PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1422}
7,3 26 tys. ocen
7,3 10 1 25788
7,8 12 krytyków
Tytus Andronikus
powrót do forum filmu Tytus Andronikus

Mam mały problem z oceną tego filmu. Zaskakujące wymieszanie konwencji, stylów i epok, które - tak jak jest to napisane w recenzji - miało służyć podkreśleniu przesłania i uniwersalności tej sztuki, nie do końca trafiło w mój gust. Nie jestem przeciwnikiem zabaw estetycznych i pomysłowego urozmaicania formy, wręcz przeciwnie - bardzo lubię tego typu zabiegi i nie ukrywam, że po części także dlatego chciałem obejrzeć ten film, gdyż słyszałem, że jest on pod tym względem mocno oryginalny. Mimo wszystko cała ta groteskowość i odrealnienie niektórych scen były moim zdaniem niepotrzebne. Te "efekciarskie udziwnienia" chyba jednak za bardzo odwracały uwagę widza od fabuły filmu, który w takich momentach można było raczej postrzegać jako swego rodzaju, chyba nie do końca udany, eksperyment. Ponadto uważam, chociaż nie jest to jakiś wielki zarzut, że film można było chyba również leciutko przyciąć do nieco zgrabniejszych rozmiarów, przez co stałby się on troszkę bardziej dynamiczny i przez to strawniejszy, bo nie ma się co oszukiwać - nie jest to raczej najłatwiejsze kino, chociaż bardziej "zaprawieni w bojach" z pewnością nie będą mieli z nim problemu :)

Z drugiej strony dobre aktorstwo, ciekawa historia i niezła muzyka nie pozwalają ocenić tego filmu w sposób negatywny. Jest to obraz z jednej strony bardzo frapujący i oryginalny, ale z drugiej też nieco dziwaczny, czasami wręcz odpychający... Pewnie dlatego zbiera tak skrajne recenzje. Ja ustawię się jednak pośrodku, pełen szacunku dla pomysłu, ale nie do końca przekonany co do efektu końcowego. Mimo wszystko, na pewno warto obejrzeć i wyrobić sobie samemu zdanie.

Ode mnie więc 3 gwiazdki na 5, czyli 6/10 - niezły, wart obejrzenia film.

ocenił(a) film na 10
markomdm

Bardzo ładnie to napisałeś, ale, z całym szacunkiem, przetrzyj okulary by wspaniała forma nie przesłaniała Ci treści. Bo w treści tego filmu jest wszystko co może spotkać nas w naszym życiu. Dobrej nocy.

ocenił(a) film na 10
pinkey19

Dokładnie, jak dla mnie to akcja mogła się toczyć nawet na Marsie. ;)

ocenił(a) film na 6
pinkey19

Film to przecież głównie suma dwóch czynników: forma + treść. Forma tego filmu nie do końca mi odpowiadała, treść natomiast była jak najbardziej interesująca. Na pewno warto obejrzeć Tytusa Andronikusa, ale z mojej strony ciężko mówić o jakimś podnieceniu po projekcji... No i w sumie tyle :) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
markomdm

taak... Film wciągnął mnie bardzo i z ciekawością chłonąłem kolejne obrazy (wizualnie film jest cudowny), ale po obejrzeniu wszystko niemal natychmiast wywietrzało i nie pozostałem pod wrażeniem, w którym trwałem przez cały czas projekcji. Być może zmienię jeszcze ocenę, być może wiele razy, jestem dopiero co po seansie.

ocenił(a) film na 4
markomdm

Zgadzam się i mam podobne odczucia. Niestety moim zdaniem film trąci w wielu momentach kiczem przeszkadzającym w odbiorze dzieła. W niektórych fragmentach zamiast sycić się treścią ogarniał mnie pusty śmiech zażenowania.

Wcale nie jestem przeciwnikiem mieszania epok czy przedstawiania starych utworów w naszych realiach ale ten misz-masz zupełnie się w moim mniemaniu tutaj nie udał.

Wyżej oceniam np. "Czarodziejski Flet" (2006), "Romeo i Julia" (1996) i parę innych.

Tytusem Andronikusem mocno się rozczarowałem i daję naciągane 4/10.

ocenił(a) film na 3
markomdm

W rzeczy samej... forma przesłoniła treść a niekiedy pusty śmiech ogarniał...

użytkownik usunięty
deltabox3

Nie ma tu specjalnego efekciarstwa.