polskie realia. A np. w książce "My, dzieci z dworca Zoo" 12-latka zaczyna ćpać i jakoś nikt w to nie wątpi... Są takie przypadki jak w tym filmie. Może posłużę się głupim przykładem ale na TVN Style jest program "Te koszmarne nastolatki- wyprowadzam się" gdzie są "ciężkie" przypadki młodzieży i tam jakaś gościarka im pomaga( mniejsza o to xD) W jednym odcinku była laska, która miała 13 lat i paliła, miała kolczyk w pępku, wychodziła z domu i wracała po dwóch dniach. Jakiś odłam 13-letnich dzieci(?) tak się zachowuje. Może nie w Polsce( chociaż takie przypadki pewnie też są) ale w innych państwach na pewno.

Matriarchat

sama widziała kiedyś byłam w koleżanką w Łodzi i widziałam dziwie małe dziewczynki (dla mnie to były jeszcze dzieci) szły (jeśli to chodzeniem można nazwać) na obcasach z fajka w reku, ujarane, nachlane i w centrum za dnia od dziwek sie wyzywały od dziwek od kurw, ludzie się oglądali a te nic. wkurwiłam się i kazałam im się zamknąć i powiedziałam im że nie mają co się wyzywać bo obie ubiorem i zachowaniem przypominają dziwki.. spłoszyły się troszke i nic się nie odezwały a starsza pani mi jeszcze pogratulowała ;D

Netinka

chcesz za to order, może ta starsza pani ci zafunduje. ludzie osłabiacie mnie tymi swoimi opowieściami.

babcia_paket

jeśli masz kontakt z tą babką to możesz mi załatwić order, medal i jeśli starczy ci kasy (chyba że zrobicie zrzutke) to może być też puchar... jak już będziesz miała któreś z nich to daj mi znać podam ci adres na który masz to wysłać... xD

klaudyyynka11

ja widzę że niektórzy sie chyba zgubili czy my ciągle gadamy o filmie ??!! A tak poza tym czy warto tak szybko tracic młodość dla chwili przyjemności !!!!??? Pomyślcie chwile wszytskie "dorosłe" dziewczyny zanim kttóryś facet was zbajeruje i zrobicie coś czego możne nie chciałybyście zrobić !!!!

ocenił(a) film na 10
klaudyyynka11

przeciez trzynastolatki i nie takie rzeczy robia! skas to znam po przykładzie mojej kolezanki wiec nie mowcie ze to nie mozliwe bo jest to mozliwe i to w 100% niestety taki teraz jest ten świat.!
a film świetny i również wszystkim polecam ;))

patka_bytkow

Nie sądzę by był zdemoralizowany. Moja mama która ma 42 lata mówi, ze dawniej tak nie było, a ja jej nie wierzę.

Aaa mam to wszystko w dupie. Czy świat schodzi na psy czy nie.

ocenił(a) film na 9
patrick_42

Film pokazuje prawdę w 100%. Jest nawet gorzej, i mówie to na przykładzie niektórych koleżanek, rówieśniczek, ja mam 16 lat. Wcześniej, o ile dobrze poamietam, pisaliście o dyskotekach, że można na nich spotkać 11-latki, to prawda, noja ciocia, która ma 22- lata czuła się jak starucha.

Bisexidryna

Ale macie problemy jak by tylko takie głupoty były na świecie. POWIEDZMY SOBIE WPROST - ALKOHOL I FAJKI NIE SĄ DLA GÓWNIARZY. CHCESZ SIĘ IDIOTO UPIĆ ALBO SOBIE ZAPALIĆ? SKOŃCZ 18-STKĘ I WTEDY CWANIAKUJ.

ocenił(a) film na 9
klaudyyynka11

Tak, są takie trzynastolatki, pamiętam takie dziewczyny jeszcze z czasów gimnazjum, czyli 6-7 lat temu. Jeżeli w Twoim towarzystwie takich nie ma, to wcale nie znaczy, że wszystkie inne są takie jak w Twoim towarzystwie :) I masz rację, ten film jest produkcji USA, a tam dziewczyny szybciej dojrzewają fizycznie (czy psychicznie?... myślę, że nie). Mówisz, że masz 12 lat i czujesz się dzieckiem... a co w tym dziwnego? Ja też się tak wtedy czułem, każdy Ci powie, że jak miał 12 lat to czuł się dzieckiem ;)

Pozdrawiam

klaudyyynka11

Świetnie że już opowiedziałyście całą historię swojego życia, chyba musicie być dumne z waszych trzynastoletnich, ciężarnych przyjaciółek, fajnie się taką pochwalić?? Z
nałam dziewczynę, która wykonywała cały pakiet tych opisanych rzeczy w wieku 9 lat, nie mając nawet okresu!
Będziemy się licytować kto ile ma lat i pod tym względem jest dojrzalszy? Wiek często niestety nie jest proporcjonalny do inteligencji i dojrzałości. Czasami młodsza osoba może mądrzej się wypowiedzieć, co zostało udowodnione w tym temacie.
Dziewczyny zajmijcie się nauka, a przynajmniej myślcie trochę o przyszłości!
Pozdr

mabia_2

a już pod koniec marca stuknie mi 13 lat ;ooo

mabia_2

wreszcie ktoś napisał coś na poziomie w tej sprawie, dzięki

ocenił(a) film na 9
klaudyyynka11

Oj, mało wiecie.Widziałam już w prawdziwym życiu gorsze rzeczy niż w tym filmie,a mam 15 lat(jeszcze nieskończne...).

gabriellle_234

Ja mam 22 =P

patrick_42

To niedługo 23 ;ooo http://www.teksty.gildia.pl/kormak/dyskordia/23

ocenił(a) film na 8
klaudyyynka11

YYY właśnie film jest dobrze pokazany bo prawda jest taka znaczy nie u każdego ale większość zaczyna od 13 lat różne głupstwa robić jeszcze gorsze niż w tym filmie ... więc nie ma co się dziwić takie życie lecz to od nas zależy jak skończymy, ale ja nikogo nie zamierzam oceniać ...

ocenił(a) film na 8
Kinomanka_18

jeny ;p jakie tu dyskusje sie tocza..
powiem 1 -film jak najbardziej realny. Jak dla mnie to mogliby go puszczac nawet w szkole, takim wlasnie 13, nie zeby 'podlpaly pomysl' ale zeby je od tego uchronic. Gdy go ogladnelam wlasnie te 5lat temu.. jako 13.. musze powiedziec ze mna ruszyl. Ale wtedy dziewczyny dopiero zaczynaly popalac, pic i sie malowac. Oczywiscie, szał za chlopakami byl.. ale nie taki jak teraz.. Kolejne pokolenia sa 'coraz gorsze' pod tym wzgledem... Pamietam jak sama w gimnazjum na dlugich przerwach szlam na pare piw.. na szczescie z tego wyroslam i trwalo to bardzo krotko.. dziewczyny w tym wieku chca wydawac sie dorosle.. mnie matka nigdy by nie puscila na dyskoteke w wieku 13 lat.. nawet na 18nastki mnie nie chciala puszczac..
mysle ze jest tu duza kwestia wychowania i jak ma sie ustawionych rodzicow, ale jeszcze wieksza 'presja' towarzystwa.. ja sie ze zlego wyciagnelam.. i dobrze mi teraz ;) alkohol i narkotyki wcale nie sa potrzebne do dobrej zabawy.. teraz nie pije i na imprezach 'lecze' tych ktorzy przesadzili.. z nich to jest dopiero bk ;D jak sie im pozniej opowiada co wygadywali ;d a filmy im mozna rozne wkrecic ;d