PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1422}
7,3 26 tys. ocen
7,3 10 1 25788
7,8 12 krytyków
Tytus Andronikus
powrót do forum filmu Tytus Andronikus

Za*ebisty jest najsampierw Szekspir. Intryga jest tu zawiązana w stopniu wysoce genialnym – pętla na szyi bohaterów zaciska się szybko i nie daje o sobie zapomnieć, wciąż i wciąż, na nowo o sobie przypominając, i kopiąc coraz to głębiej... i wyraźniej... Pytam: czemu to nie jest w spisie lektur, czemu taka historia jest tak mało znana? Czym to ustępuje „Makbetowi”? Absolutnie niczym, ba! Wyprzedza tamten dramat o kilka(naście) długości.. A potem się jeszcze rozkręca.

Secundo: Hopkins. Już niemal zwątpiłem w niego jako w wielkiego aktora (może to ta wielka nagonka na niego i w ogóle), ale za to co tu wyczynia należą mu się brawa na stojąco: rola zagrana z gigantycznym rozmachem i zaangażowaniem, jako widz mogłem uwierzyć bez chwili wątpliwości że na potrzeby tejże roli odciął sobie... No, nieważne. Zagrał świetnie i tyle.;]

Tetrio: cała otoczka filmu, czyli niespokojne zdjęcia i futurystyczna koncepcja wyjęta prosto ze snu szatana: Gladiatorzy przyjeżdżają na arenę na Harleyach, syn Cezara przemawiający do ludu z mikrofonów z grzywką a’la Wielki Kanclerz III Rzeszy. Wszystko podlane posępnymi dźwiękami, idealnie współgrającymi z wydarzeniami tu się rozgrywanymi...

Wspaniałe kino.

8/10

ocenił(a) film na 9
_Garret_Reza_

SPOILER MODE ON:

Trzeba coś dodawać ? Scena z krzyczącą pozbawioną dłoni panienką. Bezcenna ...

9/10

_Garret_Reza_

Ja ci powiem czemu to nie jest w spisie lektur - cała ta historia jest chora, za niektóre pomysły Szekspir powinien wylądować u czubków. :P Film jest zajebisty, ale dramat w którym autor tak bawi się przemocą raczej średnio nadaje się na lekturę szkolną. ;]

ocenił(a) film na 8
rob006

Tja, a Medaliony czy Inny Świat to dobranocka

ocenił(a) film na 10
doman18

..jak już jesteśmy przy lekturach: podstawówka ma Dziewczynkę z Zapałkami, a jak wiadomo Andersen uśmierca ową bohaterkę.. on w ogóle pisał smętne bajki.

diana6echo

Uśmierca, ale nie robi z niej pasztetu :D