Wg. Stopklatki ma wejść do kin 1 czerwca. Dystrybutorem filmu jest Vivarto. Więcej tutaj: http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=86452
Odbiór tego filmu w dużym stopniu zależy od nastawienia z jakim idziesz. Nie można go oceniać w kategorii kina jakie normalnie jest wyświetlane na dużym ekranie. Film jest do bólu amatorski - tzn. jeśli kogoś rażą ludzie, którzy nie są aktorami i o aktorstwie nie mają pojęcia, to na pewno wyjdzie z kina po 10 minutach. Pod tym względem to jest jak oglądanie szkolnego przedstawienia :) Zresztą wczoraj w kinie oglądałam go trochę tak, jakby nakręcili go znajomi studenci - z mocnym przymrużeniem oka, przebaczając nieprofesjonalizm :)
Poza tym oczywiście mamy do czynienia ze specyficznym humorem - bardzo prześmiewczym, ironicznym, absurdalnym. Na pewno to nie trafi do każdego, a na pewno nie do kogoś, kto nie będzie na to przygotowany albo kto tego nie lubi/rozumie.
Nie poleciłabym tego filmu każdego, nawet nie wiem czy mam wielu znajomych, których bym z czystym sumieniem zabrała ze sobą :) Jest skierowany do wąskiej grupy ludzi... ale jeśli tu trafiłaś, to pewnie do niej należysz :)
Mnie się film podobał - wychowałam się na Kabarecie Potem czy Monty Pythonie, potrafię wyłączyć tryb "powaga" i odbierać świat do góry nogami :) Jeśli pamiętasz cykl "Bajki dla Potłuczonych" to ten film właśnie taki jest - dla zdrowo potłuczonych :)