PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=484295}

Turysta

The Tourist
2010
6,6 198 tys. ocen
6,6 10 1 197555
4,3 29 krytyków
Turysta
powrót do forum filmu Turysta

8/10

ocenił(a) film na 7

Już kawałek czasu temu oceniłem ten film na 9/10, czym wywołałem lawinę komentarzy (a głównie chyba tytułem postu), często niezbyt inteligentnych i pochodzących prawdopodobnie od dzieci. Było też sporo osób popierających moją ocenę, a po upływie czasu postanowiłem nieco zweryfikować notę. Już wcześniej napisałem na tym forum, że być może zmienię notę na "8" i właśnie to czynię. Jeszcze raz podkreślam (a dotyczy to osób, którym czytanie ze zrozumieniem sprawia nie lada trudność, a z tego co widziałem jest takich więcej, niż można było się spodziewać), że pisząc w poprzednim poście, ażeby nie sugerować się negatywnymi opiniami, miałem na myśli po prostu obejrzenie filmu i samodzielną ocenę, bez kierowania się notami zarówno tymi złymi, jak i dobrymi. Ja wciąż uważam, że "Turysta" jest filmem bardzo dobrym i naprawdę polecam przynajmniej zaznajomienie się z tematem. Plusem tego filmu jest klimat i wciągająca, choć może nie tryskająca niesamowitym nowatorstwem (już abstrahując od faktu, że jest to remake), fabuła. Angelina i Johnny poniżej pewnego poziomu nie schodzą i udowodnili to w tej produkcji. Także jeszcze raz polecam i niech dzieci neo wyłączą teraz komputer, a dorośli ludzie samodzielnie ocenią film bez naparzania w klawiaturę i tworzenia wypocin, którymi można podetrzeć sobie tyłeczek :-)

ocenił(a) film na 8
robertspol

Racja. Koniec. Amen.

ocenił(a) film na 6
OmniModo

Ja niestety się nie zgodzę. Tak jak faktycznie klimat przez pierwsze kilkadziesiąt minut porwał mnie nie pozwalając choćby na sekundę oderwać oczu od ekranu, tak już niedopieszczone i dość przewidywalne zakończenie nie tyle mnie rozczarowało co odniosłem wrażenie jakby reżyser zapomniał czym mnie na początku uwiódł. Aktorstwo poprawne, choć wyczuwało się pewną magię między Deppem i Jolie. Szkoda też, że kilka wątków, które prosiły się o większą uwagę nie zostało rozbudowanych. Klimat by wręcz kipiał. Reasumując kino dobre. Szkoda, że tylko dobre.