mam pytanie, czy ktoś wie dlaczego Fuad się powiesił?
oglądałam ten film niedawno, ale tego nie rozumiem...
z góry dziękuje i pozdrawiam :)
martine117 mógłbyś nie zadawać głupich pytań? Nie oglądałem jeszcze tego filmu a ty zepsułeś mi całą radość z oglądnięcia.
to wielki patryjota, ktorego kraj i cala jego inteligencja jest rozstrzeliwany... a do tego reżyser miał w planie chyba zestawić niewzruszony optymizm Giovanniego z depresja fuada.... to jeszcze bardziej podkreslilo ten optymizm... tak mi sie wydaje
Przed tą sceną z powieszonym, Giovanni poszedł pod meczet i w tłumie rozpoznał Fuada. Zaczął do niego wołać, a ten nie odpowiedział. Może dlatego, że nie chciał być kojarzony z przybyszami z "Zachodu"? Może jego rodacy by to źle odebrali? Może to źle odebrali? Niekoniecznie mówię o tym, że dokonali linczu, wystarczył ostracyzm... Albo zapowiedź linczu.
Jeszcze wcześniej Fuad przeciwstawił się głównemu bohaterowi i powiedział że nie ma nic po śmierci. Moim zdaniem poszedł wtedy do meczetu by jednak pojednać się przed śmiercią z bogiem. Nie odezwał się wtedy do Giovanniego bo już wtedy był zdecydowany popełnić samobójstwo i gdyby doszło do rozmowy musiałby powiedzieć co go skłoniło do tak radykalnej zmiany przekonań.
Nie musisz przed obejrzeniem filmu przeglądać komentarze dotyczące filmu. Wystarczy opis, wstępne przejrzenie obsady, ocena, recenzja oraz trailer.