PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=484295}

Turysta

The Tourist
2010
6,6 198 tys. ocen
6,6 10 1 197565
4,3 29 krytyków
Turysta
powrót do forum filmu Turysta

W kategorii "Najlepsza komedia/musical" oraz aktorskie: Angelina Jolie za rolę Elise oraz Johnny Depp za rolę Frank'a.
Jeżeli widzieliście film, napiszcie czy zasłużenie film dostał tyle nominacji do tej prestiżowej nagrody czy to jakaś kompletna pomyłka.

użytkownik usunięty
Enemie

Dlaczego "Turysta" został zakwalifikowany do komedii? Na filmwebie jest informacja że to dramat

ocenił(a) film na 6

No właśnie. Nie kapuje...może to śpiewany thriller:D:D a tak na poważnie, czy ktoś widział już ten film i może się odnieść do zadanego już przez moich przedmówców pytania?

ocenił(a) film na 8

Nie, nie jest to dramat, komedia też nie. Bardziej thriller, moze coś z akcją, jednak kategoria "komedia/musical" jest tzw kategorią lżejszą od "kat. dramat" wiec tam trafiają najlepsze filmy, które nie są dramatem. Filmu jednak nie widziałem, czekam na odpowiedzi tych którzy widzieli juz ten film.

ocenił(a) film na 6

Też nie rozumiem skąd się wziął w tej kategorii.

ocenił(a) film na 7
Enemie

zarty sobie robisz, ten film absolutnie nie podlega tej kategorii

dabram17

ten film nie powinien być nominowany do złotych globów.

Mrs_Shooter

No ciekawa jestem, która z tych osób już widziała film, że ocenia czy film powinien dostac nominacje czy też nie.
Ja filmu nie widziałam jeszcze wiec sie wstrzymuje, lecz wkurza mnie takie ocenianie po zwiastunie czy recenzjach ;/

ocenił(a) film na 7
kellyo012

ja ogladalem i to tydzien temu w kinie wiec prosze mi tu nie imputowac....

ocenił(a) film na 8
dabram17

Opowiedz coś wiecej, jakie wrazenia? Cokolwiek wiecej mogłbyś napisac...

ocenił(a) film na 10
Enemie

Film oglądałem dziś i szczerze Ciężko go sklasyfikować ja bym się pokusił Kryminał/Komedia :) a co do samego filmu lekki łatwy i przyjemny z bardzo dobrą jak na moje gusta grą aktorska Deepa i Jolie. W zasadzie to nie wyobrażam sobie nikogo innego aniżeli Deepa w tej roli :), nawet udało się twórcą tegoż filmu nadmienię iż nie widziałem pierwowzoru ukryć do połowy filmu zakończenie. Trochę się zawiodłem tym że wiedziałem jak się skończy ale i tak mu dałem 10/10 być może przez Deepa być może dlatego iż dawno nie widziałem czegoś czego nie przewijałem lub nie wyłączyłem po 20 - 30 min oglądania :)

ocenił(a) film na 8
loomext

Film widziałam wczoraj nie jest to jakieś ambitne kino ale jak mamy do wyboru, to lub wieczór na kanapie to polecam ten film. Muzyka jest dobra, ładnie się wgrała w Weneckie otoczenie. Film oceniam na 8\10 mimo że Depp jest moim ulubionym aktorem. Myślę że nie wykazał się w tym filmie jakąś zadziwiającą grą aktorską. Pani Jolie, zdecydowanie nie podobało mi się to że jej bohaterka była takim Bondem w sukience. Zawsze pięknie ubrana a jednocześnie ucieka na łódeczce po kanałach Weneckich.
Trochę akcji, wątek miłosny i zakończenie bez którego film myślę nie miał by szans się wybić. Oczywiście wielką zaleta jest także pięknie ukazana Wenecja.
Co do złotych globów... kategoria jak kategoria też mnie to zaskoczyło bo do komedii ani musicali z pewnością nie należy. Trzeba tylko pogratulować że za tak... powiedzmy sobie to wprost mało ambitny film można dost tyle nominacji.

ocenił(a) film na 7
prus

Wg mnie ten film nie zasluguje na miano Zlotego Globu, moze to przez to ze ogladam go o 3 w nocy w orginale i cos co powinno mnie w tym filmie urzec umknelo mojej uwadze. Jak juz ktos sie wczesniej wypowiedzial Angelina wyglada jak Bond w suknience, mi osobiscie to przeszkadzalo, film wydal mi sie bardzo plastikowy, moja uwage przykuwalo bardziej to ze wszyscy ciagle patrzyli sie na Jolie niz ona sama. Mimo iz ja uwazam za jedna z najpiekniejszych kobiet a Johny jest bardzo przystojny to razem ich obraz gryzie mi sie strasznie, Johny wygladal jakos tak blado, a jak na niego patrze to ciagle doszukuje sie tych specificznych ruchow ktore towarzysza mu w kazdej z rol, tym razem ich brakowalo i wydal mi sie taki szary, chociaz z drugiej strony dobrze w koncu zobaczyc go w roli powazniejszego czlowieka. Oczekiwalam dlugo tego filmu, odwiedzilam Wenecje w momencie krecenia filmu, tak po obejrzeniu mam mieszane uczucia. Nie trzyma w napieciu, ani troszke. Ja bym mu dala 7/10 za to ze glowni bohaterowie to Ci a nie inni i za Wenecje.

ocenił(a) film na 7
jmwn

Johnny*

ocenił(a) film na 8
jmwn

Moim zdaniem film absolutnie nie pasuje jako komedia, dramat czy tym bardziej musical. Pierwsza kategoria jaka przychodzi mi na mysl jest lekki film sensacyjny. Juz sam zwiastun przywodzi na myśl Mr & Mrs Smith dlatego spodziewalam sie duzo wiecej akcji. Tak to jest jak zbyt wiele oczekuje przed obejrzeniem filmu, a w tym rozczarowal mnie brak wszelkich strzelanin czy poscigow. Ogólnie pomysl dobry, gra aktorska i sam dobor aktorow rewelacyjny. Depp rzeczywiscie gra takiego niepozornego turyste. Mimo wszystko podobal mi sie sposob rozwiniecia romansu i tajemniczosc ktora mnie trzymala przez 3/4 filmu no i nadal mam jedno pytanie na ktore nie potrafie znalezc odpowiedzi. Wenecja rowniez zostala pokazana od tej lepszej strony. Film oceniam jako rewelacyjny pod wzgledem gry aktorskiej, poczucia humoru i tła wydarzeń jednak przez to ze spodziewalam sie wiekszej akcji oceniam go na 8/10.

ocenił(a) film na 5
jmwn

w pelni sie zgadzam. ale specyficzne ruchy johnego mozna bylo zobaczyc na dachu gdy uciekal na bosaka :P. ja dalem 5/10 . flaki z olejem. i jestem zaskoczony tak wysoka ocena. 7/0 to film dobry ,jak dla mnie sredni.

Enemie

Dla mnie Jolie i Depp to swietni aktorzy wiec zasluzyli na nominacje. Jolie troche bardziej bo Depp nie wysilił sie az tak bardzo. Film jako tako mimo ze mi sie podobał, to jednak byly lepsze w tym roku.

ocenił(a) film na 8
Enemie

Sam już zobaczyłem film i uważam, że film jest dosyć dobry ale nei najlepszy wiec nie zaslużył na nominację w kategorii "Najlepszy film", natomiast Depp i Jolie jak najbardziej za swoje role zasłużyli.

ocenił(a) film na 2
Enemie

Jest to absolutna kompromitacja Złotych Globów.

GodFella

Ja uważam że zasłużyli w 100% na nominacje do Globów. Aktorzy jak i sam film. Jest trochę inny niz te co wyszły do tej pory bo albo mieliśmy dramaty albo jakieś avatary, trony i tym podobne. Jak ktoś powiedział lekki, fajny i przyjemny film. A co do Deepa. Jest jednym z moich ulubionych aktorów więc nie ma o czym rozmawiać. Pozycja obowiązkowa. Według mnie wypadł świetnie, a Jolie cudo!!!!!!!!!!! Szczerze może dlatego podoba mi się ten film bo jak napisali wyżej była ona takim Bondem w spódnicy a całą serię o agencie 007 daże ogromnym sentymentem. A to że przez cały film wyglądała nienagannie to mi w ogóle nie przeszkadza. Miło jest popatrzeć na piękną aktorkę. A no i do tego Wenecja.

ocenił(a) film na 2
kamil10025

A jest jakiś film z Jolie, który Ci się nie podoba? Pewnie "Przerwana lekcja muzyki"? :)

GodFella

Jeżeli o to chodzi to podobają mi się prawie wszystkie film zarówno Jolie jak i Deppa. Uważam ich za bardzo dobrych aktorów ale po co dalej ciągnąć tą rozmowę skoro jak już ktoś po Jolie nie jeździ to zaraz się go czepiają. Większość z was zasłania się jednym jedynym jej filmem a dokładniej Przerwaną lekcją muzyki ponieważ dostała za niego Oscara. Niestety ale nie macie żadnych argumentów. To samo jest przy Nicole Kidman. Zagrała w Godzinach i też dostała Oscara więc wymagacie aby reszte jej filmów też były oscarowe i czepiacie się jak zagra w czymś innym iż w dramacie. To samo jest z Jolie. Niestety ale taka jest prawda.

ocenił(a) film na 8
kamil10025

ja się na tym filmie odprężyłem. Był ok. Daję mu 8/10. Niczego specjalnego nie oczekiwalem. Bilet za 10zł w środy z orange - uważam, że nie przepuściłem kasy w błoto. Podobały mi się piosenki z filmu - fajny głos ma Melua

ocenił(a) film na 2
kamil10025

"Was"
Nie wiem, może pomyliły Ci się epoki, ale zapewniam, że sam pisałem mojego posta powyżej :)

"Niestety ale taka jest prawda".
Nieprawda. Prawda jest taka, że moja prawa jest najmojsza! :)

A jeśli mowa już o argumentach, to oprócz bezkrytycznych zachwytów nie powiedziałeś nic ciekawego o tym, co tu jest godnego uwagi. Więc nie szermuj tak tym słowem, bo się zapędzasz w pustą uliczkę. Chociaż nie jest, coś: "fajny, lekki i przyjemny" ;)