PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1422}
7,3 26 tys. ocen
7,3 10 1 25788
7,8 12 krytyków
Tytus Andronikus
powrót do forum filmu Tytus Andronikus

Niewiedzieć czemu Szekspira kojarzy się wyłącznie ze sztuką wysoką. Przecież on pisał głównie dla plebsu!Film jest tak samo krwawy jak sztuka i w przeciwieństwie do niej łatwiej go przyswoić (nie wiem czy to dobry dobór słów, przypomina mi się pasztet). Julie Taymor doskonale wyczuła materiał jaki jej wpadł w ręce. Połączenie kultury masowej czasów elżbietańskich i dzisiejszych jest strzałem w dziesiątkę. Z jednej strony rzeź, zdrada, zemsta (które przyciagały do teatrów największą publiczność), z drugiej samochody, kult jednostki, wybory. No i kolorystyka. Rzadko ogląda się filmy tak spójne pod tym względem. A obsada...nic dodac nic ująć.

ocenił(a) film na 9
olgut

Zgadzam się w 100%, tylko gdzie wy tam widzicie tyle tej krwi. Trochę z tą krwawością przesadzacie. Czyli zgadam się w 99% :)

ocenił(a) film na 9
olgut

nie bede orginalna-ZGADZAM SIE!!! ale wysile sie i powiem wiecej:film lepszy niz sztuka przy ktorej sie usmialam. a to sie zadko zdarza!

olgut

Bardzo was proszę, cy mógłby mi ktoś wyjaśnić na czym polega sztuka wysoka??

ocenił(a) film na 10
ewelka_87

ze sztuką wysoką mamy do czynienia wtedy kiedy mówisz komuś że to czytasz (oglądasz) a ktoś mówi ŁAAAAAŁ :))

ocenił(a) film na 10
ewelka_87

sztuka wysoka jest przeciwieństwem sztuki niskiej - masowej. Ta druga czerpie ze sztuki wysokiej, imituje ją (przykład -> P. Rubik).
Szekspir to mimo wszystko sztuka wysoka (można by się spierać, czy wszystkie dzieła), ale trzeba zauważyć, że obecnie - przy czytaniu Szekspira potrzebna jest pewna obowiązkowa wiedza o mitologii, historii świata. Pewne obycie w tzw. kodzie kulturowym danego twórcy - te wymagania stawiane odbiorcy świadczą o tym, że dzieło jest przedstawicielem kultury wysokiej. nie wszyscy rozumieją "Oczy szeroko zamknięte", ale wszyscy wiedzą o co chodzi w Psach...