PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11289}

Tylko dla orłów

Where Eagles Dare
1968
7,7 29 tys. ocen
7,7 10 1 29186
7,4 10 krytyków
Tylko dla orłów
powrót do forum filmu Tylko dla orłów

Mam po prostu bezkrytyczny stosunek do kilku filmów, wśród nich właśnie "Tylko dla orłów". Mogę napisać tylko tyle: dziękuję Clint, Richardzie i reszta ekipy. Tworzyliście moją estetykę, gdy byłem młodym chłopakiem, dostarczacie mi rozrywki teraz. I mogą sobie pisać, że naiwny ten film, że śmigłowiec nie taki... No i co z tego?! Dla mnie liczy się wyraz ogólny. A ten powala.

ocenił(a) film na 7
ross_fw

Mam podobne wspomnienia:)

ross_fw

popieram w 100%

ocenił(a) film na 8
ross_fw

Odnoście śmigłowca to z początku myślałem, że twórców filmu poniosła wyobraźnia, ale trochę się dowiedziałem i okazuje się, że Niemcy już przed wojną konstruowali śmigłowce, a w czasie wojny używali ich m.in w górach do przenoszenia armat. Jednakże były to nieliczne przypadki i raczej przeszły bez echa. Tak więc w takiej wysokogórskiej bazie jak najbardziej mógł znajdować się śmigłowiec, w zasadzie był to najszybszy środek dostania się tam, bo samolot nie miałby gdzie wylądować.

ocenił(a) film na 9
Mikson88

Nawet Sowieci w czasie II wojny używali wiatrakowców do rozpoznania :-)

ocenił(a) film na 9
Mikson88

też mnie to zastanawiało, aż chciałem nawet wygooglać frazę "czy Niemcy używali helikopterów w czasie drugiej wojny światowej". Nie ma chyba drugiego filmu o realiach drugiej wojny światowej gdzie używane są helikoptery

ocenił(a) film na 9
Mikson88

Również jako pierwsi rozpoczeli prace nad samolotem odrzutowym.

ross_fw

kapitalny film, niepowtarzalny duet- Eastwood i Burton to siła absolutnego spokoju w "potyczkach" wojennych. Za każdym razem, gdy leci w tv oglądam od początku do końcowych napisów i zawsze fascynuje mnie i wciąga tak samo mocno- magia kina